אנשים רבים שמגיעים לגיל 50 מרגישים חיוניים מתמיד - הם פעילים גופנית, הולכים לעבודה, מתראים עם חברים וחיים טוב. אלא שבפועל, מעל גיל 50 עולה השכיחות למחלות כרוניות כגון: יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב ומחלות ממאירות ואין ספק שמדובר בנתון המחייב התייחסות ותשומת לב. החדשות הטובות הן שבדיקות רפואיות שגרתיות מסייעות לגלות מחלות בשלב מוקדם, ובאמצעותן במקרים רבים ניתן להציל חיים.

מאיפה מתחילים?

כדי להבין אילו בדיקות עליכם לתאם, כדאי שראשית תתאמו פגישה אצל רופא המשפחה שלכם, שלו גישה לתיק הרפואי שלכם. הרופא יוכל להתייחס לתחלואה קודמת, להביא בחשבון גורמי סיכון כגון רקע משפחתי, סוג תעסוקה וכן הרגלים כגון: תזונה, פעילות גופנית או עישון.

מהן הבדיקות המומלצות בגיל 50 ומעלה?

במקרים רבים תתבקשו לבצע בדיקת דם שלרוב תכלול תכלול ספירת דם, תפקודי כבד וכליות, פרופיל שומנים בדם ורמת סוכר. בנוסף, ישנן בדיקות שונות שתתבקשו לבצע בהתאם להמלצת הרופא:

לחץ דם

לחץ דם מוגבר בד"כ אינו גורם לתסמינים ולכן חשוב לגשת לבדיקה שגרתית באופן יזום. מדידת לחץ דם נדרשת לפי גיל המטופל: בני 29-20  מדי 5 שנים; בני 39-30 מדי 3-5 שנים ומגיל 40 ומעלה מומלץ לבצע מדידה מדי שנה ואם קיימים גורמי סיכון נוספים יש למדוד בתדירות גבוהה יותר.

מודד לחץ דם (צילום:  VILevi, shutterstock)
בדיקת לחץ דם - מומלצת אחת לשנה מגיל 40|צילום: VILevi, shutterstock

בדיקות עור

בדיקה ע"י רופא עור כשגרה מומלצת לכלל האוכלוסייה אחת לשנה. אם ישנם גורמי סיכון ספציפיים כגון סיפור משפחתי של מלנומה, חשיפה ממושכת לשמש, ריבוי שומות או סרטני עור נוספים - יש להיבדק אחת לחצי שנה. חשוב לדעת כי אבחון מוקדם של מלנומה משפר את סיכוי הריפוי בצורה משמעותית. באם הבחנתם בשומה חשודה יש לפנות בהדקם לבדיקת רופא עור.

שומה חשודה מוגדרת  אם יש לה אחד או יותר מהמאפיינים הבאים:

  • היא מגרדת.
  • מדממת מאליה.
  • היא גדלה לפתע לאחר שהייתה בגודל קבוע במשך זמן רב.
  • לפתע מופיעות להן עוד הרבה שומות חדשות נוספות.
  • הגבול בינה לבין העור הרגיל שסביבה אינו סדיר.
  • היא אינה סימטרית.
  • הגוון שלה אינו אחיד.
  • קוטרה גדול משישה מילימטרים.

בדיקות עיניים

את הבדיקות מומלץ להתחיל מגיל 40 והן מומלצות עד גיל 65. הבדיקה בגיל 40 משמשת כבסיס להשוואה לבדיקות העיניים שנעשות בשנים שלאחר מכן.

גילוי מוקדם לסרטן המעי הגס

מומלץ לבצע בדיקת דם סמוי בצואה (Occult Blood Screen) החל מגיל 50. מטרת הבדיקה היא לגלות דימום סמוי שאינו נראה לעין אשר שעלול להצביע על פוליפים במערכת העיכול או על סרטן, שכן שני גורמים אלה נוטים לדמם. מחקרים רבים כבר הוכיחו שהתמותה מסרטן המעי הגס יורדת משמעותית בקרב אוכלוסיות שנבדקות אחת לשנה בטכניקה פשוטה זאת. אם בדיקת הדם הסמוי בצואה חיובית, קיים חשד לכך שישנו פוליפ במערכת העיכול שעלול להתפתח לסרטן המעי הגס, ובמקרה כזה יש לעבור בדיקת קולונוסקופיה המאפשרת לגלות פוליפים. אם הם אכן קיימים – יש לכרות אותם על-מנת למנוע את התפתחותם לסרטן במעי הגס. החל מגיל 50 ועד גיל 74 מומלץ לבצע את הבדיקה פעם בשנה. לצורך ביצועה יש לפנות לקופת החולים. אף שהבדיקה אינה מדויקת כמו בדיקת קולונוסקופיה, היא מקובלת לצורך עריכת סקר של אוכלוסיות ללא סיכון יתר (כלומר, כאשר אין סיפור משפחתי או אישי המגדיל את הסיכון לסרטן המעי הגס).

בדיקת קולונוסקופיה היא בדיקה שמאפשרת להתבונן בחלחולת (רקטום) ובכל המעי הגס (קולון) עד החלק הסופי של המעי הדק. הבדיקה מאפשרת לאבחן מחלות של דרכי העיכול התחתונות ולעיתים אף לטפל בהן. במצבים הבאים עשוי הרופא להפנות מטופל לבדיקת קולונוסקופיה:

אישה לפני בדיקת ממוגרפיה (צילום: GagliardiImages, shutterstock)
הגעת לגיל 50? גשי לתאם תור לממוגרפיה|צילום: GagliardiImages, shutterstock

אבחון מוקדם של מפרצת באבי העורקים

בדיקה זו מבוצעת באופן חד פעמי ע"י אולטרסאונד בטני לגברים בני 74-65 אשר מעשנים או עישנו בעבר.

בדיקות ספציפיות המומלצות לאוכלוסיית הנשים

נשים רבות מקפידות אחר מעקב ובדיקות שגרה אצל רופא הנשים שלהן בעיקר בגיל הפוריות סביב תוכניות הרחבת משפחה או שימוש באמצעי מניעה. אולם, רבות שוכחות שיש צורך גם בביקור שנתי, לשם מעקב וביצוע  בדיקות שגרתיות נוספות גם אחרי שלב הפוריות.

בדיקה גינקולוגית שגרתית: חשוב שכל אישה תגיע לבדיקה זו אחת לשנה (בעיקר נשים הפעילות מינית).

בדיקת פאפ (PAP): יש לבצע בדיקת סקר לאבחון ממאירות צוואר אחת לשלוש שנים בין הגילים 65-25 (בדיקה זו מתאפשרת במסגרת סל הבריאות בטווח הגילים 25-54).

מדידת לחץ דם: בדיקה זו מומלצת אחת לשנה בעיקר לנשים הנוטלות גלולות.

בדיקת שד ידנית על ידי כירורג: מומלצת לכל אישה אחת לשנה החל מגיל 35.

ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד: מומלצת לנשים בנות 74-50 אחת לשנתיים. לנשים שיש להן קרובת משפחה מדרגה ראשונה שחלתה בסרטן השד, או לנשים שנטלו טיפול הורמונלי ממושך מומלץ לבצע את הבדיקה כבר מגיל 40 אחת לשנה.

בדיקת צפיפות העצם: מומלצת אחת ל-5 שנים מגיל 60 התדירות משתנה בהתאם לתוצאות.

בדיקת סקר לBRCA: זוהי בדיקת סקר גנטית המיועדת לאיתור הסיכון לסרטן שד או שחלה. מדובר בבדיקת דם המבוצעת בקופות החולים, המתאפשרת עבור נשים ממוצא אשכנזי מלא או חלקי.

בנוסף לבדיקות שצוינו, קיימות בדיקות רבות נוספות, אותן יש לבצע בהתאם לנחיצות ולהמלצה האישית עבור כל מטופל או מטופלת בהתאם להנחיות הרופא. זכרו: חשוב לתאם ביקור אצל רופא המשפחה גם כשבריאים, ולהתייעץ עימו לגבי בדיקות, ייעוץ רלוונטי או חיסונים בהתאם לצורך האישי.


ד"ר נעמה כץ חנין היא מומחית ברפואת משפחה בכללית מחוז שרון שומרון