פרופ' מאיר אורן הודיע היום (חמישי) על התפטרותו לאחר כעשור שבו שימש כיו"ר המועצה הלאומית לטראומה. ההודעה על סיום תפקידו מגיעה בצל דוח מפורט שהגישה המועצה למשרד הבריאות בעניין ליקויים בהעברת פצועי טבח 7 באוקטובר מהדרום למרכז. במשרד הבריאות התנערו מהביקורת וטענו בתגובה לתחקיר "ישראל היום" כי "מבצע הפינוי בוצע תחת אש על-ידי גורמי הרפואה הבכירים במשרד ותוחקר כמה פעמים".
פרופ' אורן כתב במכתב כי סיבת התפטרותו נובעת מתחושתו כי "תובנותיהן המקצועיות של חברי המועצה אינן זוכות לתשומת הלב הראויה ולגיבוי המצופה מצד משרד הבריאות - הגוף הממונה עליה". יו"ר המועצה הוסיף כי הוא מסיים את תפקידו "בלב כבד" ובתחושה שאין ביכולתו "להביא לשינויים נוספים הנדרשים והנחוצים במערך הטיפול בנפגעי טראומה ברמה הלאומית ובאירועי חירום שונים".
נדגיש כי יו"ר המועצה ביקש לסיים את כבר ביוני 2023, אולם החליף להישאר עד מציאת מחליף ובצל מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס. בדוח שהוגש למשרד הבריאות מתקפת הפתע, טענו במועצה הלאומית לטראומה כי לצד הטיפול המוצלח בכמות הפצועים הבלתי נתפסת, זוהו שורה של ליקויים בהעברתם מבתי החולים סורוקה וברזילי לבתי החולים במרכז.
"תובנותיהן המקצועיות של חברי המועצה אינן זוכות לתשומת הלב הראויה ולגיבוי המצופה מצד משרד הבריאות"
מתוך מכתב התפטרותו של פרופ' מאיר אורן
בדוח נטע כי חולים שהועברו מבתי חולים אלה עשו זאת ללא תיעוד רפואי ונדרשו לעבור שוב את הבדיקות האלה בבית החולים הקולט. בישיבת המועצה הדגיש פרופ' מאיר אורן כי "יש בתי חולים שקיבלו 400-600 נפגעים ויותר ביום אחד - מבלי שהועברו לבתי חולים אחרים. משרד הבריאות צריך להתערב בעניין", נכתב.
כמו כן, נמתחה ביקורת גם על המידע החסר שהועבר למשפחות הפצועים. במועצה טענו כי בצל מתקפת הטרור הרצחנית, לא הופעלה מערכת שיכולה לאפשר גישה מכל בית חולים ולקבל מידע על זהות כל הפצועים.
במשרד הבריאות התנערו מהביקורת וניסו להפריך את טענות המועצה הלאומית לטראומה. בתגובתם, שפורסמה ב-"ישראל היום", צוין כי "במבחן התוצאה - הפצועים הרבים קיבלו טיפול רפואי מצוין ושוחררו בתוך ימים ספורים לביתם או להמשך שיקום, ועל כך יש להודות לצוותים הרפואיים בבתי החולים שעבדו במסירות".
עוד עקצו וטענו כי "מבצע הפינוי והוויסות בוצע תחת אש, על ידי גורמי הרפואה הבכירים במשרד, ותוחקר לאחר מכן כמה פעמים על מנת להפיק לקחים לעתיד. מוטב שמי שלא היה נוכח בחמ"ל המשרד שנפתח מהשעות הראשונות של המלחמה ולא דיבר עם הרופאים והמנהלים בבתי החולים - לא יעביר ביקורת מבלי להיות חשוף לתמונת הקרב המלאה שעמה התמודדו בתי החולים והמשרד".