תחקיר ראשוני של הפעולה שבה חוסל מנהיג חמאס יחיא סינוואר נערך אמש (חמישי) בשטח. בתחקיר פורטו המהלכים שנעשו באזורים השונים בסביבת רפיח והובילו בסופו של דבר לפעולה שבוצעה שלשום בשכונת תל-סולטן. מהתחקיר עלה כי סינוואר היה בח'אן יונס בתחילת המלחמה, נמלט לרפיח, שהה לסירוגין בתת-הקרקע בהתאם לפעולות צה"ל באזור - ונלכד לאחר שניסה לברוח גם מהעיר הדרומית.

הרמטכ
הרמטכ"ל וראש השב"כ בנקודה בה חוסל סינוואר|צילום: דובר צה"ל

הפעולה ברפיח, שהחלה כבר ב-6 במאי, הייתה מורכבת מאוד מהסיבות הבאות: הקרבה לגבול עם מצרים, כמות האזרחים שנמצאים במקום, תשתיות המינהור המסועפות, צפיפות המרחב והסוגיה ההומניטרית - כל אלה הפכו את הפעולה למה שהוגדר בתחקיר "המבצע המסובך ביותר עד היום".

המבצע ברפיח התחיל עם חטיבה 401, אליה הצטרפו כוחות קומנדו וגבעתי. בזמן שהמחבלים במקום נערכו לחזית, צה"ל החל לפעול בציר פילדלפי ודחק אותם מזרחה. במבצע אחר של אוגדה 162 "לפתו" הכוחות את שכונת תל-סולטן ויצרו חופש פעולה במקום. כמו כן, גזרת רפיח עברה לאוגדת עזה לראשונה - על מנת לאפשר לאוגדה 162 לתקוף בג'באליה.

בחודשים האחרונים צה"ל פעל באופן רציף עם שב"כ ועם כוחות מיוחדים על עשרות מבצעים שמטרתם חיסול בכירים ויצירת תנאים לשליטה טובה יותר במרחב - במקביל להזרמת הסיוע ההומניטרי. מהתחקיר עלה כי הייתה הבנה מודיעינית שאכן ישנם בכירים בשכונת תל-סולטן שברפיח לאורך כל המלחמה - מפאת תנאי התשתיות הסבירים בתת-קרקע, זמן ההתארגנות והמרחק מהגבול.

עוד נאמר בתחקיר כי המהלך הצבאי בח'אן יונס אשר פירק את תשתיות התת-קרקעיות במקום - הוא שהאיץ בסינוואר להימלט לרפיח כך שנלכד בפנים. כמו כן, המהלך הצבאי ברפיח דחק משם את ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מוחמד דף - למקום שבו חוסל.

פעילות צה
המבצע במקום דחק בסינוואר להימלט. פעילות צה"ל בח'אן יונס, ארכיון|צילום: דובר צה"ל
יחיא סינוואר ממצלמת הרחפן
יחיא סינוואר ממצלמת הרחפן

בימים האחרונים, צוות הקרב 828 יחד עם גדודים 450 ו-198 ביצעו סריקות במרחב תל-סולטן תוך השמדת תשתיות - בעקבות הערכה שישנן הזדמנויות מודיעיניות נוספות למצות במקום.

האירוע שבו חוסל סינוואר התחיל כשכוח צה"ל ביצע תצפית על המרחב וזיהה דמויות חשודות באחד המבנים. המרחב היה הרוס לגמרי ובמקום התנהלה שליטה מבצעית מוחלטת של צה"ל - לצד מבצע הנדסי גדול שהתנהל כמה מאות מטרים משם.

אותו כוח צה"ל זיהה שני מחבלים עם שמיכה ומחבל נוסף עם אפוד. בשעה 10:00 של אותו היום בוצעה התקדמות לעבר המרחב, ולאחר זיהוי נוסף של הדמויות - מג"ד 450 הורה לפתוח באש על המבנה כך שאחת הדמויות נפגעה בידה. בדיעבד, התברר שאותה דמות היא מנהיג חמאס יחיא סינוואר. כוחות צה"ל במקום המשיכו בפעולה וביצעו סיר לחץ עם טנקים תוך העלאת רחפנים - אז החל קרב הירי עם המחבלים, שבו נפצע קשה לוחם מגדוד 450 שפונה תחת אש. 

אחרי שסינוואר נפצע בידו הוא התפצל משני המחבלים האחרים והחל במנוסה. כשפלוגת קורס מכי"ם של צנחנים נכנסה לאחד המבנים במרחב, מפקד בכוח זיהה שלולית דם טרייה והבין שאחד המחבלים נמצא במקום. הכוח השליך רימונים וביצע ירי פגז על המבנה, ולפנות ערב הועלה רחפן נוסף שזיהה במקום גופה. המצב הוקפא והסריקות נקבעו לבוקר - אז התבררה התמונה המלאה.

פינוי גופת סינוואר
פינוי גופת סינוואר
אמצעי הלחימה שאותרו במבנה בו שהה יחיא סינוואר (צילום: דובר צה
אמצעי הלחימה שאותרו במבנה בו שהה יחיא סינוואר|צילום: דובר צה"ל

ההבנה בצה"ל, שעולה מהתחקיר, היא שהשמדת התשתיות בח'אן יונס ובתל-סולטן הביאו את סינוואר למצב שבו הוא מנותק מיכולותיו ומתנאים בסיסיים. ההערכה היא ששלשום המחבלים שאיתו ניסו לייצר לו ציר תנועה החוצה מרפיח.

כעת יש אורך נשימה בצה"ל, שנמצא בעשייה עצומה בזירה הצפונית. בצבא בטוחים שאין ספק כי לחיסול תהיה השפעה - סינוואר היה ראש ארגון הטרור בעזה וראש הלשכה המדינית שלו. 

בעניין ששת החטופים, ההערכות הן שסינוואר שהה בחדר בכירים מאות מטרים מאותה מנהרה - וכי החטופים נרצחו באותו מתחם. נאמר כי סינוואר שהה במרחב התת-קרקע ופעולת צה"ל באזור הוציאה אותו והכניסה אותו בהתאם - הוא שהה מתחת לאדמה ולסירוגין עלה לפני השטח.

פעילות כוחות ביסל
פעילות כוחות ביסל"ח במרחב רפיח|צילום: דובר צה"ל

בתחקיר הודגש כי הייתה הנחה סבירה שכוח מתמרן יפגוש את סינוואר - אך לא היה מודיעין קונקרטי על הנקודה שבה נמצא בסופו של דבר. עם זאת, בצה"ל הדגישו כי הדבר לא קרה במקריות - אלא כתוצאה מנחישות הלוחמים בשטח. אותה נחישות הובילה גם לעובדה שאחיזת חמאס בשטח היא מינימלית - הארגון נמצא במצב הישרדות ומתנהל בצורה אכזרית מול אנשיו.

עוד הובהר כי בצה"ל לא ידעו גם השבוע היכן סינוואר נמצא - אך המאמצים להשגת מודיעין המשיכו והביאו תוצאות. ההערכה בצבא היא שסינוואר שהה ברצועה לאורך כל המלחמה - אך הלקח שנלמד הוא שח'אן יונס לא כותרה בתחילתה, שכן ככל הנראה שהה שם מנהיג חמאס בחודשים המוקדמים שלה.

במקביל, פרסם היום דובר צה"ל תיעודים נוספים מהפעילות שבה חוסל סינוואר, ואת דבריו של מפקד פיקוד הדרום אלוף ירון פינקלמן שאמר: "ההתמדה, הסבלנות, ניתוח השטח והחתירה למגע - עשינו את זה 'בתל סולטאן' ונמשיך בכל מקום".

פעילות כוחות ביסל
פעילות כוחות ביסל"ח במרחב רפיח|צילום: דובר צה"ל