ASH 2020, כנס האגודה האמריקנית להמטולוגיה, נפתח החודש בארה"ב – ובמהלכו הוצגו חידושים ומחקרים מעוררי תקווה עבור חולים במחלות המטולוגיות. בין היתר, הוצגו פריצות דרך מהפכניות שנעשו בתחום הטיפול במיאלומה נפוצה. מיאלומה נפוצה, היא סוג של סרטן מח עצם של תאי פלזמה, שהם לימפוציטים שמייצרים נוגדנים והם חלק ממערכת החיסון של הגוף. הממאירות מתרחשת, כשתא אחד יוצא מכלל שליטה, מתחיל להתרבות ולייצר נוגדנים חד שבטיים (מסוג אחד), וגורם למח העצם לתפקוד לקוי.
"מח העצם הוא כמו מפעל המייצר את כל תאי הדם", מסבירה פרופ' מרב לייבה, מנהלת המכון ההמטולוגי אסותא אשדוד. "תאי הדם הלבנים הם תאי מערכת החיסון, האדומים נושאים את ההמוגלובין והחמצן, והטסיות הן ה'דבק' של הדם. כמובן שאנחנו חייבים שהמפעל הזה יתפקד היטב בכדי לחיות. בעבר הלא רחוק היו מעט מאוד טיפולים למיאלומה נפוצה, ותוחלת החיים לאחר האבחנה הייתה מוגבלת. בשנים האחרונות חלו התפתחויות משמעותיות בטיפול".
לכל הכתבות של שבוע ההמטולוגיה 2020 > >
חידושים בטיפול בקו הראשון
בשני העשורים האחרונים יש התפתחות אדירה בתחום הטיפול בקו הראשון. הטיפול הסטנדרטי כיום נקרא RVDוהוא שילוב שלוש תרופות – מעכב פרוטאוזום (וולקיד), יחד עם נגזרת של תלידומיד (ר וולימיד = לנלידומיד) וסטרואידים. הטיפול הזה העלה משמעותית את תוחלת החיים ואיכות החיים של המטופלים. "מאחר שזהו טיפול ביולוגי ולא כימי, אין בו את תופעות הלוואי הקלאסיות של הכימותרפיה", מסבירה פרופ' לייבה. "למעשה, מי שגילו את הפרוטאוזום ואף קיבלו פרס נובל על גילוי זה הם פרופ' אהרן צ'חנובר ופרופ' הרשקו מהטכניון. הגילוי הביא למהפכה בטיפול במיאלומה. כיום כבר ישנם דורות חדשים של מעכבי פרוטאוזום, מה שמאפשר אפשרויות טיפול יותר מגוונות ומקל על החולים".
בכנס הוצגו תוצאות מחקר בהן הוסיפו את הנוגדן דאראטומומב למשלב ה-RVD הקיים. המטרה של הוספת הנוגדן היא להפעיל את מערכת החיסון נגד תאי המיאלומה. תוספת הנוגדן השפיעה משמעותית על אריכות החיים ואיכותם, וכן על זמן ארוך יותר ללא חזרת המחלה. "ככל שהמחקר מתארך אנחנו רואים שיותר ויותר חולים נשארים בהפוגה".
"עוד טיפולים מעניינים, שעדיין לא קיימים בסל אבל נמצאים בניסויים מתקדמים, הם טיפולים השייכים לטכנולוגיית CAR-T, בה לוקחים תאי לימפוציטים מהמטופל, ובהנדסה גנטית מלמדים אותם לפעול כנגד תאי המיאלומה, ואז מחזירים אותם חזרה לגוף המטופל", מספרת פרופ' לייבה. "מדובר בטיפול חדשני, הוא עובד והוא אפילו בסל בטיפול בלימפומה. במסגרת הטיפול במיאלומה הוא נמצא עדיין במסגרת מחקרית אבל אנחנו רואים כבר תוצאות מאוד חיוביות. בדומה, קיימים גם נוגדנים בי-ספציפיים אשר משפעלים את מערכת החיסון כנגד תאי המיאלומה. אותם נוגדנים נמצאים כיום גם כן במחקרים מתקדמים ולהם תוצאות מבטיחות".
הפיתוחים משנים את היחס למחלה
"אין ספק שאנחנו רואים מהפכה, ותוחלת החיים עלתה באופן משמעותי", מספרת פרופ' לייבה. "כיום כבר ניתן להגדיר את המחלה כמחלה כרונית – כלומר החולים במיאלומה נפוצה צריכים להמשיך לקחת תרופות, אבל התרופות האלה מאפשרות להם לחיות חיים טובים וארוכים. כיום עדיין עושים השתלות מח עצם עצמיות לחולים צעירים, אך ייתכן כי את מקומן של ההשתלות יחליפו התרופות והטכנולוגיות החדשות בעתיד".
מתי אנחנו עתידים לראות את החידושים הללו בסל התרופות?
"התוספת של נוגדן דאראטומומב כקו ראשון עדיין לא נמצא בסל התרופות, אבל אני מאמינה שזה באופק הקרוב", אומרת פרופ' לייבה ומוסיפה: "גם טיפול CAR-T ונוגדנים בי ספציפיים אחרים לא נמצאים עדיין בסל התרופות כי כאמור, הם עוד בניסויים, אבל אני מאמינה שבהמשך טכנולוגיות אלו יהיו חלק מהטיפול הסטנדרטי בקווים יותר מוקדמים".
האם אנחנו לקראת ריפוי של מיאלומה נפוצה?
"אני מאמינה שהפיתוחים החדשים יביאו לכך שבעתיד רוב חולי המיאלומה יגיעו להפוגה מתמשכת", היא מסכמת, "בעתיד הרחוק יותר אולי גם להפסקת טיפול ואף לריפוי, אבל עוד מוקדם לדבר על זה".
בשיתוף חברת יאנסן ללא מעורבות בתכנים