פיגמנטציה היא בעיה אסתטית, המטרידה נשים רבות, אך היא ממש אינה גזרת גורל. מדובר בכתם על העור הנוצר מריכוז של מלנין (פיגמנט כהה) במקום מסוים. המלנין מגן על העור מקרינת השמש, ונוצר בעת החשיפה לה, אולם לעיתים הוא אינו מתפזר באופן אחיד על כל שכבת העור, וכך מצטבר באזור מסוים מה שמוביל למראה הכתמים המוכרים. זוהי לרוב בעיה אסתטית, הגורמת מראה עור מבוגר יותר, ולעיתים אף קשה להסתירה. לא רק שמש יכולה לגרום לפיגמנטציה - שינויים הורמונליים (כגון הריון, לקיחת גלולות וכדומה) או "מזכרת" שנותרה מפצעונים או כתוצאה מחבלות. בישראל, בה השהייה בשמש היא חלק בלתי נפרד מאורח החיים, רבים סובלים מפיגמנטציה באזורים רבים בפנים ובגוף. אגב, לעיתים כתמי הפיגמנטציה יכולים להופיע על העור לאחר שנים רבות מהחשיפה לשמש. בהתאמה לסיבות שגורמות להופעתה, ישנם סוגים שונים של פיגמנטצה – הורמונלית, סנילית (הנגרמת בעת הזדקנות העור), סולרית – כתוצאה מחשיפה לשמש או פוסט דלקתית – בעקבות פצעים, אקנה, קעקועים ועוד.

חשיבות האבחון המדויק

אבחון לא נכון של סוג הפיגמנטציה ובעקבותיו טיפול שאינו מתאים עלול לגרום להחמרה במצב (הצפה של הפיגמנטציה על פני העור), ולכן חשוב מאוד שהמטפל יידע ויבין את מהות הבעיה ומהו הטיפול האידיאלי עבורה. טיפול מניעתי הראשון בחשיבותו, שהוא גם יעיל וזמין לכולם, הוא הימנעות המשמש, גם בקיץ וגם בחורף, והקפדה על מריחת מקדם הגנה 50SPF מדי יום וחבישת כובע רחב שוליים. בנוסף, יש לציין שלא חייבים לחכות עד החורף כדי להילחם בפיגמנטציה. כיום יש תכשירים ומכשור טכנולוגי מתקדמים, המאפשרים לטפל בפיגמנטציה ולהעלימה גם בקיץ. אגב, כתם שטופל עלול לחזור. הוא אף עלול לחזור כהה יותר ולהופיע באזורים נוספים, אך בפיגמנטציה חדשה וקלה ניתן לטפל בקלות יותר והיא תחלוף במהירות עם אבחנה וטיפול מתאימים.

מפוצצת חצ'קון (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
מפתה ככל שזה יהיה - א-ל תוציאו לבד "שחורים"|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

הטעויות שעלולות לגרום להופעת פיגמנטציה 

כדי לצמצם את הסיכוי לסבול מהתופעה, חשוב להימנע מכמה טעויות עיקריות:

הוצאת שחורים/ פצעונים/ אקנה: מגע בעור עלול לגרום לדלקת שתעודד ייצור מוגבר של מלנין, כך שאחרי שהדלקת עוברת אנחנו עלולים להישאר גם עם צלקת וגם עם כתמים כהים חומים או אדומים- כתמים המכונים ״פוסט דלקתיים״ .

שילוב של מספר מוצרים עם רכיבים פעילים לא בהנחיית קוסמטיקאית או רופא עור: שימוש לא נכון בתכשירים עם רכיבים פעילים שאינו בהתאם לפרוטוקול שניתן על ידי מומחה בתחום (כמו למשל שילוב בין שני מוצרים שאינו מתאים לסוג עור מסוים), עלול לגרום לתגובה של עור לייצור מוגבר של מלנין וכך, כאמור, להופעת פיגמנטציה.

טיפול בפיגמנטציה אצל קוסמטיקאית שאינה מומחית: הדבר החשוב ביותר בטיפול בפיגמנטציה הוא אבחון הסוג שלה וטיפול בהתאם. טיפול בפיגמנטציה באמצעות טכנולוגיה שאינה מתאימה, עלול לגרום לנזק גדול יותר ולהציף את הפיגמנטציה. לדוגמה, שימוש בלייזרים או בטכנולוגיית פרקשיונל על פיגמנטציה מסוג מלאזמה עלול להסתיים באסון לעור.

שימוש ב"תרופות סבתא": לא אחת אני נתקלת בהמלצות על מריחת בננה על העור או על טרנדים כמו חומץ שימוש בתפוחים או בקרמים ממוצרים "טבעיים". אף שנראה שמוצרים מהטבע אינם יכולים לגרום נזק, אבל זו טעות שעלולה להיות חמורה. ללא אבחון זו פשוט ירייה באפלה ואין לדעת מה יתאים למי ומה ייצור נזק.

בחורה מורחת קרם פנים (צילום: shutterstock)
לא, קרם פנים מבננות ושמן זית לא בהכרח טוב לעור כמו שאתם חושבים|צילום: shutterstock

ניקוי פנים בסבונים לא עדינים או בתדירות גבוהה מידי: חשוב מאוד להשתמש בסבון המכיל חומרי לחות, המלחחים את העור, ומותירים אותו רך ונעים למגע. אולם, סבונים "קשים" או ניקוי יתר מחלישים את מחסום הלחות של העור, יוצרים גירוי או גירוד ואפילו דלקת. כשאנחנו מחלישים את מחסום הלחות של העור, הוא לא מגן על העור במידה מספקת, וכך יכולה להיווצר פיגמנטציה.

אי שימוש בקרם הגנה: אין יותר חשוב מהכלל הזה: לעולם אל תשכחו למרוח מקדם הגנה (כן, גם בחורף, גם באוטו וגם כשאתם סתם הולכים ברחוב). השמש בארץ חזקה ומזיקה לעור לאורך כל השנה. לא רק שחובה למרוח קרם הגנה, יש לחדש אותו מידי שעתיים (במקרים של קרינה ישירה כמו בים או בבריכה, יש לחדש את מקדם ההגנה מידי שעה). למעשה, קרם הגנה הוא הדבר החשוב ביותר לעור שלנו בשגרת הטיפוח שלנו. שימוש במקדם הגנה ימנע את הזדקנות העור ואת הופעת הפיגמנטציה.

 

*הכותבת היא קרן ברטוב, קוסמטיקאית מומחית בכל מצבי העור.