נטלי מאופקים בסך הכול בילתה בחצר ביתה בשעות הערב ולא דמיינה שביום למחרת תמצא את עצמה מאושפזת בבית החולים עם 68 עקיצות של זבוב החול. והמקרה שלה הוא לא היחיד - אופקים סובלת ממכה של "שושנת יריחו" עם מאות תושבים שנעקצו לאחרונה.

"שושנת יריחו", או בשמה השני לישמניה, היא מחלת עור הנגרמת על ידי טפיל שנפוץ בקרב שפני סלעים ומועבר בעקיצה של זבוב חול. זבובי החול, למרות שמם, הם למעשה סוג של יתוש, זאת על אף הדמיון החיצוני שלהם לזבובים. כמו כל יתוש אחר, גם נקבות זבובי החול ניזונות מדם, אלא שלעומת זנים אחרים נפוצים, הן עלולות להעביר לבני אדם את טפילי הלישמניה.

רופא העור שקיבל את נטלי הפנה אותה מיד לקבלת טיפול תרופתי בבית החולים סורוקה, שם היא מאושפזת ברגעים אלו עם פצעים כואבים כתוצאה מהעקיצות. "זה מגרד בטירוף, יש לי כאבים, סחרחורות וצלקות שהולכות להישאר איתי כל החיים", סיפרה נטלי בכאב.

היא הזמינה הדברה לכל הבית והגינה שלה, ואחרי שבני משפחתה נעקצו החליטה לפתוח קבוצת וואטסאפ, שאליה הצטרפו תוך ימים ספורים 500 תושבים נוספים מהאזור - שהתלוננו שגם הם או בני משפחתם נעקצו על ידי זבוב החול.

נטלי נעקצה 68 פעמים מזבוב החול
נעקצה 68 פעמים מזבוב החול, נטלי מאופקים

התמונות שהתושבים שולחים בקבוצה לא קלות לצפייה - תינוקות עם פצעים גדולים על כל הפנים והגוף. אחת מהן היא של אוריה, שלבנה בן ה שנה וחצי החלו להופיע פצעים בחודש שעבר, שהתפשטו לכל הגוף: "זה לא גירד או כאב לו, הפצעים פשוט נראו לא טוב ועם הזמן הזדהמו. כרגע אנחנו גם מאושפזים בבית החולים סורוקה".

אודליה, אמא לפעוט בן שנתיים שנעקץ בפניו, סיפרה שכבר בערך חודשיים יש לו פצעים מוזרים בפנים. "בכל מקום שאנחנו הולכים, נמשכים אליו זבובים שמציקים ולא הבנתי למה", אמרה, "לפני 3 שבועות הגענו לרופאת המשפחה שהמליצה על בדיקת מעבדה כדי לוודא שזה אכן לישמניה והבדיקה יצאה חיובית".

"קיבלנו משחה מיוחדת שאותה אנחנו מורחים כבר 3 שבועות וזה רק נהיה יותר גרוע", המשיכה אודליה, "אני לא בטוחה שזה כואב לו, זה יותר מציק. הבעיה היא שהמשחה גם נמרחת לו ומגיעה לעיניים וזה גורם לו לדמעות והפרשות – פשוט סיוט".

עיריית אופקים מתמודדת כבר כמה שנים עם מכת זבובי החול שמגיעים לעיר ולסביבתה ובעקיצתם מעבירים את מחלת הלישמניה. על פי האתר של המשרד להגנת הסביבה, "זבובי החול הם יתושים מעופפים קטנים הנפוצים באזורים רבים בארץ, הם פעילים בעונה החמה בעיקר בשעות הערב והלילה. העקיצות שלהם כואבות ומטרידות ועלולות להעביר לאדם טפיל מסוג הלישמניה המוכרת גם כשושנת יריחו".

באתר המשרד מסבירים שזבובי החול נדבקים בטפילים לאחר שהם עוקצים בעלי חיים נגועים ומעבירים אותם לבני אדם בעת העקיצה.

בן שנה וחצי שנדבק בזבוב החול - לישמניה
תושבי אופקים החלו לשתף אחד את השני בתיעודים: בן שנה וחצי שנדבק בלישמניה מעקיצת זבוב החול

כיום אין ממש הדברה יעילה וחוקית נגד הזבוב ולכן העירייה מוצאת את עצמה חסרת אונים אל מול זעקת התושבים וממליצה להם על התמגנות אישית. העירייה מתכוונת להגיש בקרוב עתירה נגד המשרד להגנת הסביבה ונגד משרד הבריאות בדרישה לתגבור והשקעת משאבים לביצוע מחקרים ומציאת פתרון לבעיה.

בינתיים התושבים טוענים שהתשובות שהם מקבלים מהעירייה וממשרד הבריאות והרשויות האחריות על ההדברה הן לא הגיוניות ושלא ניתן להמשיך לחיות בעיר, שבה לא ניתן לצאת בשעות הערב ומצריכה להסתובב בה עם בגדים ארוכים. "אנחנו מלבישים את הילדים שלנו בבגדים ארוכים אז היתוש עוקץ אותם בפנים", ציינה תושבת נוספת. "כבר שמעתי על הורים שהלבישו את הילדים שלהם בבגדים ארוכים גם בקיץ והשאירו אותם רק עם סנדלים כדי שאם הם יעקצו זה יהיה ברגליים ולא יהיו להם פצעים על כל הגוף".

על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2024 דווח בישראל רק על 160 מקרים של הידבקות בלישמניה, אך התושבים טוענים כי רק באופקים יש מאות תושבים שנדבקו במחלה ושהנתונים לא נכונים. לטענתם, רופאי המשפחה, שאמורים לעדכן את משרד הבריאות בכל מקרה שבו הם נתקלים, לא עושים זאת. "זאת ממש תופעה", טענה קרן תושבת העיר.

שפני סלע. כבר לא מוגנים (צילום: דורון הורוביץ / פלאש 90, חדשות)
הטפיל מועבר על ידי זבוב החול שעוקץ חיות בר שנושאות אותו, שפן סלעים|צילום: דורון הורוביץ / פלאש 90, חדשות

"העיר נגועה וצריך לשקול לברוח מפה", טוענת תושבת אחרת. "זה מגיפה עם התפרצות שיא וזה מתרבה עם השנים".

בבית החולים סורוקה מדווחים שבתקופה אחרונה הם מבחינים בעלייה במספר הנדבקים. "בדרום הטפיל הזה נמצא יותר בחולות של אתרי בנייה ומי שמדביק בני אדם זאת היתושה שמחדירה את הטפיל", מסבירה ד"ר יוליה ולדמן גרינשפון מנהלת מחלקת עור בסורוקה.

עוד ציינה שבעקבות המלחמה בדרום הגיעו לבית החולים פניות רבות על לישמניה גם בקרב חיילים. לדברי ד"ר גרינשפון, אם פעם הלישמניה הייתה קיימת רק באזור יריחו (מכאן השם שקיבלה - "שושנת יריחו"), היום המחלה נפוצה באזורים נוספים בדרום כמו אשקלון ורהט ויש עליה תמידית במספר הנדבקים.

"אנחנו מסבירים למטופל שלרוב זו מחלה שלא דורשת טיפול כי מערכת הבריאות החיצונית של בן אדם בריא צריכה ויודעת להתמודד עם הטפיל אבל זה עלול לקחת זמן", המשיכה, "בחלק מהמקרים יש ריבוי נגעים או שנגע מתחיל להיות גדול וכואב ואז מציעים טיפול כדי לזרז את התהליך או בשביל למנוע נזק אסטטי עתידי".

נדבק בלישמיה
עלול להשאיר צלקת לכל החיים, נגע שנוצר מטפיל הלישמניה

ד"ר גרינשפון טענה שאם כמות הנגעים קטנה יחסית והנגע עצמו לא דלקתי, אז אפשר להציע טיפול באמצעות משחה על פי מרשם של רופא עור שבדק את המקרה. "במקרים שבהם הדלקת עמוקה יותר ואנחנו מעריכים שהמשחה לא תעזור, מציעים טיפול של הזרקת חומר אל תוך הנגע שמבוצע על ידי רופא עור בבתי החולים, במרפאות החוץ או חלק בקהילה בחלק מהמקרים".

מעיריית אופקים נמסר בתגובה: "העירייה פועלת כבר שנים רבות לניטור זבוב החול בשיתוף פעולה הדוק ומלא עם המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות על מנת למצוא פתרון לתופעה. במסגרת שיתופי הפעולה ערכה הרשות מחקרים משותפים יחד עם המשרדים הממונים בנושא שלצערנו העלו חרס.

הרשות עומדת בקשר ישיר מול כלל הגורמים האמונים על הנושא ומבהירה להם את המצוקה והפגיעה החמורה בתושבות ותושבי אופקים. לצערנו, לטענת המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, עד היום לא נמצא פתרון להסרת המטרד למעט התגוננות של התושבים. אנו מביעים אכזבה גדולה לנוכח תשובה זו, שהרי בשנת 2024 עדיין לא נמצא פתרון לתופעה שפוגעת באזרחים רבים.

עיריית אופקים והעומד בראשה מבינים לליבם ושומעים את צעקתם של תושביה ופועלים בימים אלה להגשת עתירה משותפת עם תושבי העיר נגד המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות בדרישה לתגבור והשקעת משאבים לביצוע מחקרים ומציאת פתרון שימנע את התופעה הנוראית".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לשכת הבריאות המחוזית לא מכירה בעלייה בכמות המאושפזים, והנושא נבדק מול הרשות המקומית. משרד הבריאות ממליץ על מנת לצמצם את החשיפה ליתושים להשתמש בתכשירי דוחי יתושים, כמו כן, להצטייד בבגדים ארוכים ובאביזרים המונעים את חדירת היתוש לבתים. בנוסף, ניתן לטפל בעקיצה על ידי משחות, כדורים או זריקות שיכולות לקצר את משך הופעת הצלקת, וזאת לאחר התייעצות עם הרופא המטפל. יש לציין כי ההדברה נעשית על ידי הרשות המקומית והפיקוח בידי המשרד להגנת הסביבה".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "על בסיס נתוני משרד הבריאות אשר הועברו למשרד להגנת הסביבה ישנם 14 מקרי לישמניה באופקים מתחילת שנת 2024 ועד היום. תקופת הדגירה נמשכת שבועיים עד מספר חודשים ולכן המקרים המדווחים כעת הם תולדה של עקיצות קודמות. כיום לאור שינוי מזג האוויר מספר זבובי החול פחת משמעותית. ישנם חומרי הדברה מותרים לריסוס זבובי חול, אך יישום יעיל שלהם מצריך הדברה רחבת היקף כל מספר ימים, ולכך חסרונות רבים לאור הסיכון של חומרי הדברה אלו לאדם ולסביבה".

למרות הטענות של משרד הבריאות, ד"ר מיטל הבר מנהלת מחלקת עור בקהילה סאלד ורכזת תחום עור במחוז דרום של קופ"ח כללית ציינה כי בבדיקה שערכה, עלה שבחודשים האחרונים היו מאות מטופלים שאובחנו עם עקיצות היתוש - רובם המכריע מאזור אופקים. "המטופלים מגיעים עם דרגות שונות של התפרחת", תיארה ד"ר הבר, "כשמטופל מגיע עם קליניקה מתאימה, אין צורך בדגימה מעבדתית אך כאשר זו נעשתה ניתן לומר כי מדובר בזן של לישמניה מייג'ור שהינו הזן הפחות דלקתי שברוב המקרים חולף ויכול להותיר צלקת לאחר מספר חודשים. מנגד, ניתן לראות כי חלק מהמטופלים מגיעים עם הסתמנות של נגעים כואבים בפנים, מפרקים או נגעים מרובים המצריכים טיפול דרך הוריד באשפוז יום או לפחות בהזרקה לתוך הנגע", סיפרה ד"ר הבר. לאור ההבנה על ייחודיות התופעה באופקים, הטיפול הונגש למרפאת כללית בעיר