דאגתם של רבים ממי שנוטלים לעתים תרופות להקלה על תסמיני צינון התעוררה לאחר החשיפה אתמול (ראשון) ב"תוכנית חיסכון" כי משרד הבריאות ישראלי פתח בבדיקה עקב חשש שחומר פעיל שהן מכילות עלול לגרום לאירועים לבבים או מוחיים. יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל ביקש להרגיע את הציבור בשיחה שקיים היום עם N12: "סיכון נדיר מאוד, אין סיבה גדולה לדאגה".
סוכנות הפיקוח על תרופות בבריטניה פרסמה השבוע כי היא בוחנת חשד לפיו שימוש בתרופות לצינון המכילות פסאודואפדרין עלולות לגרום במקרים מסוימים להופעה של שתי תסמונות נוירולוגיות נדירות אשר משפיעות על הלב ועל המוח.
"אנו בודקים את העדויות המתייחסות לסיכונים נדירים מאוד של תסמונת אנצפלופתיה הפיכה אחורית (PRES) ותסמונת כיווץ כלי דם מוחין הפיך (RCVS) הקשורים לתרופות המכילות פסאודואפדרין", מסרה סוכנות הפיקוח על תרופות. "שתי התסמונות הללו נדירות, הפיכות, ורוב החולים מחלימים לחלוטין עם טיפול מתאים". בעקבות הודעת הסוכנות, גם משרד הבריאות הישראלי החליט לבדוק קשר אפשרי. נכון להיום לא התקבלו דיווחים על הופעת התסמינים אצל משתמשי התרופות.
הסוכנות אומנם טרם הוכיחה קשר ודאי בין השימוש בתרופות לבין הופעה של התסמונות, אך היא הניפה "כרטיס צהוב" לצרכנים. בישראל, אותו החומר הפעיל נמצא בשורה של תרופות פופולריות, ביניהן: אדוויל קולד, אקמול צינון ושפעת, נורופן צינון ושפעת, פארמול אף ושיעול ודקסמול קולד. אם מופיע אחד מהתסמינים הבאים כדאי לעצור את נטילת התרופות: כאב ראש חמור, בחילות, הקאות, התקפים, בלבול והפרעות בראייה.
"מיליוני מרשמים ניתנו לתרופות נגד צינון עם החומר הפעיל, אנו מכירים את התופעה אך היא מאוד נדירה", מרגיע דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל, בשיחה עם N12. "לא הרימו פה לא דגל אדום ולא דגל שחור אלא כפי שהם כינו את זה 'כרטיס צהוב'. הפרסום נועד כדי ליידע את המשתמשים בתרופות שסיכון נדיר מאוד כזה קיים אך אין כאן סיבה גדולה לדאגה, וכמובן אין שום צורך להסיר את התרופות האלו כרגע מהמדפים".