חמאת הבוטנים משמשת למגוון מאכלים בקולינריה הביתית: היא משדרגת רטבים, משמשת כממרח פופולרי על הלחם וגם מומלצת להכנת מאכלים מוקפצים בסגנון המזרח.
אף שמדובר במאכל עתיר קלוריות, אם יודעים לשלב אותה בצורה נכונה בתפריט, ניתן ליהנות מיתרונותיה התזונתיים החשובים. ראשית, יש לבחור בחמאת בוטנים איכותית, המכילה 100% בוטנים קלויים ללא תוספות. חמאה כזאת מספקת לגוף כמה דברים חשובים:
- חלבון: שתי כפות חמאת בוטנים (כ-32 גרם) מכילות כ-7 גרם חלבון – רכיב חיוני בתזונה שבין היתר שומר על תפקוד תקין של השרירים. עם זאת, חשוב לדעת כי החלבון בחמאת הבוטנים אינו מלא, ולכן מומלץ לשלב את אכילתה עם מקורות חלבון נוספים כגון ביצים ומוצרי חלב.
- שומנים בריאים: חמאת בוטנים מכילה בעיקר שומנים בלתי רוויים, התורמים לבריאות הלב.
- סיבים תזונתיים: שתי כפות של מחאת בוטנים מכילות כ-1.5-2 גרם סיבים תזונתיים. זה לא המון אבל בהחלט מדובר בתוספת חשובה לממרח, שמאפשרת לו לתרום לתחושת שובע ממושכת ולעיכול טוב יותר.
- מגנזיום, ויטמין E וניאצין: רכיבים אלו תורמים לבריאות השרירים, העור והמערכת החיסונית.
החסרונות
לצד היתרונות, יש גם כמה דברים שכדאי להיזהר מהם, ובראשם – הקלוריות. כאמור, מדובר במאכל עתיר בקלוריות, ובשתי כפות חמאת בוטנים יש כ-190 קלוריות. לנוכח עובדה זו, חשוב להקפיד על צריכה מדודה, בייחוד כאשר מנסים לשמור על משקל או להגביל את צריכת הקלוריות. מעבר לכך, יש להביא בחשבון שהמוצר עלול לכלול תוספים פחות רצויים, כגון: סוכר מוסף, שמנים מוקשים או כמות גדולה של מלח. לכן חשוב לקרא היטב את רשימת הרכיבים ולבחור במוצר שמכיל אך ורק בוטנים.
איך כדאי לשלב אותה בתפריט?
- כף אחת על פרוסת לחם מלא עם פרי חתוך מעל – פינוק משביע ומהיר.
- כתוספת לשייק: הוסיפו כף חמאת בוטנים לשייק בננה וחלב שקדים וכך תרוויחו משקה אנרגטי ומשביע.
- כמקור שומן בריא: החליפו ממרחים פחות בריאים כמו חמאה או ממרחי שוקולד בחמאת בוטנים טבעית.
יארא בדראן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות במחוז צפון