היחסים המדיניים המקרטעים בין ישראל לטורקיה בשנה החולפת, משפיעים באופן ישיר על מספר הישראלים שבוחרים לעבור השתלות שיער באזור. בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", מזהיר המטה לביטחון לאומי את הציבור הישראלי שלא לטוס לטורקיה. מדובר באזהרת מסע בדרגה הגבוהה ביותר – 4 המעידה על איום גבוה, החלה על כל שטחי המדינה. יתרה מכך, מאז פרצה המלחמה לא פשוט להגיע ליעד, אותו אזור שעד שבעה באוקטובר היה בין הפופולריים ביותר בקרב הישראלים. בעקבות כך, מי שמעוניין לטוס לטורקיה בתקופה הנוכחית נאלץ לעשות זאת באמצעות טיסות קונקשן, דרך מדינות כגון אזארבייג'ן או גיאורגיה.  

כעת מתברר כי למרות אזהרת המסע, אט-אט חוזרים הישראלים למדינה לצורך ביצוע הטיפול האסתטי. גם החלופות שהתפתחו בתקופה הזו, כמו גיאורגיה או קפריסין, ואפילו ישראל, אינן מפתות את הציבור הישראלי.

"הייתה לי התלבטות מטורפת אם לנסוע לשם או לא"

יוסי (26), תושב המרכז, שב מטורקיה בתחילת השבוע לאחר שביצע השתלת שיער במרפאה באיסטנבול. "הייתה לי התלבטות מטורפת אם לנסוע לשם או לא", הוא מספר בראיון ל-mako בריאות. "בעקבות לחץ חברתי שלא לטוס לתורכיה בתקופה הזו, סגרתי בהתחלה השתלת שיער בקפריסין הטורקית. אבל בסוף הבנתי שהשתלה היא משהו שאני שואף לעבור פעם אחת בלבד בחיים, ואם השאלה היא אם להתפשר על איכות או על מיקום, אני מעדיף לדעת שאני עושה את ההליך במקום האיכותי ביותר".

ההחלטה לא התקבלה בצורה אוהדת ע"י משפחתו וחבריו. "כולם אמרו לי שלא לנסוע, אמרו שאני משוגע ושאני מטורף. התייחסו לזה כאילו אני לא הולך לחזור. בת הזוג שלי כל כך התנגדה לעניין, אבל הסברתי לה שאם משהו היה מפריע לה כמו שעניין השיער היה מפריע לי, גם היא הייתה טסה", מספר יוסי. "אמרתי לעצמי שאני לא טס כדי לנפוש או להסתובב בשווקים כי זה מבחינתי לשחק בגורל, אבל נסיעה לצורך טיפול רפואי אסתטי זה שונה".

"כשהגעתי לאיסטנבול מאוד חששתי. יוסי זה שם מאוד ישראלי, וזה כבר מסגיר אותי. פחדתי שאגיש את הדרכון בביקורת דרכונים ויגידו לי 'בוא איתי הצידה' או משהו כזה", נזכר יוסי. להפתעתו, הכל התנהל כשורה. "לא הרגשתי עוינות בשום שלב במשך ארבעת הימים ששהיתי שם. אף שכבר הכנתי לעצמי דפוסי פעולה שלא לדבר בעברית אלא רק באנגלית עם מבטא כבד, כשהגעתי לטורקיה הבנתי שהשד לא כ"כ גרוע".

הוא מדגיש כי למרות ההצהרות העקביות של נשיא טורקיה ארדואן, המציאות בשטח אחרת. "לרוב האנשים בכלל לא אכפת מי אתה או מה אתה. דיברתי בחופשיות בעברית. אני מניח שדעת הקהל באזור השתנתה מאז 7 באוקטובר אבל כשאתה מנהל איתם שיחה קונקרטית ועניינית, אתה לרגע לא מרגיש שהם שונאים אותך על עצם היותך יהודי וישראלי. מובן שצריך לזכור שמבחינתם אנחנו גם 'נכס' כלכלי".

השתלת שיער תורכיה (צילום: shutterstock | ymphotos)
"רואים בנו נכס כלכלי". השתלות שיער בטורקיה|צילום: shutterstock | ymphotos

אגב, למקרה שתהיתם, הוא מציין כי הבחירה ביעד אינה קשורה לעלות הטיפול הנגישה. "אני לא חושב שהסכום הכולל היה זול יותר בהרבה בהשוואה לישראל, ויש גם את עניין הטיסות הלא ישירות שמעלה את המחיר.. אבל בסוף אני לא חושב שזו אותה איכות - אם היית אומרת לי לעשות ניתוח לב פתוח אז לא הייתי חושב פעמיים והייתי עושה את זה בישראל, אבל בכל מה שקשור להשתלות שיער הטורקים הם מספר אחת, זה ממש כמו אומנות".

לאחרונה - עלייה מגמתית במספר הישראלים שבוחרים לעבור השתלה בטורקיה

יוסי הוא אחד מבין 15 ישראלים שנסעו לטורקיה בשבוע שעבר לצורך ביצוע השתלת שיער, במסגרת משלחת של חברת "קוסמדיקה ישראל" אצל ד"ר לבנט אקאר. שחר סאם סידס, מנכ"ל החברה אומר ל-mako בריאות כי מאז פרצה המלחמה, חלה ירידה של כ-70% במספר הישראלים שמוכנים לטוס למדינה שנחשבת עוינת. "אם פעם היו טסים דרכנו 70 ישראלים בחודש להשתלת שיער, אחרי המלחמה היו תקופות שלא טסו בכלל, ובחודשים האחרונים אנחנו רואים מגמת עלייה. היום טסים 20-15 ישראלים בחודש".

לדבריו, אחרי 7 באוקטובר נאלצה החברה להסתגל למצב במהירות, ולמצוא חלופות במדינות אחרות. "דאגנו לחלופה בקפריסין הטורקית, אבל באיזשהו שלב החלטנו שאנחנו לא ממשיכים שם כי הבירוקרטיה מאוד בעייתית. כל חלופה, לא משנה כמה היא טובה, לא טובה מספיק כמו קליניקת האם שלנו באיסטנבול, והיה לנו חשוב שלא לרדת ברמת איכות הטיפול, ולהעניק ללקוחות את הטיפולים בקליניקה הטובה ביותר, עם הצוותים והציוד הטוב ביותר".

סידס מוסיף כי לכל משלחת מצטרפים נציגים ישראליים שמלווים את המטופלים לאורך כל התהליך. "זה מאוד ממוקד. לא מסתובבים ברחובות, משתדלים להצניע את זה שאנחנו מישראל. אלה שנוסעים מחליטים על הצעד אחרי שחשבו על כך הרבה. זה טיפול שהם חולמים עליו כבר שנים".

הוא מוסיף כי למרות הדעות הקיצוניות של המשטר, דווקא האזרחים שם מפגינים יחס הוגן לישראלים. "טורקיה אומנם הזדהתה פוליטית עם הצד הלא טוב של המפה, ואנחנו מצרים על כך, אבל בסוף האנשים מטופלים על ידי רופאים שלא מתעסקים בפוליטיקה. אנחנו מעריכים שבמהלך החודשים הקרובים, אם המלחמה אכן תסתיים, היחסים בין המדינות ישתפרו וזה ישפיע בפועל על מספר הישראלים שיבחרו לבצע השתלה".