פרסום הסרטון של החטוף סשה טרופנוב על ידי הג'יהאד האיסלאמי היום (רביעי) לא הפתיע את הדיפלומטים הרוסים. במהלך פגישות שקיים אתמול שגריר רוסיה בישראל, אנטולי ויקטורוב, עם גורמים רשמיים בכנסת, חשף השגריר כי מוסקבה קיבלה אות חיים מטרופנוב כבר לפני 10 ימים, ואף עדכנה את אמו לנה. לדבריו, לרוסיה יש ערוצים לקבלת עדכונים על שני אזרחיה בשבי - טרופנוב ומקסים הרקין.
הדברים מתיישבים עם הצהרתו של סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו-מרזוק, שהבטיח במהלך ביקורו במוסקבה לפני כשלושה שבועות כי שני האזרחים הרוסים יקבלו עדיפות בשחרור. ביקורו של השר רון דרמר ברוסיה בשבוע שעבר מחזק את ההערכה כי מתקיים ערוץ השפעה נוסף מאחורי הקלעים.
"ראיתי היום את הבן היחיד שלי בסרטון", אמרה אימו של טרופנוב, לנה. "הרגשות שלי מאוד מעורבים. מצד אחד אני מאוד שמחה לראות אותו חי ומדבר ומצד שני אני רואה שהוא במצב נפשי וגופני לא כל-כך טוב". טרופנוב, ששוחררה בעסקת החטופים, פנתה למקבלי ההחלטות בבקשה "לעשות הכול בשביל שהבן שלי וכל החטופים יצאו הביתה - החיים לשיקום והנרצחים לקבורה".
בסרטון שפרסם הג'יהאד האיסלאמי נראה טרופנוב, שציין השבוע את יום הולדתו ה-29 בשבי, כשהוא עם זקן עבה, בשונה מהסרטונים הקודמים שפורסמו במאי. הוא מתאר מצב קשה של מחסור במזון, תנאים היגייניים ירודים ובעיות רפואיות. "שנה של מחסור באוכל ובמים, אין חשמל", אמר בדברים שהוכתבו לו. "אני רוצה להזכיר לאזרחי ישראל - כל פעם שאתם אוכלים או שותים משהו תזכרו אותנו השבויים שאין לנו את האפשרות".
ספיר כהן, בת זוגו של טרופנוב ששוחררה בעסקה, סיפרה על מצבם הקשה של החטופים: "בימים שבהם היה פחות סיוע נותרנו מורעבים. ההפגזות פגעו גם במבנים של חטופים". היא הוסיפה בפנייה ישירה לבן זוגה: "אנחנו כל כך מתגעגעים. עם ישראל עושה כל כך הרבה כדי להחזיר אותך הביתה - מפגין ומתפלל ומקווים לראות אותך כאן במהירות האפשרית".
על פי דוח חדש של מערך הבריאות במטה המשפחות, החטופים ניצבים בפני סיכוני בריאות חמורים ומכת מוות עם התקרב החורף. הדוח מתריע כי חלק מהחטופים איבדו עד 50% ממשקל גופם, והם חשופים להיפותרמיה, זיהומים ובעיות לבביות. המחסור בוויטמינים ומינרלים חיוניים מגביר את הסיכון להפרעות קצב לב מסכנות חיים. בנוסף, הם סובלים מטראומה נפשית חמורה כתוצאה מבידוד ואלימות, המובילה למצב של ייאוש ואף למחשבות אובדניות.
הדוח מתייחס גם למצב משפחות החטופים, הסובלות מ"אובדן עמום", מתח כרוני וחרדה, כשבריאותן מידרדרת בזמן ההמתנה חסרת הוודאות. מניעת ביקורי הצלב האדום והיעדר סיוע רפואי מציבים את החטופים בסכנת חיים ממשית.
מאור זיכרמן השתתף בהכנת הידיעה.