מידי שנה, נערך הכנס הבינלאומי (ASH) למחלות המטולוגיות, כדי לדון בכל התגליות והבשורות החדשות לחולים במחלות הדם. בכנס שהתרחש בחודש דצמבר האחרון, הוכח כי אורח החיים של החולים יכול להשפיע באופן דרמטי על ההצלחה של הטיפולים. הנה כמה מהמחקרים שהוצגו בנושא.

הפחתת הסיכון לפקקת ורידים

אחד המחקרים הרטרוספקטיביים הבולטים שתוצאותיו התפרסמו בכנס גילה שאנשים הנוטלים אגוניסטים לקולטן GLP-1 לסוכרת, ללא קשר למשקלם, היו בסיכון נמוך ב-20% לסבול מפקקת ורידים (VTE) בהשוואה לקבוצה דומה של חולים שנטלו סוג אחר של תרופה לסוכרת. הממצאים מצביעים על כך שהפחתת הסיכון לקרישי דם מסוכנים יכולה לייצג יתרון נוסף שלא הוכר בעבר של תרופות ממשפחת GLP-1, היעילות לירידה במשקל וטיפול בסוכרת.

פקקת ורידים עמוקים (DVT) ותסחיף ריאתי ((PE, עלולים לגרום לסיבוכים חמורים, אשפוז ממושך ואף למוות. "המחקר שלנו הראה שהשימוש באגוניסט לקולטן GLP-1 קשור בשכיחות נמוכה יותר של VTE במשך שנה אחת", אמר רושאד פאטל, MD, החוקר הראשי מבית הספר לרפואה של הרווארד בבוסטון.

אגוניסטים לקולטן GLP-1 אושרו על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) לשיפור ייצור האינסולין באנשים עם סוכרת; חלק מהתרופות בקבוצה זו אושרו גם לשליטה במשקל אצל אנשים עם השמנת יתר. מחקרים העלו שהם יכולים גם להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, אך אף מחקר קודם לא בדק את ההשפעות האפשריות שלהם על הסיכון ל-VTE.

החוקרים ניתחו נתונים של מעל כחצי מיליון אנשים עם סוכרת מסוג 2 מ-120 מוסדות בריאות. באמצעות טכניקה סטטיסטית החוקרים סיווגו שתי קבוצות, שבכל אחת מהן מעל רבע מיליון חולים. בקבוצה אחת, החולים קיבלו GLP-1 בעוד שהחולים בקבוצה השנייה קיבלו מעכב דיפפטידיל פפטידאז-4 (DPP4i), שהוא סוג של תרופה לסוכרת הפועלת במנגנון שונה.

במהלך השנה הראשונה למחקר שיעור ההיארעות של VTE לכל 1,000 שנות מטופל (מדד המשמש להערכת שיעור אירועי בריאות נדירים יחסית על פני פרק זמן קצר) היה 6.5 עבור אלו שנרשמו ל-GLP-1 ו-7.9 עבור אלו שנרשמו ל-DPP4i. כלומר, נמצא סיכון מופחת של 20% עבור מי שנטלו תרופה ממשפחתGLP-1. הפחתה זו שיקפה ירידה בסיכון הן ל-DVT והן ל-PE. התוצאות היו דומות בקרב חולים שסבלו מהשמנת יתר עד שנה לפני תחילת הטיפול התרופתי לסוכרת וכאלה שלא סבלו מהשמנת יתר.

מכיוון שהשמנת יתר היא גורם סיכון ידוע ל-VTE, ירידה במשקל יכולה להיות מנגנון פוטנציאלי אחד שדרכו תרופות GLP-1 מפחיתות את הסיכון ל-VTE. עם זאת, המחקר לא הדגים הוכחות סופיות לכך שהפחתת הסיכון ל-VTE מושגת באמצעות ההשפעות של GLP-1 על ירידה במשקל, מה שעשוי להצביע על כך שישנם גורמים נוספים וכי יהיה צורך במחקרים נוספים.

תזונה עשירה בסיבים: מניעת סיבוכים לאחר השתלת תאי גזע

"צריכת תזונה עשירה בסיבים לאחר השתלת תאי גזע עשויה לסייע בהפחתת הסיכון למחלת שתל (GVHD) על ידי טיפוח מיקרוביום בריא במעיים. זאת על סמך מחקרים שנערכו בני אדם ובעכברים." כך דיווחו החוקרים בכנס השנתי של ASH.

במסגרת המחקר החוקרים ניתחו את תזונתם של 173 חולים שעברו את ההליך. כדי למדוד את צריכת הסיבים, הם עקבו אחר כל המזונות והמשקאות וחישבו את כמות הסיבים וחומרים מזינים אחרים בתזונתם.

החוקרים מצאו כי תזונה עשירה בסיבים קשורה להישרדות כללית טובה יותר, סיכון מופחת ל-GVHD חריף המשפיע על מערכת העיכול התחתונה, וגיוון מיקרוביאלי גבוה יותר במעי. עוד נמצא כי לחולים עם צריכת סיבים גבוהה יותר היו גם רמות גבוהות יותר של בוטיראט - תוצר של תסיסה של סיבים תזונתיים - ויותר חיידקי מעיים שמייצרים בוטיראט. מחקרים קודמים הוכיחו שאנשים עם כמות גבוהה של חיידקים יצרני בוטיראט במעיים נוטים פחות למות מ-GVHD מאשר אנשים עם רמות נמוכות יותר של חיידקים אלה. "ממצאי המחקר מצביעים על כך שמזונות עתירי סיבים על בסיס צמחי יכולים לעזור לשמור על מיקרוביום בריא במעיים ולהפחית את הסיכון ל-"GVHD, הסבירו.

מאחר שחולים עם GVHD מראים תסמינים הדומים למחלת מעי רגיז (IBD) ותהליך השתלת תאי גזע מדלל את המערכת החיסונית, מומלץ למועמדים להשתלת תאי גזע להימנע מאכילת ירקות ופירות במשך כ-10 ימים לפני ההליך ו-30 ימים לאחריו. ההגבלות התזונתיות הללו נועדו למזער חשיפה לחיידקים פתוגניים ולהפחתת תסמינים דמויי IBD. במהלך תקופת הבידוד הקודמת להשתלה של תאי גזע החולים מקבלים מזונות מבושלים ומעובדים בעלי תכולת סיבים נמוכה יותר, מה שכנראה משנה את הרכב המיקרוביום ומדלל את שגשוג החיידקים במעיים התוססים על סיבים.

הממצאים מאששים עדויות המדגישות את היתרונות של דיאטה עשירה בסיבים לשמירה על בריאות המיקרוביום. כמו כן, הממצאים מצביעים על כך שהגבלות תזונתיות המומלצות לאחר השתלת תאי גזע - שבדרך כלל גורמות לצריכת סיבים נמוכה – עלולות להיות בלתי מועילות עבור חלק מהחולים.

 הימנעות מהופעת מיאלומה נפוצה

MM הוא סרטן המשפיע על תאי פלזמה, סוג של תאי דם לבנים. הסרטן בדרך כלל מתפתח בהדרגה, החל מאחד משני מצבים מקדימים הידועים כגמופתיה חד שבטית בעלת משמעות בלתי מוגדרת (MGUS) ומיאלומה נפוצה (SMM). מאחר שמצבים אלו יכולים להימשך שנים רבות מבלי להתקדם ל-MM, חוקרים חיפשו דרכים להתערב ולמנוע חולים עם MGUS או SMM לפתח סרטן, אך אין כיום תרופה ל-MM.

במחקר נוסף שהוצג בכנס ASH ה-66 נמצא, כי תזונה עשירה בסיבים יכולה לעזור לשפר את התחזית עבור אנשים הנמצאים במצב טרום סרטני שעלול להוביל למיאלומה נפוצה (MM).

המחקר, שכלל דיאטה מבוקרת של 12 שבועות עם אימון בריאותי נוסף ל-20 חולים וכן ניסויים בעכברים, הוא המחקר ההתערבותי הראשון שהוכיח כי לשינויים תזונתיים ממוקדי סיבים יש פוטנציאל להאט את התקדמות סרטן הדם.

חציון ההקפדה הכוללת על תזונה עשירה בסיבים צמחים הייתה 91% במהלך שלושת החודשים הראשונים ו-58% בסוף השנה. המשתתפים איבדו חציון של 7% ממשקל גופם במהלך שלושת החודשים הראשונים ושמרו על ההישגים לאורך כל השנה. המשתתפים הראו גם שיפורים באיכות החיים ומגוון סמנים ביוכימיים, כולל אלה הקשורים לתנגודת לאינסולין, מגוון מיקרוביום צואה ודלקת. "ראינו שיפורים בכל התחומים, כולל מטבוליזם, מיקרוביום וסמנים של מערכת החיסון, וראינו גם שלשני חולים עם מחלה מתקדמת ההתקדמות התייצבה", אמר החוקר הראשי "למרות שמדובר רק בשני מקרים, למיטב ידיעתנו, לא הוכח בעבר במסגרת התערבות שניתן באמצעות שיפור בתזונה ואורח החיים להאט או לשנות את מסלול המחלה".