תופעה נדירה התגלתה במהלך בדיקות היריון שגרתיות אצל שני עוברים בהפרש של שבועיים בלבד – ציסטות החוסמות את מעבר הנוזלים בין חדרי המוח. הודות לשיתוף פעולה בין ביה"ח בילינסון למרכז שניידר, ניתן היה לנתח את התינוקות מיד עם היוולדם – ולמנוע נזקים עתידיים. "אם הממצא לא מאובחן ומטופל בזמן, הוא עלול לגרום לבעיות נוירולוגיות משמעותיות בהמשך חיי היילוד", הסביר ד"ר רון חר"ך.

ד
"גילוי מוקדם במהלך ההיריון הוא קריטי". ד"ר רון חר"ך מבילינסון|צילום: דוברות בלינסון

במקרה הראשון, לפני כחודשיים, הגיעה בת חן, מטופלת בשבוע ה-38 להריונה, לבדיקה שגרתית במרפאה של ד"ר חר"ך, רופא בכיר ביחידה לאולטרסאונד המיילדותי בבילינסון וראש תחום נוירולוגיה של העובר. הוא הבחין בממצא חריג בעובר – הרחבה חמורה של חדרי המוח הצדדיים.

בבדיקה מעמיקה ביחידה לאולטרסאונד המיילדותי, ד"ר חר"ך וד"ר איתמר זילברמן איבחנו ציסטה נדירה בחדר השלישי של מוח העובר, אשר חסמה את מעבר הנוזלים בין חדרי המוח וגרמה להרחבתם החמורה.

"אחרי היריון מאוד לא פשוט, הדבר היחיד שחיכיתי לו היה ללדת בשלום. כשקיבלתי את האבחנה המדאיגה, זו הייתה חוויה מאוד מפחידה ולא נעימה", סיפרה בת חן.

בעקבות הממצאים החריגים, פעלו צוותי אגף המיילדות בבילינסון עם רופאי הפגייה משניידר, הנוירולוגית ד"ר רוני כהן ומנהל היחידה לנוירוכירורגיה במרכז שניידר, ד"ר אמיר קרשנוביץ, לגיבוש תוכנית פעולה דחופה. הוחלט על ניתוח קיסרי מיידי, שלאחריו הועבר התינוק לפגייה. כבר באותו היום עבר התינוק ניתוח מוח להסרת הציסטה בשניידר.

דגם של עובר ברחם (צילום: 123RF‏)
"הרגשנו שלמרות הקושי שנחת עלינו כך בהפתעה, יש על מי לסמוך". עובר ברחם, אילוסטרציה|צילום: 123RF‏

"בזכות הרופאים המקצועיים והאנושיים שטיפלו בי, כל התהליך קרה מהר, בלי להמתין דקה מיותרת", סיפרה בת חן. "בנוסף, היה חשוב לצוות לשקף לנו כל צעד לאורך הדרך, ותמיד בסבלנות. הרגשנו שלמרות הקושי שנחת עלינו כך בהפתעה, יש על מי לסמוך ושהכול יהיה בסדר. ארי כיום תינוק מתוק ובריא".

במקרה השני, שבועיים לאחר מכן, הגיעה אישה בשבוע ה-30 להריונה לבדיקה ביחידה לאולטרסאונד המיילדותי בבילינסון, עקב בעיית כליות שאובחנה אצל העובר. ד"ר תמר בורקובסקי, רופאה בכירה ביחידה, זיהתה גם במקרה הזה ציסטה במוח העובר, אשר חסמה את מעבר הנוזלים בין חדריו.

בשל גיל ההיריון המוקדם, הוחלט שלא לבצע ניתוח קיסרי מיידי, אלא לעקוב אחר מצבו של העובר. בשבוע ה-36, בעקבות החמרה במצבו, התקבלה החלטה לבצע ניתוח קיסרי דחוף, שלאחריו צוות הנוירוכירורגים משניידר ביצע גם הפעם ניתוח מוח להסרת הציסטה.

ד
"הציסטות נצרבו וכווצו". ד"ר אמיר קרשנוביץ משניידר|צילום: דוברות שניידר

"שני הניתוחים בוצעו בגישה אנדוסקופית זעיר-פולשנית, המאפשרת להימנע מביצוע חתך ניתוחי נרחב, ובמהלכם הציסטות נצרבו וכווצו", הסביר ד"ר קרשנוביץ. "פעולה זו למעשה שחררה את החסימה במוח, כך שאנו צופים שלא יידרשו לתינוקות שום פעולות נוספות בחייהם".

לדברי ד"ר רון חר"ך, ציסטה שכזו היא תופעה נדירה ביותר. "בספרות הרפואית מתועדים מקרים בודדים בלבד, ומספר האבחונים הטרום-לידתיים בישראל נמוך מאוד. העובדה ששני מקרים כאלו התגלו אצלנו ונותחו בשניידר בתוך שבועיים בלבד היא יוצאת דופן. גילוי מוקדם במהלך ההיריון הוא קריטי", אמר ל-N12.