השפעת העונתית הגיעה יחד עם החורף, ומשרד הבריאות ממליץ על חיסונים נגד שני זני נגיפים מסוג A ו-B. נגיף מסוג A גורם לתחלואה קשה יותר ונוטה לעבור שינוי מבני לעיתים תכופות. בין השינויים שעבר הנגיף קיימת שפעת החזירים, ששייכת לקבוצה זו.
נגיף מסוג B גורם למחלה פחות קשה ותוקף בעיקר ילדים קטנים. לפי ניתוח הנתונים של המרכז הלאומי לבקרת מחלות, הזן השכיח ביותר בישראל השנה הוא מסוג B. אסיה זבולונוב, מנהלת מבצע חיסוני השפעת במערך האחיות של מכבי שירותי בריאות, עונה על השאלות הנפוצות ביותר לקראת החורף, סוגי השפעות וההמלצות להתמודדות איתן. חיסון לשפעת ניתן ללא עלות במרפאות האחיות במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ, ובחלק ממרפאות הרופאים. יש לתאם תור מראש.
איך תזהו שאתם חולים בשפעת?
חום גוף שעולה בפתאומיות מעל 38 מעלות.
נזלת או גודש באף.
כאבי שרירים וראש.
כאב גרון ותחושת חולי כללית.
אסיה מדגישה בנוסף ש"אבחנה מדויקת בין שפעת לנגיפים אחרים דורשת בדיקות מעבדה ספציפיות".
מה מכיל חיסון השפעת?
"החיסון מכיל נגיפים מומתים או מוחלשים, המותאמים לזנים הצפויים להתפשט בעונה הקרובה. הרכב החיסון מתעדכן מדי שנה בהתאם להמלצות ארגון הבריאות העולמי".
למי מתאים חיסון השפעת?
"גם ילדים וגם מבוגרים יכולים להתחסן לשפעת, ומומלץ לכלל האוכלוסייה מעל גיל 6 חודשים לעבור את החיסון. קבוצות סיכון - בני 50 ומעלה, ובפרט מעל גיל 65, חולים במחלות כרוניות, אנשים עם השמנת יתר, נשים הרות ולאחר לידה, ילדים המקבלים טיפול ארוך טווח באספירין ועובדי מערכת הבריאות".
אילו תופעות לוואי עשויות להיות מורגשות אחרי חיסון השפעת?
"לאחר החיסון יכולות להופיע תגובות מקומיות של אודם, נפיחות או כאב במקום ההזרקה. תגובות מערכתיות עשויות להופיע בדמות חום, עייפות וכאבי שרירים. גם גודש באף, דימום מהאף וכאבי גרון עשויים להתרחש, אך תופעות אלו חולפות לרוב תוך יום או יומיים".
איך ירגיש מי שבחר שלא להתחסן וחלה בשפעת?
"סימפטומים שמופיעים לרוב אצל מי שלא מתחסן, הם כאבי שרירים, כאבי ראש, עייפות וחולשה ונזלת ושיעול. הסימפטומים נמשכים כשבוע ועלולים להוביל לסיבוכים כמו דלקת ריאות, במיוחד בקבוצות הסיכון. בנוסף לחיסון השפעת, משרד הבריאות ממליץ להתחסן גם נגד נגיף הקורונה".