ילדה כבת 3 מאזור המרכז הובהלה בשבוע שעבר למחלקה לרפואה דחופה ילדים במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), כשהיא סובלת ממצוקה נשימתית קשה, לאחר ששאפה גרעיני פופקורן לאזור קנה הנשימה. צוותי מד"א שהגיעו למקום, שלפו מספר גרעינים שנמצאו באזור שמסביב לקנה הנשימה באמצעות ציוד מיוחד, ופינו אותה באופן מיידי לבית החולים.

פרופ' ארנון אליצור, מנהל מכון אלרגיה אימונולגיה וריאות ילדים במרכז הרפואי שמיר, מספר כי "הילדה הגיעה לחדר המיון לאחר שהוריה דיווחו כי שאפה גרגירי פופקורן, שאריות שאחיה הגדולים אכלו שנותרו על השולחן". לדבריו, בחדר המיון היא היתה במצוקה נשימתית ונזקקה לתמיכת חמצן, ובשל כך היא הורדמה והונשמה. "בהאזנה לריאות נשמעה כניסת אוויר מופחתת לריאה הימנית, ובצילום חזה עלה חשד כי קיים גוף זר החוסם את הכניסה לריאה הימנית", הוא מציין. במהלך הבדיקה שביצע, הוחדר סיב אופטי דרך צינור ההנשמה ודרכו ניתן היה להסתכל ולבחון את מיקום הגוף הזר. אז תועד גרעין פופקורן בחלק התחתון של קנה הנשימה. הפרופ' מדגיש כי "אם הגרעין היה חוסם את כל קנה נשימה, התוצאות היו עלולות להיות טרגיות". לדבריו, בת ה-3 וחצי שאפה גם חלקיקים קטנים נוספים של פופקורן, וכתוצאה מכך, נוצרה תגובה דלקתית בדרכי הנשימה, מה שהקשה אף יותר על הטיפול, ובשל כך הילדה קיבלה טיפול בסטרואידים ואינהלציות".  

בעקבות הממצאים ומיקום הגרעין בקנה הנשימה, הוחלט על טיפול דחוף להוצאת הגוף הזר. בחדר הניתוח, ביצע ד"ר קובי פיטרו, מומחה אא"ג ילדים, ברונכסקופיה קשיחה - פעולה המאפשרת הוצאה בטוחה של גופים זרים, תוך שימוש במלקחיים מיוחדים ושליפת הגרעין מקנה הנשימה בזהירות. לדברי פרופ' אליצור, במהלך הפעולה הוא גם שאב את החלקיקים הקטנים של הפופקורן שנמצאו בדרכי האוויר.

פעוט משחק בצעצועים (אילוסטרציה: Oksana Kuzmina, shutterstock)
אל תורידו מהם את העיניים לרגע|אילוסטרציה: Oksana Kuzmina, shutterstock

הפעולה הסתיימה בהצלחה, והילדה הועברה לטיפול נמרץ ילדים, כשהיא מורדמת ומונשמת, לצורך השגחה. למוחרת בבוקר היא שבה לנשום בכוחות עצמה וחזרה להכרה מלאה, וכעבור מספר שעות שוחררה לביתה כשמצבה מוגדר טוב.

"חפצים קטנים עלולים לגרום למוות"

"אנחנו נתקלים בלא מעט מקרים של שאיפת גופים זרים בקרב ילדים קטנים", מציין פרופ' אליצור. "רק לאחרונה טיפלנו בילד ששאף חתיכת שקד". לדבריו, שאיפת גוף זר עלולה להביא לחסימה, חלקית או מלאה, של דרכי האוויר והיא בפירוש מסכנת חיים. "זוהי קריאת השכמה להורים. המקרה הנוכחי יכול היה להסתיים בטרגדיה. אלה מקרים שאפשר למנוע באמצעות כללים פשוטים - יש למנוע מילדים את הגישה למזונות מסוכנים כגון: בוטנים ופיצוחים למיניהם, גרעיני פופקורן, ענבים, ונקניקיות, וכן חלקי משחק קטנים. חשוב להבין שמנגנון הבליעה של ילדים אינו בשל, והם שואפים את הגופים פנימה הרבה יותר בקלות. כמו כן, קנה הנשימה שלהם קטן יותר ומזונות או חפצים קטנים עלולים לחסום אותו לחלוטין ולגרום למוות".