תחלואה קשה בשפעת - ותמותה: אתמול (ראשון) הודיע בית החולים סורוקה כי אישה כבת 40 נפטרה מסיבוכי ממחלת השפעת, ובמהלך השבועיים האחרונים מתו גם 3 ילדות בגילאי 18-5 מהמחלה וסיבוכיה. על פי נתונים של משרד הבריאות, עשרות חולים בשפעת אושפזו בזמן האחרון במחלקות טיפול נמרץ ברחבי הארץ ויש הסכמה בקרב הרופאים כי מדובר בגל תחלואה קשה וחריף ביחס לשנים קודמות.
התחלואה השנה בקרב ילדים גבוהה יותר, והובילה כבר לשלושה מקרים מצערים שבהם נפטרו החולים. פרופסור אמנון להד, מנהל המחלקה לרפואת המשפחה בקופת חולים כללית מחוז ירושלים, הסביר כי אחרי שנתיים "קלות" יותר יחסית מבחינת התחלואה בשפעת - השנה ניתן לראות את העלייה.
"כשיש תקופה ארוכה שבה אין תחלואת יתר או שיש תחלואה מזנים אחרים ויש שינוי של הזן, זה גורם לפעמים לגל תחלואה גדול לאחר מכן", אמר פרופ' להד. "אנחנו עושים חיסונים לזנים ספציפיים של השפעת על פי הערכות שונות, מבלי לדעת בדיוק איזה זן יהיה זה שיתפשט. יש קצת חיסוניות כללית לשפעת למי שבאמת נחשף למחלה על פני שנים רבות, או חוסן כל שנה, יש לו איזה בסיס מפני תחלואה קשה, אבל השנה אנחנו כנראה עדים לקבוצות גדולות יותר שלא מתחסנות".
לדבריו, מצד אחד בתקופת הקורונה השימוש במסכות הוריד את התחלואה בשפעת, אך מצד שני היה לה גם אפקט שלילי מבחינת מידת האמון של הציבור בחיסונים.
"החיסון לשפעת הוא חיסון מצוין וותיק, אבל כשדחפנו כל כך את חיסון הקורונה לצעירים אז גרמנו לאיזו תגובת נגד", אמר פרופסור להד. "בשנתיים האחרונות ההתחסנות של כלל האוכלוסייה היא מתחת לממוצע השנתי, למרות שהחיסון יעיל, וכנראה עכשיו אנחנו חווים את ההשפעה של זה".
גם לסוג הזן יש השפעה על התחלואה, אמר הרופא: "שפעת A, שזהו הזן הדומיננטי של השפעת השנה, הוא כנראה תוקפני יותר ואנחנו מעל הממוצע הרב שנתי מבחינת תחלואה - לא ברמת מגפה, אבל בהחלט מעל הממוצע".
בנוגע לסיבה שיש השנה הרבה ילדים שנדבקים הסביר פרופסור להד שילדים קטנים בדרך כלל לא נחשפו לשפעת בעברם, ולכן אין להם את החיסוניות הבסיסית שיש למבוגרים שקיבלו חיסונים או נחשפו לשפעת. "במפגש הראשון או השני של ילד עם שפעת הוא צפוי בשכיחות גבוהה לחלות. הבעיה עם מחלה בקרב ילדים היא שהם מפתחים סיבוכים כמו דלקת ריאות ואז יכולים גם להגיע למצב קשה. אם לילד יש מחלות רקע, הסיכון יכול לגדול ואפילו להגיע למצב של תמותה".
"אלו ממש הרגעים האחרונים להתחסנות", אמר פרופ' להד והמליץ בחום למי שעוד לא הלך להתחסן לשפעת - לעשות כן. "סוף תקופת החיסון הוא בדרך כלל בסוף דצמבר, אבל השנה יש עוד טעם בחיסון במועד הזה כי יש עוד עלייה באנשים שנדבקים ועוד אפשר לנסות למנוע את זה. להתחסן בסוף פברואר או במרץ זה רק בשביל הסטטיסטיקה, לא בשביל הבריאות".