בעוד הלחימה בגבול הצפון נמשכת ורק היום נרצחו 7 בני אדם מירי חיזבאללה, מסתמנת היום התקדמות משמעותית במאמצים הדיפלומטיים להשגת הסדרה ביטחונית בגבול לבנון-ישראל - כך פרסמנו הערב (רביעי) במהדורה המרכזית.

במוקד ההתפתחות - פגישות מכריעות שהתקיימו היום בין שליחיו המיוחדים של הנשיא ביידן, עמוס הוכשטיין וברט מקגורק, לבין בכירים ישראליים ובראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו. השיחות התמקדו בגיבוש מתווה מקיף שיכלול פירוק יכולות ותשתיות חיזבאללה בדרום לבנון והרחקת ארגון הטרור מהגבול, וחיזוק משמעותי של כוחות השמירה הבין-לאומיים באזור.

ראש הממשלה בפגישה עם עמוס הוכשטיין וברט מקגורק (צילום: מעיין טואף, לע
ראש הממשלה בפגישה עם עמוס הוכשטיין וברט מקגורק|צילום: מעיין טואף, לע"מ

לפי בכיר ישראלי המעורה בפרטים ששוחח עם N12, בימים הקרובים צפויים הצדדים להחליף ביניהם שתי טיוטות מרכזיות: האחת, מכתב התחייבות אמריקני שיבטיח את חופש הפעולה הישראלי במקרה של הפרות מצד חיזבאללה; והשנייה, ההסכם עצמו, הכולל הגדרות מדויקות של מושגי מפתח כמו "איום מיידי" וקביעת לוחות זמנים ברורים לתגובה בין-לאומית לפני התערבות ישראלית אפשרית.

לוחמים חיזבאללה (צילום: AP)
בהסכם המתגבש תהיה התחייבות לחופש פעולה של ישראל אם יהיו הפרות|צילום: AP

סוגיית חופש הפעולה הישראלי בלבנון עומדת במרכז הדיונים, כאשר ישראל מתעקשת על שימור היכולת לפרק כל תשתית צבאית מזוינת שמפרה את ההסכם. בכיר ישראלי הדגיש את חשיבות הנושא באופן נחרץ: "אם ישראל לא תוכל לפעול בלבנון כמו שהיא פועלת בסוריה - לא תהיה משמעות להסכם".

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבור בקריה במהלך התקיפה  (צילום: אבי אוחיון / לע
בכיר ישראלי ל-N12: לא תהיה משמעות להסכם ללא חופש פעולה|צילום: אבי אוחיון / לע"מ‎

נתניהו לאמריקנים: העיקר הוא לא ניירת או הסכם אלא היכולת לאכוף אותו ולסכל כל איום

עמדתו של רה"מ נתניהו בשיחות עם האמריקנים הייתה החלטית וממוקדת. הוא הדגיש כי העיקר אינו בניירת או בהסכם הפורמלי, אלא ביכולת המעשית לאכוף אותו ולמנוע איומים מלבנון, כך שיתאפשר לתושבי הצפון לשוב לבתיהם בביטחון מלא.

במסגרת ההסדרה המתגבשת, מושם דגש מיוחד על מניעת התחמשות מחודשת של חיזבאללה. ישראל דורשת לשמר את חופש הפעולה המבצעי בלבנון, הכולל יכולת לבצע תקיפות אוויריות ופשיטות קרקעיות במקרה שחיזבאללה יפר את ההסכמים או יחזור לקו הגבול.

השמדת המתקן האסטרטגי התת קרקעי בדרום לבנון (צילום: דובר צה
השמדת המתקן האסטרטגי התת קרקעי בדרום לבנון, ארכיון|צילום: דובר צה"ל

הבכירים האמריקנים התייחסו לסוגיה מדינית אחרת - וטוענים כי לאחר הבחירות בארצות הברית עשוי להיפתח חלון הזדמנויות נוסף לקידום נורמליזציה עם סעודיה, אם כי הדבר ידרוש ויתורים מצד ישראל. בינתיים, השליח הוכשטיין אינו צפוי לשוב ללבנון עד לאחר הבחירות.