שר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע היום (שישי) כי החליט להפסיק את השימוש בצווי מעצר מנהליים נגד מתיישבים יהודים ביהודה ושומרון. בהודעה מלשכתו נמסר: "במציאות בה ההתיישבות היהודית ביו"ש נתונה לאיומי טרור פלסטיניים חמורים וננקטות סנקציות בין-לאומיות לא מוצדקות נגד מתיישבים - לא ראוי שמדינת ישראל תפעיל צעד חמור מסוג זה נגד אנשי ההתיישבות". איזנקוט: "החלטה שפוגעת מכוון ביכולתו של צה״ל למלא תפקידו ולדאוג לביטחון".

בפגישה שקיים השבוע כ"ץ עם ראש השב"כ רונן בר, הודיע לו שר הביטחון על החלטתו להפסיק את השימוש בצווי המעצר המנהליים - וביקש ממנו להציב כלים אלטרנטיביים במקום. בהודעתו הוסיף כ"ץ: "במידה ויהיה חשד לביצוע מעשים פליליים, ניתן יהיה להעמיד את המבצעים לדין, ובמידה ולא, ישנם צעדי מניעה אחרים בהם ניתן לנקוט שלא במסגרת מעצר מנהלי. אני מגנה כל תופעת אלימות נגד פלסטינים ונטילת החוק לידיים ופונה גם להנהגת ההתיישבות לנקוט עמדה פומבית דומה ולהביע עמדה חד-משמעית בנושא".

שר הביטחון ישראל כ
החלטה דרמטית. שר הביטחון ישראל כ"ץ, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מעצר מנהלי הוא מעצר שנעשה בהחלטה מנהלית של משרד הביטחון ולא בידי בית משפט. במרבית המקרים, מעצר מנהלי לרוב מתבצע מפני שהעצור עשוי לסכן את ביטחון המדינה - ולא בגלל צורכי חקירה, הגנה על עצור או עונש.

זהו כלי שנועד לשמש נגד "פצצות מתקתקות", ומאפשר למדינה לעצור עדיין גם אם אין לה ראיות בכדי להגיש נגדו כתב אישום. בהחלטה זו, אומר למעשה השר כ"ץ שהשב"כ לא יוכל להשתמש בכלי הזה במקרים של טרור יהודי.

רוב גורף ומוחלט של המעצרים המנהליים בישראל היו של פלסטינים, ואילו מעטים של יהודים. בין היהודים שנעצרו לאורך השנים במעצר מנהלי ניתן למנות את מאיר כהנא, ברוך מרזל, בנצי גופשטיין ואף את טלי פחימה שנעצרה בחשד לסיוע לטרור פלסטיני.

כנקמה על הפיגוע: מתנחלים הציתו בתים ורכבים פלסטיני (צילום: AP)
בית פלסטיני שהוצת בידי מתנחלים כנקמה על פיגוע, ארכיון|צילום: AP

התגובות במערכת הפוליטית

ח״כ גדי איזנקוט: החלטתו של שר הביטחון היא שגיאה חמורה ומסוכנת, צעד נוסף בדרך להסלמה חמורה ביהודה ושומרון, עליה נשלם כולנו. החלטת שר הביטחון להפסיק את השימוש בצווי מעצר מנהליים כלפי יהודים במקרים קיצוניים למניעת פיגועי טרור, תפגע קודם כל במשימת צה״ל כריבון המספק ביטחון ואכיפת חוק וסדר באיו״ש.

יעדם של הצווים איננו אוכלוסיה יהודית שומרת חוק, אלא גורמי טרור קיצוניים שמכתימים ומסכנים אותנו כחברה.
תארו לכם שהיה מבוצע מעצר מנהלי לברוך גולדשטיין, או לרוצח משפחת דאובשה. הצעד היום הוא חלק משורת צעדים מתמשכת הפוגעת בכוונת מכוון ביכולתו של צה״ל למלא תפקידו כריבון המחויב לדאוג לשלומם ובטחונם של התושבים. הצעד האחרון של שר הביטחון מצטרף להעברת המנהל האזרחי לאחריות שר האוצר, והכפפת מחוז ש״י לשר לביטחון לאומי.

גדי איזנקוט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
גדי איזנקוט|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בירך את ההחלטה וכתב בהודעה מטעמו: "יש שר ביטחון בירושלים! מברך את חברי השר ישראל כ"ץ על בשורה חשובה ואדירה, החלטתו הבוקר להפסיק את מתן הצווים המנהליים למתיישבים ביו"ש, זה תיקון עוול של שנים רבות וצדק עם אותם אוהבי הארץ. ישראל, כל הכבוד!".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיב גם הוא להחלטת שר הביטחון: "החלטה אמיצה ומתבקשת. בהחלטתו ביטל השר כ"ץ אפליה ארוכת שנים נגד מתיישבי יהודה ושומרון ושם קץ לעוול במסגרתו המתיישבים היו אזרחים סוג ב' והופעלו כלפיהם אמצעים דרקוניים ולא דמוקרטיים שרמסו את זכויותיהם - אמצעים שלא מופעלים כנגד אף אוכלוסיה אחרת במדינת ישראל מלבד מחבלים ואויבים מסוכנים".

איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
"תיקון עוול של שנים רבות". סמוטריץ' ובן גביר, ארכיון|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90
אחמד טיבי (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
"ממשלה של תומכי טרור". חה"כ טיבי, ארכיון|צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

חבר הכנסת צבי סוכות מהציונות הדתית הוסיף: "מברך את שר הביטחון הנכנס ישראל כ"ץ על החלטה צודקת מאין כמוה. המתיישבים ביהודה ושומרון אינם אזרחים סוג ב', ופרקטיקות המיועדות למלחמה באויב אמורות לשמש אך ורק למלחמה באויב!".

גם חה"כ אביחי בוארון הגיב להחלטת שר הביטחון: "מבטא גישה אוהדת וחמה להתיישבות ולמתיישבים ביו"ש. ‏אין ספק שזו סנונית ראשונה שמבטאת יחס חדש שאחריתו ריבונות מלאה על יהודה ושומרון".

מנגד, חה"כ אחמד טיבי מחד"ש-תע"ל כתב: "למעשה מדובר בתעודת כשרות של שר הביטחון לטרור יהודי. אחר כך הם יתבכיינו על האג. ממשלה של תומכי טרור".

השר יצחק גולדקנופף: החלטה ראויה ומתבקשת. המתיישבים ביהודה ושומרון הם אוהבי העם והארץ, שמחזקים את ההיאחזות היהודית בחבלי המולדת במסירות נפש. חובתה של מדינת ישראל לסייע להם בכל דרך ולא להפעיל כלפיהם צעדים ששמורים למאבק בטרור הפלסטיני.

ארגון תג מאיר, הנאבק בפשעי שנאה, הגיב גם הוא על החלטת השר כ"ץ: "צווי המעצר המנהליים מיועדים נגד טרור יהודי, תגי מחיר ופעולות נקמה נגד פלסטינים חפים מפשע. הפסקת השימוש בצווי מעצר מנהליים תתיר את דמם ורכושם של פלסטינים אלו, באישור שר הביטחון. השר כ"ץ מתעלם מהנזק המדיני והביטחוני שייגרם לישראל בשל החלטה זו - למען רווח פוליטי אמיתי או מדומיין".