תמונת המצב הביטחונית במזרח התיכון התערערה נוכח ההפיכה בסוריה – ובישראל מזהים את הסיכויים והסיכונים. אחרי שהשמיד הלילה עשרות מטוסים סוריים ומאות מטרות ברחבי המדינה, צה"ל לא עוצר – וממשיך להתקדם לכפרים. בהגנה ובהתקפה מהקרקע ומהאוויר – כך צה"ל מנסה לפרק את משטר אסד עד היסוד.

הפלת שלטון אסד - סיקור נרחב ב-N12

בהגנה

הכוחות יושבים לאורך 90 ק"מ במרחב החיץ, מבססים את מקומם ולא נותנים לאף אחד להתקרב. בצבא מדגישים כי אם יידרשו, יעמיקו את האחיזה. ברשת אל-מיאדין הלבנונית, השופר של חיזבאללה, דווח כי הלוחמים כבר הגיעו לחלקו הצפוני של הגבול – כ-20 ק"מ מדמשק. עוד עולה מהדיווח כי "צה"ל השתלט על 9 כפרים באזור החיץ, בהם: ארנה, בקאסים, אל-ריימה, קלעת ג'נדל, חינה, אל-חוסייניה וג'יאטה אל-ח'שאם".

הטנק מעבר לגבול (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
טנק ישראלי בקוניטרה|צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
כלי טייס שהושמדו בסוריה
כלי טיס שהושמדו בסוריה

בישראל נכונים לאפשרות ליצור קשר עם בני שיח מקומיים באזור – כפי שהיה לפני כעשור, עם הקמת בי"ח שדה במלחמת האזרחים דאז. המטרה היא לייצר מציאות אחרת בגבול הצפון, שבה לא ישתקף איום ממשי על ישראל.

בהתקפה

בישראל מנצלים את "שעת הדמדומים" בסוריה. אסד נפל – והמשטר עדיין לא עבר לידיים חדשות באופן רשמי. השאיפה בישראל היא לתקוף את סוריה במלוא הכוח ולהשמיד כמה שיותר מטרות – כל עוד המשטר החדש לא תפס בעלות על האמל"ח. החשש של ישראל הוא שברגע שהמורדים יתפסו בעלות על הנשקים המתקדמים, הם עלולים להפנות אותם נגד ישראל. ברשת AP דווח כי מרכז המחקר של משרד ההגנה הסורי, שעוסק בין היתר בייצור נשק כימי, נהרס לאחר ההתקפות.

כלי טייס שהושמדו בסוריה
כלי טיס שהושמדו בסוריה

בנקודת הזמן הזו המטרה של צה"ל היא להשמיד את כל מה שנותר מצבא אסד; להבטיח שדורות קדימה לא יוכלו לשקם את הכוח הזה ולהוות איום על ישראל. מדובר באמל"ח מתקדם בכמויות גדולות, שהועבר לסוריה מרוסיה ומאיראן. הנשק הסובייטי כולל מערך שלם של טילי קרקע-אוויר, מערך נ"מ, רקטות ארוכות הטווח ומכ"מים. לכל אלה מצטרפים כמובן גם שדות התעופה של חיל האוויר – על כל מסוקיו ומטוסיו.

באוויר ובים

מאז הפלת המשטר ביצעה ישראל יותר מ-300 תקיפות – כאשר האחרונה בהם אירעה הבוקר, עם תקיפת אתרים לייצור אמל"ח, מחקר ופיתוח – וגם נגד נמלים. גם אתמול בוצעה פעולה להשמדת מכ"מים ותקיפה עוצמתית שבה הושמד כל צי מטוסי המיג-29 של סוריה.

במקביל לתקיפות האוויריות, חיל הים ביצע אמש מבצע רחב להיקף להשמדת הצי של אסד. ספינות טילים של חיל הים תקפו כלי שיט רבים, שעליהם טילי ים-ים. התקיפות בוצעו כדי למנוע את נפילת היכולות והאמצעי הלחימה של הצי לידי גורמים עוינים.

בחירת היעדים אינה אקראית. זה מהלך שיטתי, שנועד להשמיד עד היסוד את כל מה שנותר בידי סוריה – בזמן שנותר. בין המטרות שעל הכוונת – טנקים וכלי רכב משוריינים שנותרו בבסיסים השונים של צבא סוריה.

התקיפה הישראלית בסוריה (צילום: AAREF WATAD/AFP via Getty Images)
תקיפת חיל האוויר בפרברי דמשק, סוריה|צילום: AAREF WATAD/AFP via Getty Images

לישראל כבר יש עליונות אווירית בסוריה. בחיל האוויר מדגישים כי הם "טסים בצורה חופשית בתוך סוריה, כמו שלא טסנו כבר 50 שנה". זו מציאות שונה בתכלית מתקופת המב"ם (המערכה שבין המלחמות), שבה לפי פרסומים זרים ירו על מטוסינו עשרות טילי נ"מ בשעה שפעלו באזור. במערכת הביטחון מבינים שללא איום אווירי סורי, יוכל צה"ל להגיע ללא בעיה גם לעיראק – אם יוסיפו המיליציות הפרו-איראניות לאיים על ישראל.