צעיר בן 16 מירושלים, שיש לו אלרגיה לחלב, התארח בשבת האחרונה אצל בני משפחתו באזור אשדוד ואכל גלידה – מתוך מחשבה שמדובר במוצר פרווה. דקות לאחר מכן, חלה הידרדרות במצבו של הצעיר, וצוותי עזרה ראשונה הוזעקו למקום וניסו לייצב את מצבו באמצעות מזרק אפיפן – אך ללא הועיל.

הצעיר הובהל לבית החולים הציבורי אסותא אשדוד, כאשר במהלך הפינוי היה צורך להרדים ולהנשים אותו בעקבות מצבו הלא יציב שהוגדר כאנוש. בבית החולים הוא אושפז במחלקת טיפול נמרץ, מורדם ומונשם – תוך טיפול אינטנסיבי ורציף. כנגד כל הסיכויים, חל שיפור במצבו באופן מהיר ומיידי, וכעבור 20 שעות מרגע ההרדמה החלו להעיר אותו. הבוקר הוא התעורר לחלוטין ומצבו מוגדר טוב.

הנער האלרגי (צילום: ביה
הנער שאכל גלידה - ואושפז במצב אנוש|צילום: ביה"ח הציבורי אסותא אשדוד

"בשבת האחרונה התארחנו אצל בני משפחה באזור הדרום, בשוגג נקנתה גלידה חלבית כאשר הייתה מחשבה שהיא פרווה", שיחזר אביו של הצעיר. "הבן שלנו טעם מהגלידה ומהר מאוד הבנו שפרווה היא לא. הוא מיד החל לפתח תסמינים שמהם הוא סובל מהיום שנולד".

"למרות השימוש במזרק מצבו המשיך להידרדר, עד שהיה צורך להרדימו ולהנשימו. הגענו אל בית החולים הציבורי אסותא אשדוד מחלקת טיפול נמרץ ילדים, בחסדי שמיים ובעזרת הרופאים, כנגד כל הציפיות, כשם שמצבו הידרדר במהירות כך גם השיפור היה מהיר. לאחר כיממה בה היה מורדם ומונשם, הבוקר הוא כבר חייכני ומתקשר כאילו כלום לא היה. חשוב לי מאוד לפנות לכל ההורים והילדים, גלו משנה זהירות. אלרגיה היא לא משחק ילדים ועלולה לסכן את חייהם של היקרים לנו מכל".

דר נעה רוזנפלד מנהלת טיפול נמרץ  (צילום: ביה
ד"ר נעה רוזנפלד מנהלת טיפול נמרץ|צילום: ביה"ח הציבורי אסותא אשדוד

ד"ר נעה רוזנפלד, מנהלת טיפול נמרץ ילדים בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד סיפרה ל-N12: "הגיע אלינו נער בן 16.5 עם שוק אנפילקטי, מצב מסכן חיים לאחר חשיפה לחלב. האכילה נעשתה בשוגג ומהר מאוד הופיעו תופעות של עקצוצים בלשון, קוצר נשימה ועוד. נעשה שימוש במזרק האפיפן, אך מצבו לא השתפר. המשפחה קראה לנט"ן, שהתרשמו ממצב רפואי מאוד קשה שבא לידי ביטוי בנפיחות של כל חלל בית הבליעה ודרכי הנשימה, בעקבות כך הוחלט להרדימו ולהנשימו, הנער היה במצב מסכן חיים באופן מיידי. לשמחתנו, בחלוף יממה בה היה מורדם ומונשם חל שיפור ניכר במצבו. לצערי, לא כל מקרי האלרגיה נגמרים בסוף טוב ולכן אסור לזלזל במצב הזה וחובה על כל אדם או נער רגיש להסתובב עם מזרק האפיפן שלו".

פרופ' אלי מגן מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית (צילום: ביה
פרופ' אלי מגן מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית|צילום: ביה"ח הציבורי אסותא אשדוד

פרופ' אליהו מגן מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד סיפר ל-N12: "אלרגיה לחלב ומוצריו היא האלרגיה למזון השכיחה ביותר בארץ ובעולם המערבי. רוב הסובלים ממנה הם ילדים ובני נוער, אך גם מבוגרים רבים. התסמינים הם - החל מפריחה וגירוד ולעיתים גם בצקות באזור הרקמות הרכות כמו הפנים. במקרים קיצוניים יותר, גם כאבי בטן, קוצר נשימה והקאות. ללא טיפול מתאים יש סכנה ממשית לאיבוד חיים. עם זיהוי התסמינים יש צורך לעשות שימוש מידי במזרק האפיפן, שמכיל מינונים שונים לילדים ומבוגרים והוא חייב להימצא בהישג יד".