רופאים מדווחים על מגמת תחלואה חריגה: לטענת מספר רופאי ילדים ששוחחו עם mako בריאות, ניכרת בשבועות האחרונים עלייה לא אופיינית בתחלואת הדלקות הריאה הוויראליות (ברונכיוליטיס) בקרב תינוקות.
ד"ר אליהו רוקח , מומחה לרפואת ילדים של הכללית במחוז ירושלים, מסביר כי מדובר בתחלואה חריגה יחסית. "התחלואה החלה מוקדם מהצפוי השנה, לרוב אנחנו רגילים לראות מקרים כאלה רק בדצמבר תחילת ינואר, אבל לאחרונה אני נתקל בלא מעט תינוקות שסובלים מכך".
לדבריו, אף שבמסגרת קהילתית אין בדיקה שיכולה לאשר שאכן מדובר במחלה ויראלית ולא במחלה חיידקית, הרופאים המטפלים יודעים לאבחן את התינוק בעת בדיקה שגרתית ובעת הצורך – להציע טיפול אנטיביוטי.
לדבריו, למרות העובדה שהורים רבים מתוסכלים מכך שהתינוק סובל מצינון מטריד, אך בפועל אין טיפול משמעותי שאפשר להציע במקרה של מחלה ויראלית. "אני בהחלט יכול להבין את התסכול של ההורים, כי זה לא נעים לראות ילד עם חום, שנראה סובל, מנוזל ומשתעל; אבל טיפול אנטיביוטי מתאים רק במקרים שמדובר במחלה חיידקית. ברגע שמדובר במחלה ויראלית, אין טיפול רלוונטי למעט טיפול תומך שכולל מנוחה, שתייה ומתן משככי כאבים להורדת חום לפי הצורך".
לדבריו, ישנם וירוסים שונים שעלולים לגרום לדלקת ריאה נגיפית: "שפעת, למשל, הוא נגיף שבין היתר גורם להרבה מאוד ברונכיוליטיס, אם כי לא ברור מהם הנגיפים שגורמים לדלקות הריאה כעת כשהשפעת עדיין לא בעיצומה". בכל מקרה, הוא שב ומזכיר להורים את החשיבות להתחסן לנגיף – "חיסון שפעת מצמצם את הסיכון לחלות ומפחית את הסיכוי לתסביכי המחלה בכ-50% - זה בהחלט לא מעט. בסופו של דבר מדובר במחלה שעלולה לגרום לתחלואה לא נעימה ובהחלט אפשר לחסוך את זה במקרים רבים באמצעות התחסנות".
אגב, הוא מציין שאינהלציה היא כלי שרבים מההורים ממהרים להשתמש בו כדי להקל על התינוק, אולם בפועל היא אינה מומלצת אלא אם מדובר בילדים הסובלים מאסתמה. "כשמדובר בילדים עם רקע של אסתמה, זה עשוי לעזור לטפל ברכיב האסתמטי שמחמיר את התסמינים, אבל אני לא ממליץ על שימוש באינהלציה במקרה של דלקות ריאה ויראליות אצל ילדים בריאים כי זה לא הוכח כאמצעי יעיל.
המחלה נפוצה בקרב תינוקות עד גיל 18 חדשים
ד"ר שני פלד, רופאה פנימית המטולוגית ומומחית לרפואת ילדים במכבי שירותי בריאות מחוז צפון, תומכת בטענות. לדבריה, בשבועות האחרונים חלה עלייה בתחלואה הנשימתית אצל ילדים: "זה מתבטא בין היתר במה שמכונה 'התקררות', שמשמעותה היא לרוב מחלה ויראלית בדרכי הנשימה העליונות, וגם בדלקות ריאה שהן לעיתים סיבוך של מחלה ויראלית, ולעיתים זו מחלה ראשונית - ויראלית או חיידקית. מרבית התחלואה היא ויראלית, אם כי אנחנו רואים גם דלקות ריאה חיידקיות, טיפוסיות ולא טיפוסיות, בשיעור מעט יותר גבוה ממה שהיה בעבר". לדבריה, בחלק מהמקרים נדרש גם טיפול אנטיביוטי, ולעיתים רחוקות אף אשפוז בבית חולים.
גם ד״ר עינת יעקובוביץ׳, מנהלת תחום רפואת ילדים במאוחדת מחוז מרכז, מספרת שהשנה היא רואה יותר ילדים שסובלים מדלקות ריאה ויראליות. "זה קורה מוקדם יחסית בהשוואה לשנים קודמות, שכן בדרך כלל המחלה מתפרצת בחורף. כיום מחלקות בתי החולים עמוסות בילדים חולים. המחלה נפוצה בעיקר בתינוקות מגיל לידה עד 18 חודשים, ובגילים אלה תסמיני המחלה קשים יותר". היא מזהירה כי אי אבחון בזמן עלול להוביל להחמרה נשימתית קשה עד כדי הפסקות נשימה אצל ילדים קטנים ולכן מאוד חשוב שהורים יהיו ערניים.
ד"ר דיתי מכנס, רכזת רפואת ילדים של הכללית במחוז דן-פ"ת מציינת גם כן שהיא עדה למגמת עלייה במקרי דלקות הריאה הוויראליות והחיידקיות אצל תינוקות, במקביל לעלייה כללית במחלות הנשימתיות.
מתי ללכת לרופא?
לנו ההורים קשה להבחין מתי מדובר בדלקת ריאה ויראלית ואבחון מדויק של המחלה מתבצע רק בבתי החולים. עם זאת, לדברי ד"ר יעקובוביץ׳, ישנם מספר תמרורי אזהרה שההורים יכולים לשים לב אליהם כשהילד לא חש בטוב: אי-שקט, שיעול טורדני, קושי בשינה, ירידה בתיאבון וקושי באכילה. "תסמינים אלו יכולים להיות מלווים בחום וגם ללא חום", היא מציינת. "כאשר הורה מבחין באחד או יותר מתסמינים אלו יש לגשת לרופא הילדים על מנת לאבחן אם מדובר בדלקת ריאות. הרופא יבחן קוצר נשימה קיצוני, שימוש בשרירי עזר וירידה בריווי החמצן, ובמקרה כזה יוכל להפנות להמשך בירור בבית חולים".
ד"ר פלד מוסיפה כי ילדים עם מחלות רקע נשימתיות (כגון אסתמה למשל) או כאשר ילד סובל מהקאות מרובות, מישנוניות או מאי-שקט ניכר, ובכלל – בכל מקרה שההורים חשים שמדובר במצב לא אופייני, חשוב לגשת להיבדק. "מובן שחשוב להקפיד על ביצוע חיסוני השגרה בטיפת חלב ומומלץ מאוד להתחסן גם לשפעת", היא אומרת לסיום.