"לא האמנתי": רינת בת ה-47, אם לשלושה, היא הפנים שמאחורי הנתון שפרסם משרד הבריאות. היא אובחנה עם המחלה האלימה לפני ארבע וחצי שנים, אז חששה שלא תספיק להעלות לכיתה א' את ביתה שהייתה בת שנתיים. "זה קרה השנה", סיפרה היום (שלישי), בריאיון ל"מהדורה המרכזית". פרופ' גל מרקל, מנהל מרכז דוידוף לסרטן בבלינסון, העיד: "מטופלת כמו רינת לפני 20 שנה לא הייתה מאריכה ימים, היא לא הייתה מגיעה אפילו ל-8 חודשים".
הדוח שפרסם משרד הבריאות מציג נתונים מעודדים ביחס לתמותה ממחלת הסרטן בארץ. על פי הדוח, תועדה ירידה תלולה בסיכוי של אדם שחלה במחלה – למות ממנה. ב-2004 למשל, אם גילו לך סרטן היה לך סיכוי של 52% למות תוך 5 שנים. בשנת 2008 הוא ירד ל-40%, ב-2010 הוא הגיע ל-35% וב-2020 הוא צנח ל-20% בלבד.
רינת שלמרות המחלה הקשה, מתפקדת ונראית מצוין סיפרה בחיוך מהול בעצב. "מהרגע הראשון גילו שהוא גרורתי, בהתחלה ראו גרורות בעצמות", אמרה. "אחרי שנתיים שהייתי כביכול נקייה, גילו לי גרורות במוח". סביר מאוד, שאילו אובחנה לפני 20 שנה, המצב של רינת היה אחר לגמרי. "כנראה שלא היינו מדברים", הוסיפה.
"הסיכוי שלנו לחלות ולמות יורד"
פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים איכילוב, הסביר על הסיבות למגמה החיובית: "התוצאות הן מדהימות. התמותה נמוכה בגלל אבחון מוקדם, טיפול נכון ומערכת ציבורית שהיא מאוד-מאוד טובה". פרופ' ליטל קינן בוקר, מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, הצטרפה לדברים: "מערכת הבריאות מבחינת איכות, היא ברמה גבוהה. יש ביטוח בריאות לכל תושבי המדינה ועם סל שירותים מאוד נרחב, בטח כשמדובר על טיפולים אונקולוגיים".
פרופ' וולף סיכם: "הצד הפחות טוב, לצערנו, הוא שכנראה שלפחות בעתיד הנראה לעין, תמיד יהיו אנשים שמתים מסרטן. הצד הטוב הוא שהמספר של האנשים שמתים מסרטן ילך ויקטן. הסיכוי של כל אחד מאיתנו לחלות או למות הולך ויורד בהדרגה עם השנים".