כבר קרוב לשנה שחיל האוויר נמצא בחזית הלחימה גם בדרום ברצועת עזה - וכעת גם בצפון. טייסת 107 יושבת בבסיס חצרים, עוד אחת מהמטרות שבהן אויבינו שואפים לפגוע. לוחמי צוות האוויר בבסיס יחד עם מטוס ה-F16i, בסדיר ובמילואים - מרגישים את התעצמות המערכה בסיכולי בכירים ובהשמדת אמל"ח.

סגן ד', טייס קרב בטייסת 107, סיפר: "היינו בשגרת מלחמה ונכנסנו למערכה חדשה - מלחמה נוספת. הקצב עולה, המיומנות עולה - וסדר היום של אנשים הרבה יותר קשה ועמוס". רס"ן י', סמ"ט בטייסת 107, הוסיף: "זה אומר שאנשים יכולים לחוות תקיפה בשמונה בבוקר, ארבע אחרי הצוהריים ושתיים בלילה".

הכנות מטוסי הקרב (צילום: דובר צה
טייס חיל האוויר, ארכיון|צילום: דובר צה"ל

הניסיון הקרבי שהם מביאים איתם לצפון עשיר מאוד, אבל גם האתגרים הופכים להיות מורכבים יותר בלבנון. סגן ד' המשיך וסיפר על ההבדלים בין גזרות הלחימה: "עזה היא זירה שאינה מאוימת עבור מטוסי קרב ולבנון כן. ההבדל הוא במנטליות כשאנחנו ניגשים לטיסה, מתדרכים אותה - ובפועל האופן שבו אנחנו טסים באוויר ומחפשים את האיומים".

רס"ן י' המשיך וסיפר: "כשעולים למשימה בזירה הצפונית מרגישים יותר דרוכים מעצם זה שיש עליך איום. בעזה השטח הוא בשליטה יחסית גבוהה מאוד שלנו, אבל בצפון אתה חד-משמעית יותר דרוך - אתה טס יותר רחוק מהבית ובאזור שיכול להיות מאוים".

הזירה בביירות, צבא לבנון (צילום: AFP)
תקיפות חיל האוויר בלבנון|צילום: AFP

הטייסים האלה צעירים מאוד אבל תחושת השליחות אצלם חזקה - הם מוכנים לפעול בכל הגזרות ובכל עומס. "בוא נגיד שלא הגענו לקצה גבול היכולת שלנו, ושיש לנו כטייסת עוד הרבה מאוד מה להציע - הן בהיבט חימושים, הן בהיבט קצב והן בהיבט מסות שיוצאות רק מאצלנו פה מהטייסת", אמר רס"ן י'. "אנחנו נערכים תמיד למקרה המחמיר ביותר - כלומר, נערכים לטילים שייפלו פה ויפריעו לנו לעבוד או לאיומים שיפגשו אותנו באוויר".

רב-סרן י' וסגן ד' הם תושבי הצפון, ולפעמים הם טסים מעל היישובים שבהם מתגוררות המשפחות שלהם בדרך לעוד תקיפה. רס"ן י' שיתף: "חלק מהמשפחה שלי מפונה אבל רובה גרה באזור הצפון - ואני לגמרי מבין ויודע שהמשגר שאני תוקף עכשיו - יכול להיות שכוון אליה. בין אם היה שולח את המשפחה באמצע הלילה למקלט ואפילו חס וחלילה היה פוגע במישהו. זה לגמרי יושב בראש ובדרך צפונה אנחנו מסתכלים על הבית ועל המשפחה - ומרגישים גם את התמיכה שלהם באוויר".

הזירה בביירות, צבא לבנון (צילום: AFP)
תקיפות חיל האוויר בביירות|צילום: AFP

סגן ד' אמר: "בעזה יש את תחושת השליחות של להחזיר את החטופים ולהגן על תושבי הדרום. בצפון יש את התחושה של להפסיק את התקיפות האלה ולהחזיר את התושבים לבתים. פרט למשימה, זה הדבר שאתה חושב עליו".

לפי שעה, החיל ממשיך לתקוף - וגם השמועות על אולי הפסקת אש לא עוצרות אותו. אלו אומנם תקיפות מסיביות, אבל לחיל האוויר יש יכולות לעלות עוד כמה קליקים למעלה אם המצב ידרוש את זה.