הגינקולוג בני שכטר הורשע ב-2020 בעבירות מין שביצע בשלוש נשים שהגיעו לקבל ממנו טיפול ונשלח ל-18 חודשים בכלא. כששוחרר רישיונו הושהה לארבע שנים, אך בשבוע שעבר נקבע על ידי השופט בדימוס אמנון סטרשנוב, הממונה על החלטות שיפוטיות במשרד הבריאות, כי הוא יוכל לחזור לטפל בנשים אחרי תקופת צינון של כשלוש שנים מהיום.

ההחלטה עוררה זעם גדול וביקורת חריפה, ואחת המתלוננות שהותקפה ע"י הרופא הגיבה בשיחה עם N12 ואמרה: "אין לתאר את האכזבה, לא יכול להיות שיתנו לו את האפשרות לפגוע בנשים נוספות".

כתב האישום שהוגש נגד שכטר כלל עבירות חמורות של פגיעה מינית בנשים שהגיעו לקבל ממנו טיפול, לאחר שחשו כאבים בזמן קיום יחסי מין. הוא הורשע במעשים מגונים במרמה במהלך עבודתו כגינקולוג והשופט קבע כי התנהלותו של שכטר חרגה מיחסי רופא ומטופל: "הבחנו בין פעולות הנוגעות לטיפול מיני מקובל לבין פעולות החורגות ממנו בעליל".

הגינקולוג בני שכטר הנאשם באינוס, מרמה ומעשה מגונה‎ (צילום: n12)
הגינקולוג בני שכטר הנאשם באינוס, מרמה ומעשה מגונה‎|צילום: n12

בית המשפט זיכה את שכטר מסעיף האינוס במרמה שבו הואשם והעונש שנגזר עליו היה 18 חודשי מאסר ופיצויים של 70 אלף שקלים לכל מתלוננת. לאחרונה הגיע לסיומו גם הליך של תביעה אזרחית נגדו ובית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי שכטר יפצה את אחת המתלוננות בסכום של שני מיליון שקלים.

בשבוע שעבר, לאחר דיון ארוך בנוגע לשלילת רישיון הרפואה שלו, החליט השופט בדימוס סטרשנוב כי שכטר יוכל לחזור לעבוד כגינקולוג אחרי השעיה רטרואקטיבית של 7 שנים שהחלה בחודש אפריל 2021.

ק', אחת המתלוננות נגד שכטר, הגיבה בזעם להחלטה ושיתפה בתחושותיה בשיחה עם N12. "אחרי שנים ארוכות של מאבק משפטי שבהן הדבר העיקרי שהוביל אותי לשרוד את גיהינום ההליך היה המחשבה שאם האמת תצא לאור, והוא יורשע, לא יכול להיות שיתנו לו את האפשרות לפגוע בנשים נוספות", היא אמרה.

"השופט שטרסנוב הפקיר אותנו הנפגעות - וגם את הנפגעות העתידיות"

"התאכזבתי לגלות שעל אף שמעולם לא לקח אחריות על מעשיו, הביע חרטה כלשהי או התנצל על שהרס את חיי, מחזירים לידיו את אותו הכוח שאפשר לו לרמוס אותי ונשים אחרות לאחר שנתנו בו את אמוננו אותה הוא ניצל כדי לפגוע בנו מינית באופן קשה שטלטל את חיי ואת היותי".

"המסר שקיבלתי הוא ברור - רופאים במדינת ישראל יכולים לבצע במטופלות עבירות מין חמורות, וגופנו ונפשנו להפקר", הוסיפה ק'. "זה מעלה שאלות קשות על משמעות ההליך הפלילי ועל המשמעות הציבורית של מאבקים מעין אלו. השופט שטרסנוב הפקיר אותנו הנפגעות, כמו גם את הנפגעות העתידיות של בני שכטר".

מנכ"לית שדולת הנשים טל הוכמן תקפה את ההחלטה לאפשר לשכטר לחזור לטפל בשנים: "לא הגיוני שעבריין מין מורשע שפגע במטופלות שלו כרופא נשים, יחזור להיות גינקולוג. השופט בדימוס סטרשנוב מרעיד את האדמה של נשים בישראל. מה נגיד לבנות ה-15 שלנו? לא לשכוח את השם בני שכטר כדי שלא תקלענה  לידיים האכזריות שלו בשנת 2028?".

תקיפה מינית- אילוסטרציה (צילום: 123rf)
אילוסטרציה|צילום: 123rf

היא הדגישה כי מנכ"ל משרד הבריאות כבר הצהיר כי יש לשלול את רישיונו לצמיתות, "אז כיצד מאשרים לו לחזור אל חדר הטיפולים כגינקולוג אחרי שבאותו החדר פגע מינית בצעירות. עבריין מין לא יכול להיות גינקולוג".

"החלטת השופט סטרשנוב מעוררת קושי גדול ותחושה של החמצה", ציין עו"ד אביתר קציר שייצג את המתלוננת בתביעת פיצויים אזרחית שבסופה נפסק לזכותה סכום של 2 מיליון שקלים, "לא רק שאין בה כדי לאזן בין אינטרס הנפגעות שחייהן שובשו לחלוטין עקב מעשי ד"ר שכטר ובין חומרת המעשים שלו, היא עלולה לגרור אחריה מסר שלילי דווקא מידי הגוף שאחראי על נורמות ההתנהגות של רופאים בישראל".

עוד הוא הוסיף כי "עם כל הכבוד להתמקדותו של השופט סטרשנוב בנסיבותיו האישיות של שכטר כסוג של 'נסיבות מקלות', מדובר במסר שגוי שלפיו פוגע מיני סידרתי שהורשע בפגיעה בכמה נשים בתוך 'קודש הקודשים' של הקליניקה הרפואית יוכל לקבל מחדש את רישיונו לעסוק ברפואה ולשוב לטפל בנשים וזאת בלא הגבלה כלשהי".

רופא, אילוסטרציה (צילום: 123RF‏)
רופא, אילוסטרציה|צילום: 123RF‏

חשוב לדעת כי היום ניתן להגיש תלונה לנציב קבילות הציבור למקצועות רפואיים, כשעולה חשש לרשלנות, לאי-מקצועיות או להתנהגות לא ראויה של בעלי מקצוע רפואי או במוסד רפואי, כמו רופאים, רופאי שיניים, אחיות, מיילדות, פיזיותרפיסטים, רוקחים, מוסדות גריאטריים, מרפאות בריאות הנפש ועוד. ניתן להגיש תלונה כאן.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: משרד הבריאות נוקט במדיניות של אפס סובלנות כלפי פגיעות והטרדות מיניות במערכת הבריאות ופועל על פי דין כנגד כל מטפל שפגע מינית. על מנת לטפל באופן עמוק ומקיף בתופעה הפסולה, פועל משרד הבריאות במגוון צעדים, ביניהם החמרה משמעותית בתקופה האחרונה בעונשים המוטלים על הפוגעים.

במקרה זה, הגורם המוסמך להחליט בעניין הוא השופט בדימוס אמנון סטרשנוב, שאינו כפוף בהחלטותיו למשרד הבריאות ומחליט בנושא באופן עצמאי, בלתי תלוי ועל פי החוק, בהתבסס על המלצות ועדת המשמעת. המשרד ליווה את הנפגעות בהליך ועדכן אותן בהחלטת השופט.

חשוב לציין כי עד לסיום ההליך, התלה משרד הבריאות כבר בשנת 2021 את רישיונו של הנ"ל מיד, כך שלא יוכל להעניק טיפול רפואי כלשהו.