במשרד הבריאות הודפים את גל הקונספירציות שהתעורר נגד חיסוני הקורונה. בסקירה שערך לאחרונה המשרד, עולה שאין הבדל מובהק בנתוני התמותה בשנה החולפת לעומת שנים קודמות אם מוציאים מהחישוב את נפטרי הקורונה. ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש אגף שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמרה היום (שלישי) בריאיון ל-N12 כי הטענות נגד החיסונים זו תופעה מסוכנת שמהווה לא פחות מ"ניסיון לשכתב את ההיסטוריה".
בסקירה שנערכה עולה כי בשנת 2022 שיעור סך הפטירות היה גבוה בינואר-אפריל וביולי-אוגוסט באופן מובהק בהשוואה לממוצע בשנים 2019-2017. אלא שאם מוציאים מהחישוב את נפטרי הקורונה – לא נמצא הבדל מובהק בתמותה, מה שמלמד על קטלניותו של הנגיף.
בחודשים מרץ עד אוקטובר 2022 סך הפטירות היה גבוה ב-7%, ואם מנכים מן החישוב את נפטרי הקורונה, החריגה בשיעור הפטירות בהשוואה לשנים קודמות יורדת ל-2% בלבד. "העלו כל מיני חשדות לגבי העלייה בתמותה – אנחנו מנתחים בכל שבועיים את נתוני התמותה העודפת ממדינת ישראל", הסבירה ד"ר אלרעי-פרייס בריאיון ל-N12. "הסתכלנו על הנתונים בהשוואה אחורה עד לשנת 2017 – אנחנו רואים עלייה בתמותה עודפת רק בגלל הקורונה".
עוד אמרה אלרעי-פרייס: "יש עלייה בתמותה עודפת בתקופות של גלי הקורונה ואנחנו יודעים שסיבת הפטירה היא הנגיף. כאשר מנכים את הפטירות מקורונה אין תמותה עודפת במדינת ישראל. יש אמירות שלא מבוססות על נתונים ולכן חשוב להבהיר: אין תמותה עודפת של צעירים. בימינו קל בצורה מחרידה להפיץ דברים לא נכונים- אנשים זורעים פחד שהוא פשוט לא מוצדק".
פרופ' שפירא: "טעיתי בשלוש הזריקות שקיבלתי"
לאחרונה הופצו ברשתות קולות נגד החיסון והבולט בהם הוא פרופ' שמואל שפירא, לשעבר ראש המכון הביולוגי שהיה אמון על פיתוח החיסון הישראלי לקורונה שכתב: "טעיתי שלוש פעמים: בזריקה הראשונה, בזריקה השנייה ובזריקה השלישית". בריאיון בחדשות 12 טען אתמול פרופ' שפירא: "היעילות של החיסון נמוכה עד לעיתים לא קיימת, תופעות הלוואי שלו הן קשות ומשמעותיות".
"זה שאדם כזה או אחר מחליט להפיץ דברים כאלו, זה לא אומר שזה מבוסס", עונה לו ד"ר אלרעי-פרייס. "מאוד קל לייצר כאן פייק ניוז וכל מיני גלי שמועות כך שאנשים חושבים שזו אמת. בטיחות החיסונים הוכחה מעל ומעבר: לבוא עכשיו ולעשות שכתוב היסטוריה – זו פשוט תופעה מסוכנת".
"כל החכמולוגים שעכשיו אומרים 'לא קורה כלום' – מתעלמים מהעובדה שאנחנו מוגנים בזכות העובדה שאנחנו מחוסנים", הוסיפה. "אני רוצה לקוות שלאנשים אין זיכרון כל כך קצר כדי פשוט לשכוח מה היה פה בדצמבר 2020 כשהחל מבצע החיסונים. איך סבלנו מתחלואה שהולכת ועולה ולא היה לנו שום כלי חוץ מהסגר. החיסונים נתנו לנו כלי נוסף והיו 'גיים-צ'יינג'ר'".
"החיסונים יעילים ובטוחים"
לגבי בטיחות החיסונים אומרת ד"ר אלרעי-פרייס: "אנחנו יודעים ממתן של מיליארדים של חיסונים בעולם שאלו חיסונים יעילים ובטוחים. יש מעקב אחר בטיחות החיסונים בישראל, כמו בכל העולם. הנתונים על תופעות הלוואי מופיעים בשקיפות באתר משרד הבריאות, הן מהדיווחים בבתי החולים והן מהדיווחים של הציבור. אנחנו ממשיכים במעקב ואחת לחודש מעלים מצגת בטיחות עם נתונים מעודכנים על חיסוני הקורונה".
בעקבות הטענות המופצות על דלקת שריר-הלב אומרת ראש אגף שירותי בריאות הציבור: "אנחנו יודעים שהחיסונים בטוחים וכמו הרבה טיפולים רפואיים אחרים יכולות להיות תופעות לוואי. זה קיים גם בתרופות ובחיסונים אחרים. כאן יש תופעת לוואי שגם אנחנו קישרנו לחיסון היא דלקת שריר הלב. אנחנו היינו הראשונים לפרסם זאת בעולם. זו תופעה שעלולה לקרות אחרי החיסון השני בדרך כלל בגברים צעירים בגילאי 16 עד 30 אבל חשוב להבין שזו תופעה חולפת. כשמסתכלים על הסיכון לדלקת שריר הלב מהמחלה עצמה – הסיכון גבוה הרבה יותר ללקות בתופעה מהנגיף, מאשר מהחיסון. הסיכוי שמישהו יישאר עם נזק לאורך זמן הוא כאשר זה קורה מהמחלה עצמה ולא מהחיסון".
בימים האחרונים מתעורר גל תחלואה בסין בעקבות תת-זן של אומיקרון. לדברי ד"ר אלרעי-פרייס אין חשש מגל דומה בישראל: "כאשר וריאנט של הקורונה נפגש עם אוכלוסייה שאיננה מחוסנת זה יכול לגרום לנזק אדיר ותחלואה קשה. במדינת ישראל אנחנו כבר במצב אחר כי האוכלוסייה מחוסנת ברמה גבוהה". על פי נתוני משרד הבריאות, החיסונים מנעו עד היום 5,500 פטירות ומעל ל-17,000 אשפוזים קשים וקריטיים.