אפרסמון הוא אחד הפירות המזוהים ביותר עם עונת החורף. הוא ססגוני, בעל מתקתקות מעודנת והוא הולך נפלא עם יוגורט או בסלטים. באופן כללי, פירות כתומים מאופיינים בפיגמנטים בשם קרוטונואידים, שהם בעצם נוגדי חמצון חזקים במיוחד. אלה מגינים על תאי הגוף מפני רדיקלים חופשיים, שומרים על בריאות התאים ומאטים הזדקנות. מחקרים שונים מצביעים על קשר בין אכילת ירקות ופירות כתומים לבין הפחתה בסיכוי ללקות במחלות כרוניות, כמו למשל מחלות לב וכלי דם או סוגי סרטן שונים.

לפי הרפואה הסינית, הצבע הכתום מחזק את הטחול אשר אחראי על מנגנון הרעב והשובע. חיזוק הטחול ע"י אכילת ירקות ופירות כתומים, כמו האפרסמון, תורמת לשובע ולירידה בתחושת הצורך במזונות מתוקים ומעובדים. בנוסף, חיזוק הטחול תורם לשיפור חילוף החומרים, לחיזוק מערכת החיסון ולמניעת ליחה.

ויטמין A

האפרסמון מכיל כמות גדולה של קרוטונואידים- בטא קרוטן, בטא- קריפטוקסנטין ואלפא קרוטן. אלה הופכים בגוף לוויטמין A המוכר גם בשם רטינול. ויטמין A חיוני לראייה, בעיקר לראיית לילה. בנוסף, הוא חשוב לחלוקת התאים, לתפקוד תקין של מערכת החיסון ולגדילה. אכילת אפרסמון יחד עם מזון שומני כמו: שקדים, אגוזים או חמאת בוטנים טבעית תסייע לספיגה טובה יותר של הקרוטונואידים בגוף והפיכתם לוויטמין A. 

ויטמין C ו-B

אפרסמון הוא גם מקור טוב לוויטמין C – נוגד חמצון נוסף. אפרסמון אחד מכיל כ15-20% מהצריכה המומלצת של ויטמין זה, שבין היתר גם חיוני לסינתזה של קולגן ומסייע לספיגת הברזל ולחיזוק המערכת החיסונית. האפרסמון מכיל גם ויטמינים נוספים כמו ויטמיני B – ביניהם חומצה פולית וויטמין B6.

מינרלים

בנוסף לכל תכונותיו החיוניות, אפרסמון מכיל גם כמות יפה של מינרלים כמו מנגן, אשלגן וזרחן שכל אחד מהם חיוני לתהליכים רבים ושונים בגוף. 

סיבים תזונתיים

אפרסמון גם מכיל כמות נאה של סיבים תזונתיים. כמות הסיבים באפרסמון גדול, מספקת כ20% מהכמות היומית המומלצת! אלה ממריצים את העיכול, מונעים עצירות ומסייעים לגוף לפנות את הפסולת ואת החומרים הריעלים, מה שמסייע גם לשמירה על משקל תקין ולירידה במשקל.

 

למי ממש לא מומלץ לאכול אפרסמון?

הסיבים שבאפרסמון קשים לעיכול, ולכן הם עלולים להצטבר כגושים במערכת העיכול ואף להוביל לחסימות מעי. באופן כללי, לא מומלץ להפריז בכמות האפרסמונים ולאכול אחד ליום לכל היותר. חשוב לציין כי ישנם אנשים בעלי סיכוי גדול יותר להיווצרות חסימה שכזאת ולהם להימנע לחלוטין מאכילתו:

  • אנשים שעברו ניתוח בקיבה או ניתוח מעי: אוכלוסייה זו עלולה לסבול משינויים בתנועתיות הקיבה ומירידה בחומציות הקיבה - תנאים האלו מעלים את הסיכון להיווצרות חסימות.
  • אנשים שסבלו בעבר מחסימת מעי.
  • חולים במחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס.

 

לקלף או לא?

כיוון שמרבית הסיבים שבאפרסמון מצויים בקליפתו, עדיף לקלף אותו ולא לאכול את הקליפה.

איך מומלץ לשלב אפרסמון בתפריט?

כאמור – האפרסמון אוהב שומן איכותי ולכן כדאי לאכול אותו בשילוב אגוזים או שקדים למשל. אפשר לאכול אותו חתוך, כתוספת ליוגורט או לדייסה יחד עם אגוזים או חמאת בוטנים טבעית. ניתן לשלב פרוסות אפרסמון בסלט ירוק מתובל בשמן זית וכמובן - ככה כמו שהוא, כמנת פרי במהלך היום. אגב, אני לא ממליצה לאכול אותו כמאכל הראשון שאוכלים בבוקר על מנת להימנע מתחושות אי נוחות ואף מכאבי בטן.

 

 

אפרסמון (צילום: מיה בן אפרים קליין)
דייסת צ'יה אפרסמון|צילום: מיה בן אפרים קליין

מתכון - דייסת צ'יה עם אפרסמון וחמאת שקדים

מניחים בכוס גדולה או בקערה 3 כפות זרעי צ'יה.

מוסיפים 1/4 כוס חלב שקדים ו1/2 כוס מים ומערבבים היטב למניעת גושים.

נותנים לתערובת "לנוח" כ-15 דקות עד שהצ'יה סופגת את הנוזלים. (את השלב הזה ניתן להכין לילה מראש ולהניח במקרר).

לפני האכילה מוסיפים אפרסמון חתוך וכף חמאת שקדים טבעית.

בתאבון!