יותר משנה עברה מאז 7 באוקטובר וחמאס לא בוחל באמצעים כדי לייצר משילות ולהשתמש בסיוע הומניטרי שנכנס לרצועה - במקום שיגיע לתושבים. מקורות בעזה סיפרו הבוקר (שלישי) בשיחה עם N12 כי הם "עדים לאחרונה לביזת משאיות סיוע הומניטרי שיוצאות מכרם שלום בידי חמולות, חלקה בתיאום ובהכוונת חמאס".

משפחות הפשע בוזזות את הסיוע - חמאס מקבל רווחים

חמולות, שנחשבות ברצועה למשפחות פשע, בוזזות את הסיוע ההומניטרי. חמאס מקבל כספים ממכירת אותו סיוע - או שהוא מקבל נתח מסוים מהסחורה שנבזזה.

האנרכיה בעזה
האנרכיה בעזה

אולם, חמאס לא מסתפק בכך. גורם ברצועת עזה אמר ל-N12 כי "פעילי חמאס לוקחים באופן ישיר גם חלק מהסיוע ההומניטרי שמגיע לח'אן יונס ולמרחב ההומניטרי במוואסי. הם מגיעים לשם, לוקחים את הסיוע ומחלקים אותו למי שהם רוצים, או לעיתים מוכרים אותו ובאמצעות הכסף הזה הם משלמים לפעילים בשורותיהם. למעשה, חמאס לוקח את האוכל מהפה של התושבים".

"משטרת החץ" של חמאס שכופה משילות באלימות

חמאס עושה הכול כדי לייצר שליטה והוא הקים לפני כחודש את "משטרת החץ" שכפופה למנגנון של ביטחון הפנים ושנועדה לייצר סדר ציבורי. פעיליו חמושים לא רק באלות אלא גם ברובים, והם פועלים בדרום הרצועה תוך הפעלת אלימות רבה וביצוע חקירות קשות. 

הגוף שהוקם נפתח לאחרונה מחדש בידי חמאס. מדובר בין היתר במהלך תודעתי, שמאותת לאוכלוסייה ברצועה כי לארגון הטרור יש יכולת שרידות וכי הוא עדיין יכול לפעול.

העברת הסיוע לצפון הרצועה ו"הגרעין הקשה" שנותר שם

אתמול הועברו 30 משאיות של קמח ומזון מטעם ארגון WFP מנמל אשדוד דרך מעבר 'ארז מערב' לצפון הרצועה, לראשונה אחרי שצה"ל נכנס מחדש לאזור לפני יותר משבוע. על העברת הסיוע הודיע אמש מתאם פעולות הממשלה בשטחים.

הכנסת הסיוע מתרחשת על רקע הלחץ על ישראל מצד הקהילה הבין-לאומית. אולם בפועל, על פי נתוני מערכת הביטחון - בצפון הרצועה נותרו כ-250 אלף עזתים בלבד שנחשבים ל"גרעין הקשה" שלא התפנה במשך כשנה שלמה, וחמאס עצמו נלחם כדי למנוע מהם להתפנות. כך למשל, ארגון הטרור הקים מחסומים ניידים בצירים המרכזיים כדי למנוע מהם לעזוב.

העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה (צילום: דובר צה
העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה|צילום: דובר צה"ל
העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה (צילום: דובר צה
העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה|צילום: דובר צה"ל

לעומת זאת, בדרום הרצועה, שם הסיוע נבזז, חיים בצפיפות כ-1.9 מיליון עזתים, בנוסף לכ-10 אלף תושבים שהתאכלסו ברפיח, על פי ההערכות. באותו האזור פועלות חמולות שבימים האחרונים פרסמו בעצמן הודעות שמגנות את ביזת הסיוע.

מוחמד אל-אסטל, ראש חמולת אל-אסטל בח'אן יונס, טען בתחילת השבוע כי לפחות 50 משאיות סיוע נבזזו. הוא ציין כי החמולות מינו קבוצות של צעירים להגנה על משאיות סיוע מפני גנבות, וטען: החמולות מגנות את הבוזזים האלו ורואות בהם "אויב מסוכן יותר מהכיבוש".

העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה (צילום: דובר צה
העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה|צילום: דובר צה"ל

המשפיען העזתי חמזה אל-מצרי טען בשבוע שעבר כי מתוך 45 משאיות שנכנסו לדרום הרצועה, 43 משאיות נבזזו בידי כנופיות שמורכבות מחברי חמולות. לדבריו, הסחורה שנגנבה מהמשאיות עתידה להימכר בשווקים במחירים גבוהים. הוא הגדיל לעשות ופרסם את פרטיה של אחת הכנופיות, וקרא לחמולות להתנער מחבריה שמשתתפים במעשי הביזה.