שלושה ילדים בני שנה, שנתיים ושש מאושפזים במצב קשה כשהם מחוברים למכשיר "אקמו" (לב-ריאה) בעקבות תחלואת חורף קשה - כך עדכן בית החולים רמב"ם בחיפה.

"אנחנו מתמודדים עם הילדים הכי קשים שנמצאים ותלויים במערכת לב ריאה", אומרת ד"ר לטיפה כבת מהמחלקה לטיפול נמרץ ברמב"ם. "המצב השנה הוא מאוד מאוד קשה. מעולם לא היו לנו שלושה חולים בבת אחת".

לדברי ד"ר מעיין ענתבי מהמחלקה, הילדים, שכולם סובלים ממחלות רקע, הגיעו עם אי ספיקה נשימתית משנית לזיהום ויראלי שהוא אופייני לתחלואת חורף. התחלואה שאיתה מתמודדים הצוותים הרפואיים כוללת את וירוס ה-RSV וכן שפעת מסוג A ו-B. "הילדים הגיעו במצב מאוד קשה עם וירוסים נשימתיים מאוד קשים שמשולבים בין שניים לשלושה וירוסים", מסבירה ד"ר כבת.

בבית החולים מדגישים כי מעבר לסיכון המשמעותי לילדים, מדובר בעומס רב על הצוות הרפואי והסיעודי. המחלקה נדרשת להפעיל צוות רב כדי להתמודד עם המקרים המורכבים.

הצוות הרפואי יוצא בקריאה להורים לחסן את ילדיהם. "אני מאוד ממליצה לחסן ילדים מגילאים מאוד צעירים", מדגישה ד"ר כבת, "אנחנו רואים שחיסוני שפעת מונעים מחלות קשות וסיבוכים".

ההסבר לגל התחלואה הקשה בשפעת - ולמה בקרב ילדים זה יותר חמור?

מתחילת העונה בחודש ספטמבר, 127 ישראלים נפטרו משפעת. רק בשבוע האחרון אובחנו 471 בני אדם כחיוביים לנגיף. פרופסור אמנון להד, מנהל המחלקה לרפואת המשפחה בקופת חולים כללית מחוז ירושלים, הסביר כי אחרי שנתיים "קלות" יותר יחסית מבחינת התחלואה בשפעת - השנה ניתן לראות את העלייה.

אישה חולה, אילוסטרציה (צילום: 123rf)
אילוסטרציה|צילום: 123rf

"כשיש תקופה ארוכה שבה אין תחלואת יתר או שיש תחלואה מזנים אחרים ויש שינוי של הזן, זה גורם לפעמים לגל תחלואה גדול לאחר מכן", אמר פרופ' להד. "אנחנו עושים חיסונים לזנים ספציפיים של השפעת על פי הערכות שונות, מבלי לדעת בדיוק איזה זן יהיה זה שיתפשט. יש קצת חיסוניות כללית לשפעת למי שבאמת נחשף למחלה על פני שנים רבות, או חוסן כל שנה, יש לו איזה בסיס מפני תחלואה קשה, אבל השנה אנחנו כנראה עדים לקבוצות גדולות יותר שלא מתחסנות".

לדבריו, מצד אחד בתקופת הקורונה השימוש במסכות הוריד את התחלואה בשפעת, אך מצד שני היה לה גם אפקט שלילי מבחינת מידת האמון של הציבור בחיסונים.

"החיסון לשפעת הוא חיסון מצוין וותיק, אבל כשדחפנו כל כך את חיסון הקורונה לצעירים אז גרמנו לאיזו תגובת נגד", אמר פרופסור להד. "בשנתיים האחרונות ההתחסנות של כלל האוכלוסייה היא מתחת לממוצע השנתי, למרות שהחיסון יעיל, וכנראה עכשיו אנחנו חווים את ההשפעה של זה".

אחות מזריקה לילד חיסון (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
"החיסון לשפעת הוא חיסון מצוין וותיק, אבל כשדחפנו כל כך את חיסון הקורונה לצעירים אז גרמנו לאיזו תגובת|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

גם לסוג הזן יש השפעה על התחלואה, אמר הרופא: "שפעת A, שזהו הזן הדומיננטי של השפעת השנה, הוא כנראה תוקפני יותר ואנחנו מעל הממוצע הרב שנתי מבחינת תחלואה - לא ברמת מגפה, אבל בהחלט מעל הממוצע".

בנוגע לסיבה שיש השנה הרבה ילדים שנדבקים הסביר פרופסור להד שילדים קטנים בדרך כלל לא נחשפו לשפעת בעברם, ולכן אין להם את החיסוניות הבסיסית שיש למבוגרים שקיבלו חיסונים או נחשפו לשפעת. "במפגש הראשון או השני של ילד עם שפעת הוא צפוי בשכיחות גבוהה לחלות. הבעיה עם מחלה בקרב ילדים היא שהם מפתחים סיבוכים כמו דלקת ריאות ואז יכולים גם להגיע למצב קשה. אם לילד יש מחלות רקע, הסיכון יכול לגדול ואפילו להגיע למצב של תמותה".