פריצת דרך בחקר סרטן הלבלב הקטלני: מחקר חדש של שני חוקרים ישראלים חושף את המנגנון המולקולרי המאפשר לסרטן הלבלב לשלוח גרורות ולהפוך לקטלני. את המחקר, שפורסם היום (רביעי) בכתב העת היוקרתי Nature, מובילה הדוקטורנטית אמינה ג׳בארה מצוות המחקר של פרופ׳ רותם קרני מהמחלקה לביוכימיה וביולוגיה מולקולרית בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית.

"סרטן הלבלב הוא הסרטן הכי קטלני מכל סוגי הסרטן, ורק אחוזים בודדים מהחולים שורדים יותר מכמה שנים עם המחלה״, מסביר פרופ׳ רותם קרני. "אין כיום שום טיפול יעיל, והסרטן מתגלה בדרך כלל אחרי שכבר שלח גרורות. למרות שבעשור האחרון התגלו מספר שינויים גנטיים (מוטציות) בדנ״א של תאי הגידול שתורמים להתפתחות סרטן הלבלב, לא נמצאו שום שינויים גנטיים שהופכים את הגידול לפולשני וגרורתי".

הדוקטורנטית אמינה ג'בארה ופרופ' רותם קרני (צילום: האוניברסיטה העברית בירושלים)
הדוקטורנטית אמינה ג'בארה ופרופ' רותם קרני|צילום: האוניברסיטה העברית בירושלים

המחקר השווה כ-400 גידולי סרטן הלבלב בשלב הלא-גרורתי, לתאי גידול מגרורות. ההשוואה הראתה כי שינויים בעיבוד מולקולות הרנ״א בתא, ולא שינוים גנטיים בדנ״א, הם אלו שגורמים לגידול להפוך לגרורתי. כך למעשה, ניתן לגלות דרכי טיפול חדשות בסוג הסרטן הנחשב לאחד הקטלניים ביותר כיום. למחקר שותפים צוותי מחקר ורופאים מהמרכז הרפואי שיבא, אוניברסיטת בר אילן בארץ והאוניברסיטאות טורונטו, קורנל וקולד ספרינג הארבור – שנמצאות בקנדה ובארה״ב.

במחקר פורץ הדרך הצליחו החוקרים לאתר חלבון ספציפי בעל תפקיד מפתח בשם RBFOX2 - האחראי על עיבוד רנ"א. במהלך תהליך התפתחות הגרורות, החלבון עובר פירוק ונעלם. היעלמותו של החלבון RBFOX2 מאפשרת למאות גנים לייצר רנ"א וחלבונים באופן פגום, ובכך עשויות להתפתח גרורות באופן מהיר והמחלה הופכת לפולשנית. ״המחקר שלנו מסביר בפעם הראשונה את הבסיס המולקולרי שאינו גנטי, להפיכתם של תאי סרטן ללבלב לגרורתיים״, מסביר הפרופ׳ קרני.

תאי סרטן מתפשטים (צילום: 123RF‏)
תאי סרטן, אילוסטרציה|צילום: 123RF‏

פגיעה בתפקוד של החלבון והעלמותו היא קריטית כשמדובר בסרטן הלבלב. "היא משנה את תכונות תאי הגידול המקומי בלבלב ומעניקה להם תכונות חדשות, אם זה שינויים במבנה שלד התא, שינויים בתנועתיות, ועד הצמחה של זיזים על מעטפת תא – כל אלה מכשירים את תאי הגידול כתאים גרורתיים ומאפשרת להם להתפשט״, המשיך קרני. אך כאשר מחזירים את החלבון לתאים גרורתיים, יצירת הגרורות מתעכבת – זאת בניגוד לנטרול פעילות החלבון, המעודדת את יצירתן.

״מקווים שהמידע יאפשר פיתוח טיפול חדש״

לפי החוקרים, על ידי שימוש בתרופה שמעכבת את פעילות קבוצת הגנים הללו ומשמשת כיום לטיפול בחולים מושתלי איברים, ניתן לעכב את יצירת הגרורות של סרטן לבלב. בנוסף, על ידי התערבות גנטית בתהליך עיבוד הרנ"א של גני המטרה של החלבון, הראו החוקרים שניתן לבטל את היכולת הגרורתית של תאי סרטן לבלב שנלקחו מחולים.

״במחקר גילינו שתי דרכים חדשות לטפל בסרטן לבלב גרורתי״, הסבירה הדוקטורנטית אמינה ג׳בארה. ״תרופה אחת ידועה, ומשתמשים בה כיום למחלות אחרות כדי לעכב חלבון שחשוב לפולשנות של תאי סרטן הלבלב. שיטה שנייה של ריפוי מבוסס רנ״א, שמתערב בתהליך יצירת מולקולות הרנ״א בתאי הסרטן. אנחנו מקווים שהמידע הזה יאפשר פיתוח טיפול חדש לסרטן הלבלב״.