חייו של א', חולה ריאות במצב מתקדם, ניצלו הודות לתרומת ריאות מקפריסין. צוות מיוחד מביה"ח שיבא תל השומר הוטס כדי להציל את הריאות ולהטיס אותן לניתוח ההשתלה. ד"ר לירן לוי, מנהל מכון הריאות בבית החולים, סיפר: "החולה כבר נפרד ממשפחתו, חייו ניצלו כנגד כל הסיכויים".

"כל השתלה היא מרגשת ומיוחדת, אבל המקרה הזה היה יוצא דופן", שיתף ד"ר לוי. "המטופל היה במצב סופני, הוא כבר נפרד ממשפחתו מתוך הבנה שאין לו סיכוי לשרוד ללא השתלה דחופה. ואז, כנגד כל הסיכויים, הגיעה תרומה שהצילה את חייו. מדובר בגבר שכבר היה מאושפז בשל החמרה חמורה במצבו, ונראה היה שאין עוד דרך חזרה".

א' היה מועמד לניתוח, אך מצבו הידרדר בימים שלפני ההשתלה, והסיכוי שישרוד היה גבולי מאוד. החולה, שחייו ניצלו, התמודד עם מחלת ריאות מתקדמת בשם "פיברוזיס ריאתי מתקדם". בחודשים האחרונים מצבו הידרדר מאוד. "זה כמו תהום", אמר ד"ר איל נחום, הכירורג שטס לקפריסין כדי להביא את הריאה המושתלת. "אתה יכול להיות יציב ופתאום להיות פסע מהמוות".

"כשהגענו לראות את המטופל, הוא סבל מקוצר נשימה ניכר, למרות שהוא קיבל תמיכה נשימתית מקסימלית. הוא לא הצליח להוציא מילה מהפה. היה ברור שכדי שהוא ישרוד חייבים להנשים אותו ולחבר אותו למכונת אקמו חיצונית שתחליף זמנית את הריאות הלא מתפקדות שלו - והצעד המתחייב הבא יהיה השתלת ריאות", הסביר ד"ר נחום.

תרומת ריאות מקפריסין הצילה את המטופל הישראלי (צילום: דוברות שיבא תל השומר)
תרומת ריאות מקפריסין הצילה את המטופל הישראלי|צילום: דוברות שיבא תל השומר

הצוות הרפואי מישראל נחת בביה"ח בניקוסיה, משם נאספה הריאה עבור א'. "בבית החולים קיבלו אותנו בצורה מדהימה, הצטרפנו לצוות שהגיע מיוון כדי להציל כבד", הוסיף הד"ר. הצוות הגיע לבית החולים ב-7:30 בבוקר עם ליווי משטרתי, כדי שלא ייתקע בפקקים, וחזר לביה"ח שיבא תל השומר כבר ב-13:00 כדי לבצע את ההשתלה.

"מצבו של המטופל היה כה קשה, שהחלטנו להשתיל רק ריאה אחת", סיפרו שני הרופאים. "לא היה סיכוי שהוא יעמוד בניתוח ארוך של שתי ריאות. אפילו לאחר הניתוח, הוא נזקק למכונת אקמו למשך יומיים. לשמחתנו, הוא החל להתאושש בהדרגה, וכעת מצבו משתפר".

ד"ר לוי ציין כי "שיתוף הפעולה עם קפריסין הוא דוגמה נפלאה לפוטנציאל האזורי שלנו. ביה"ח שיבא תל השומר הולך ומבסס את מעמדו כמרכז השתלות מוביל, לא רק בזכות צוותי הרפואה המצוינים, אלא גם בזכות הטכנולוגיה המתקדמת לשימור איברים. היכולת להאריך את משך הזמן שבו איבר מתאים להשתלה פותחת דלת לשיתופי פעולה חוצי גבולות. אני מאמין שבעתיד נראה עוד מקרים דומים, בין אם עם קפריסין, איחוד האמירויות, או מדינות נוספות באזור".

ד"ר נחום סיכם: "לבצע מבצע כזה ולהציל חיים של אדם שהיה רגע מהמוות, זה התמצית של עבודת הרופא בעיניי, זו הפסגה של המקצוע שלנו, ואין סיפוק גדול יותר מכך".