משרד הבריאות החליט לאסור על בית החולים אסותא רמת החייל לקבל עוד מטופלות להפריה, אחרי שורת המחדלים שאחד מהם נחשף ב-N12. בנוסף, קבע משרד הבריאות בין היתר כי יש לבצע 25 פעולות הפרייה בלבד במהלך יום עבודה.
אלה הסנקציות שהטיל משרד הבריאות על אסותא:
1. על מנהלת בית החולים או הנהלת רשת אסותא למנות גורם מלווה חיצוני בכיר מתחום בטיחות הטיפול, במטרה להביא לשינוי התרבות הארגונית הבעייתית בנושא בטיחות הטיפול ולסייע לבית החולים בעדכון נהלים והטמעתם, והשראת תרבות בטיחות ודיווח וניהול אירועים חריגים בבית החולים.
2. צמצום הפעילות המתבצעת ביחידיה להפריה החוץ גופית בבית החולים באופן הבא: - אין לבצע מעבר ל-25 פעולות (שאיבות ביציות והחזרות עוברים) ביום עבודה.
3. תופסק לאלתר קליטת מטופלים ומטופלות חדשים ביחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים.
4. יש לסיים את העבודה ביחידה להפריה חוץ גופית (כולל במעבדה) עד שעה 23:00. כל זאת - עד להודעה חדשה, על מנת לוודא שהיקף הפעילות מתאים לסטנדרט המתחייב, ושהיחידה מתנהלת בצורה שאינה מסכנת את בריאות הציבור או פוגעת בבריאות הציבור ובזכויות המטופלים.
בהודעת המשרד נכתב כי כל הסנקציות מוטלות על בית החולים עד הודעה חדשה, על מנת לוודא שהיקף הפעילות מתאים לסטנדרט המתחייב, ושהיחידה מתנהלת בצורה שאינה מסכנת את בריאות הציבור או פוגעת בבריאות הציבור ובזכויות המטופלים. יש להגיש הצעה למינוי גורם מלווה חיצוני ותכנית סדורה לפעילותו תוגש למשרד הבריאות לבדיקה ואישור. אי הגשת הצעה ותוכנית כאמור עלולה לגרור נקיטת צעדים חמורים יותר".
בחודש מאי פרסם משרד הבריאות הודעה קצרה ולפיה ישנו חשש לאירוע חריג ביחידה להפריה חוץ גופית (IVF) באסותא רמת החיל - עם מידע שנבדק כעת על כך שילד שנולד בהפריה - לא תואם גנטית לאבא. ל- N12 נודע מהו אותו מידע: בדיקה גנטית שערכו ההורים מחוץ לישראל. הסיבה לאותה בדיקה שנעשתה בגרמניה היא בעיה גנטית ממנה סובל הילד.
מדובר על הורים לילד כמעט בן 4. ההפרייה המדוברת התרחשה אי-שם בדצמבר 2018 - אך בשל הפרסום על מחדל החלפת העובר באסותא ראשון לציון שפורסם ב-N12 והסעיר את המדינה, עלה חשד אצל ההורים האלה על כך שגם אצלם נעשתה טעות כלשהי. הילד סובל מבעיה גנטית מסוימת ולכן הוחלט לערוך לו בדיקה גנטית.
עורכי הדין ענת וגלעד גינזבורג מסרו: "המשפחה ובאי כוחה מברכים על החלטת משרד הבריאות בשימוע. יש לקוות כי מסקנות השימוע ייושמו באופן מידי. ההחלטה בשימוע כבר לא תסייע למשפחה, אך יש לקוות כי תמנע מקרים קשים נוספים בעתיד".