עוגות גבינה, פשטידות, בורקסים ובלינצ'סים – חג השבועות ידוע באוכל עשיר ומפנק, אך רבים מאיתנו חוששים מההשלכותיו על המשקל והבריאות שלנו, אלא שלא על כל אחד המאכלים הללו משפיעים באופן זהה, ולעתים התאמות קלות מספיקות כדי ליהנות מארוחת החג ולא להשמין. בשנים האחרונות בדיקות גנטיות עבור ייעוץ תזונתי צברו תאוצה בקרב מי שמעוניינים לרדת במשקל או לשפר את הרגלי התזונה שלהם. בדיקות אלה מנתחות את הדנ"א של המטופל ומאפשרות התאמה אישית של תוכנית תזונתית על בסיס הנטיות הגנטיות שלו. נכון, הבדיקות לא זולות, וסכומן מגיע לאלפי שקלים, אך רבים מהמטופלים מדווחים על שינוי משמעותי באורח חייהם ועל הצלחה לאורך זמן.
כוכי פולג בת ה-61 מספרת כי לאורך חייה התמודדה עם מבנה גוף מלא. "תמיד התעסקתי בניסיון לשמור ולרדת במשקל. הייתי עושה ספורט כל הזמן ומנסה דיאטות שונות כולל צום לסירוגין ושומרי משקל". לדבריה, הדיאטות הצליחו, אך לטווח זמן קצר בלבד. "נאלצתי להימנע מרוב הדברים שאני אוהבת לאכול, וזה לא דבר שניתן לעשות לאורך זמן. אחרי חצי שנה הכל חזר על עצמו והייתי צריכה להתחיל תהליך נוסף".
לפני כשנתיים הגיעה פולג למשקל של 95 ק"ג, אז שמעה לראשונה מבתה על האופציה לבדיקה גנטית, "ראיתי שזו בדיקה יקרה אבל הבת שלי האיצה בי לנסות בכל זאת". לאחר התלבטות קצרה החליטה פולג לבצע את הבדיקה החדשנית. "כשקיבלתי את התוצאות ממש הופתעתי. גיליתי שבניגוד למה שחשבתי, אני יכולה לאכול פשטידות עם שמנת, גבינות עם אחוזי שומן גבוהים, מרקים מוקרמים, פסטות, רביולי, דברים מטוגנים ואפילו עוגות גבינה, פשוט מקמח שקדים. עד אותו רגע הייתי תמיד בהתלבטות על מאכלים שאני אוהבת. הייתי אומרת לעצמי 'רגע, מה אני אוכל סלט קפרזה? זה שומני מדי'. והייתי נאלצת לאכול סלט עלים או דברים כאלה". בזכות הליווי שקיבלה על ידי דיאטנים והתפריטים שהותאמו לה אישית, הצליחה פולג לרדת בתוך שנה כ-24 ק"ג. "היום אני נהנית מהאוכל, ומעצם הידיעה שהוא נכון ומותאם לי אישית". מלבד הרכב התזונה, גורמי המקצוע המליצו לפולג, על בסיס תוצאות הבדיקה, להקפיד על אימוני כושר ותרגילי כוח בפרט, וכן על שלוש ארוחות ביום.
>> גם אנחנו ניסינו את בדיקת הרוק המדוברת
"אכלתי פריכיות וקוטג', ועדיין עליתי במשקל"
שימי דהן בן ה-50 מעיד כי תמיד היה טיפוס ספורטיבי. "עם השנים, החיים וההורות, עליתי לאט לאט במשקל, עד שבשנים האחרונות הגעתי למשקל של 83 ק"ג". אף שהקפיד באופן קבוע על ספורט ותזונה 'בריאה', המשקל נותר במקומו. "היו תקופות שעשיתי ריצות מרתון, והייתי חי על מאכלים שנחשבים כביכול דיאטטיים, כמו פריכיות וקוטג', ועדיין הרגשתי שאני עולה במשקל. גם כשמנעתי מעצמי מאכלים 'משמינים' כמו עוגות או פיצות ואכלתי יותר סלטים ירוקים ופירות, המצב לא השתנה".
המצב המתסכל הביא את דהן לחפש דרך אחרת. "כששמעתי על הבדיקה הגנטית זה עניין אותי. הייתי אז במשקל עודף של יותר מ-10 ק"ג, ובתחושה שאני כל הזמן רעב ומונע מעצמי אוכל. לא התלבטתי יותר מדי כי מבחינתי כבר ניסיתי דברים אחרים שלא עבדו, אז הרגשתי שהפעם אני צריך משהו ממוקד יותר". לאחר קבלת התוצאות קיבל דהן המלצות תזונה וספורט מפורטות מגורמי המקצוע, גישה לאפליקציה עם תפריט אישי ואחוזי התאמה גנטיים למאכלים ומתכונים רבים. ממצאי הבדיקה העידו כי בניגוד למה שחשב, הוא יכול ליהנות מתזונה שמורכבת בין השאר מגבינות שמנות, בשר אדום ויין, בלי לחשוש למשקל או לרמת הסוכר בדם. "מה שהפתיע אותי היה שדווקא פירות, שהייתי אוכל לא מעט, בייחוד אפרסמון ונקטרינה, התבררו כהכי פחות טובים לי מבחינה גנטית, וכאלה שמעלים אצלי את רמות הסוכר בדם". גם באשר ללחם, פחמימה שרבים מוותרים עליה, התוצאות של דהן היו מפתיעות. "גיליתי שאני יכול לאכול לחם בלי בעיה, פשוט על בסיס קמח שקדים. אני אוכל היום לחם עם גבינות מכל הסוגים, מקוטג' תשעה אחוזים למוצרלה וגבינה סקנדינבית".
מאז הבדיקה, ובתוך חצי שנה, הצליח שימי לרדת כ-11 ק"ג. "זה פשוט איפשר לי לקבל המלצה אישית ומותאמת אלי ולגוף שלי, שלא כמו המלצות כלליות שיש בדרך כלל. אני שמח שאני יכול לאכול כמעט כל דבר שבא לי, ואני גם ממשיך לשמור על ספורט באופן קבוע". בחג השבועות הקרובות הוא מתכנן להתפנק בשלל המאכלים החגיגיים. "אני מחכה לאכול פלטת גבינות מפוארת ובלי שום חשבון. כל הגבינות הטובות, גם השמנות וגם הכחולות, הכל הולך".
>> שבועות: האם גבינות עובש טובות לבריאות?
לא רק תזונה: עתיד של רפואה מותאמת גנטית
אחת הבדיקות המוכרות בתחום הבדיקות הגנטיות לייעוץ תזונתי שייכת לחברת MyGenes. ד"ר ארנון ליבר, מומחה בתזונה פונקציונלית, מאמן בריאות ותזונה אינטגרטיבית ומנהל הפיתוח המדעי של החברה, מסביר כי הבדיקה מתבצעת באמצעות דגימת רוק פשוטה שנשלחת במבחנה למעבדות הגנטיות במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). "בבדיקה נבדקים כ-425 שינויים גנטיים, ואינטראקציות בין גנים שונים. לכל אלה משמעות הקשורה לדרך שבה הגוף מגיב לרכיבי תזונה שונים, וכן לנטייה של הגוף לפתח מחלות מטבוליות, כמו סוכרת מסוג 2".
לדבריו, בזכות המידע הגנטי שמתקבל בבדיקה, ניתן להתאים לכל אדם באופן אישי את התזונה ואורח החיים כך שיוכל להימנע מבעיות כמו השמנה או מחלות אחרות. "על בסיס הבדיקות מקבל המטופל המלצה באשר לתזונה המומלצת עבורו. ישנם מקרים שבהם דווקא המאכלים שנחשבים בריאים עבור האוכלוסייה הכללית לא מתאימים לאותו מטופל ועלולים לגרום אצלו להשמנה או לעלייה ברמות הסוכר בדם. לעומת זאת, יש מטופלים שאצלם הגנטיקה מאפשרת לצרוך מאכלים שנחשבים פחות בריאים ואלה לא משפיעים עליהם בצורה שלילית".
ד"ר ליבר מדגיש כי עולם הרפואה כולו צועד לעבר עתיד של רפואה מותאמת גנטית. "בשנים האחרונות גופי המחקר הגדולים בעולם משקיעים הון עתק בחקר הגנטיקה של האדם למטרות של רפואה מותאמת אישית. המדע היום מסכים כקונצנזוס שכל אדם הוא שונה, ולפיכך זקוק לטיפול שונה וייעודי כדי לטפל בבעיה רפואית כלשהי בצורה מיטבית. אנחנו רואים את זה כבר היום גם בתחומים שלא קשורים לתזונה, לדוגמה בטיפולים שונים לסרטן הניתנים בהתאם לרקע הגנטי של האדם והגידול הסרטני. טיפולים אלה מהווים פריצת דרך של ממש ומצליחים לרפא אנשים ממצבים קשים. אנחנו רואים את זה גם באפשרות לתת טיפול מונע במקרה של נטיות גנטיות מולדות למחלות מסוימות ובעוד עשרות תחומים".