תרופה אימונותרפית נמצאה יעילה לטיפול בחולי מיאלומה בסיכון גבוה
באחד המחקרים שעסקו בנושא בכנס ASH השתתפו 390 חולים במצב טרום סרטני עם מאפיינים שמעמידים אותם בסיכון של יותר מ-50% לפתח סרטן פעיל תוך שנתיים. המחקר (AQUILA שלב III) נערך ב-24 מדינות על תרופה אימונותרפית מסוג נוגדן חד-שבטי (דרטומומאב, Daratumumab). נוגדן זה נקשר לחלבון CD38 שנמצא על מעטפת תאי מיאלומה. הנוגדן מפעיל את מערכת החיסון כדי לתקוף את התאים וכדי לעודד אפופטוזיס - תהליך שבו התא מפרק את עצמו באופן טבעי ומתוכנן.
כיום, סטנדרט הטיפול בחולים אלו הוא ניטור אקטיבי, במהלכו מתקבלות אינדיקציות להחמרה במצב. במחקר נמצא כי אצל חולים שקיבלו את התרופה (למשך עד 3 שנים) חלה ירידה (51%) בסיכון להתקדמות המחלה בהשוואה לחולים שהיו במעקב פעיל אך לא טופלו.
לדברי החוקרים הטיפול בתרופה הראה יתרון משמעותי מבחינה קלינית במניעת או עיכוב התקדמות למיאלומה נפוצה פעילה בחולים בסיכון גבוה, בהשוואה לניטור פעיל. "תוצאות אלו מייצגות אפשרות חדשה עבור חולים בסיכון גבוה ורופאיהם לשקול בעת שקלול היתרונות והחסרונות של הטיפול לעומת ניטור פעיל", אמר ד"ר דימופולוס, החוקר הראשי, ויו"ר המחלקה לטיפול קליני בבי''ס לרפואה של האוניברסיטה הלאומית באתונה.
תרופה חדשה משפרת את הישרדות החולים בלימפומה פוליקולרית
לימפומה פוליקולרית היא הצורה הנפוצה ביותר של לימפומה בתאי B. צורה זו של המחלה מתקדמת לאט, ובשלביה המוקדמים, היא מתרחשת ללא תסמינים. הופעת תסמינים, כגון כגון עייפות, חום, ירידה במשקל ונפיחות בצוואר, בבית השחי או במפשעה, מעידה בדרך כלל על שלב מתקדם של המחלה.
כיום אין למחלה ריפוי, על אף שישנם כמה טיפולים הניתנים לחולים בה, כשהמקובל ביותר הוא שילוב של שתי תרופות Rituximab ביחד עם Lenalidomide. מחקר נוסף (inMIND, שלב III) שהוצג בכנס בדק את המשמעות של תוספת של תרופה אימונותרפית החדשנית Tafasitamab שהינה נוגדן חד-שבטי הומאני כנגד לטיפול CD19 לטיפול הסטנדרטי בלימפומה פוקולרית. התרופה החדשנית הביאה לשיפור משמעותי מבחינה קלינית במספר החולים הנהנים מהטיפול ובמשך התועלת, אמרו החוקרים.
מטרת המחקר הייתה לבדוק אם הוספת Tafasitamab תגדיל הן את משך ההפוגה והן את מספר החולים המשיגים אותה. כיום, תרופה זו מאושרת לשימוש עם Lenalidomide לטיפול בלימפומה מפוזרת של תאי B גדולים והיא ניתנת כעירוי תוך ורידי. במחקר השתתפו 548 חולים ב-28 מדינות. 45% מהם סבלו מלימפומה פוליקולרית חוזרת או עקשנית לאחר שקיבלו לפחות טיפול אחד קודם. בקרב מרבית החולים המחלה היתיה קשה לטיפול, בגלל חזרתה פחות משנתיים לאחר האבחון הראשוני או לאחר מספר טיפולים קודמים, או שהוכחה עמידה לטיפול נוגדנים חד שבטיים נגד CD20.
לאחר מעקב חציוני של 14.1 חודשים, ה-PFS החציוני עבור חולים בקבוצת Tafasitamab היה 22.4 חודשים, בהשוואה ל-13.9 חודשים עבור אלו בקבוצת הפלצבו, ומרביתם (83.5%) הגיבו לטיפול, לעומת 72.4% מאלה שקיבלו פלצבו. החוקרים קבעו כי לנוכח התוצאות יש צורך במעקב ארוך יותר כדי לנתח את ההישרדות הכוללת, והדגישו כי ימשיכו את המעקב במשך חמש שנים נוספות.
תוצאות חיוביות לטיפול בחולי DLBCL
במחקר נוסף (POLARIX שלב III) הוצגו נתוני מעקב שנמשך חמש שנים על חולי לימפומה של תאי B גדולים (DLBCL). לדברי החוקרים, יותר מ-38 אלף אנשים ברחבי העולם טופלו עם Polivy בשילוב עם R-CHP ונתונים המעקב מדגישים את פוטנציאל שיפור התוצאות שמציג המחקר. החוקרים אף הצהירו כי נתוני המעקב מצביעים על מגמה חיובית בהישרדות הכוללת (OS), ומוכיחים ירידה מספרית של מקרי המוות. Polivy בשילוב עם R-CHP מאושר כיום לטיפול בקו ראשון בחולי DLBCL ביותר מ-90 מדינות ברחבי העולם.