תקווה לעתיד? על פי מחקר חדש שפורסם בכתב העת "רדיולוג'י", בינה מלאכותית יכולה לנבא את סיכון לחלות בסרטן השד. היא תעשה זאת יותר טוב מהמודלים הקיימים כבר שנים רבות - מעין מחשבונים שמשקללים פרמטרים כמו גיל, מוצא, היסטוריה משפחתית, משקל יתר ועוד.
החוקרים נתנו לאלגוריתם של בינה מלאכותית לסרוק אלפי בדיקות ממוגרפיה של נשים בריאות. ביקשו ממנו לעקוב אחרי הנתונים שלהן במשך חמש שנים ואז גילו לו, לאלגוריתם של הבינה המלאכותית, מי מהנשים האלה חלו בסרטן השד ושאלו אותו מהו המכנה המשותף של הנשים האלה.
סיקור N12
פרופ' תניר אלוייס, מנהלת מערך השד בבית החולים הדסה הסבירה: "מה שהמחקר הזה עשה זה למעשה השווה בין הערכת סיכון רגילה, כמו שאנחנו עושים עם המחשבונים האלה שמתבססים על נתונים קליניים, לבין אלגוריתם של בינה מלאכותית. למעשה המערכת של הבינה המלאכותית הייתה יכולה להבין כל מיני פרמטרים שאנחנו לא יכולים לראות בעין בכלל".
לכן, ייתכן שבמערכת הבריאות יחלו בקרוב להשתמש בבינה מלאכותית כדי להזהיר נשים בסיכון מוגבר על מנת שיבדקו בתדירות גבוהה יותר, אבל עדיין, כלי האבחון הראשוני לגילוי מוקדם של סרטן השד הוא בדיקות ממוגרפיה. רק בחודש שעבר, איגוד רופאים אמריקני המליץ להוריד את הגיל המומלץ לבדיקות האלה מ-50 ל-40 - ועורר מחלוקת ישנה.
"יש על גיל הבדיקה ויכוח של שנים רבות", הסביר ד"ר אביעד הופמן, מנהל היחידה לכירורגיית שד ומכון השד ברמב"ם. "עד היום אין לנו הוכחות שזה בעצם ממש משיג את המטרה, קרי להציל חיים בעשור הזה, בין גיל 40 ל-50".
פרופ' מירי סקלייר, מנהלת היחידה לדימות שד בשיבא, תומכת בהמלצה על הורדת גיל הבדיקה: "בארץ חולות בשנה קרוב ל-5,500 נשים - מתוכן כחמישית הן מתחת לגיל 50. הן חולות לפני שהן עוברות איזושהי בדיקת סקר".
המדיניות בישראל, כמו ברוב העולם המערבי, היא המלצה להיבדק החל מגיל 50 פעם בשנתיים. אבל חשוב לזכור, ובכל גיל, אם קיים גוש בשד, נדרשת בדיקה מיידית. גילוי מוקדם מציל חיים.