דוח חדש של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות שהתפרסם היום (שלישי) חושף נתונים מדאיגים מתוך מאגר המידע של קופות החולים בישראל. על פי הנתונים, כ-59% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילים 20 עד 64 סובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר. בשנת 2021 חלה עלייה חריגה בהשמנת ילדים - 7.7% מבני ה-7 בישראל סובלים מהשמנה, עלייה של אחוז בהשוואה לשנים קודמות.
גברים סובלים הרבה יותר מעודף משקל בהשוואה לנשים, כ-39.2% מהגברים לעומת 30.1% מהנשים. בקרב בני 65 ומעלה, 40% מהגברים סבלו מהשמנת יתר ו-30% מהנשים. העלייה בהשמנה נצפתה גם בקרב בני-נוער שנמדדים בקופות החולים בגילים 14 ו-15. על פי הנתונים 11.8% מבני הנוער סבלו מהשמנה, עלייה של כמעט אחוז בהשוואה לשנת 2019 ועלייה של 1.6% בהשוואה לשנת 2017.
בנים בני 15-14 ממעמד סוציו-אקונומי נמוך סובלים מהשמנה כמעט פי שניים יותר מילדים בני גילם ממעמד גבוה (15.9% לעומת 8.5%), ואילו בקרב הבנות נרשמו פערים קטנים יותר. בקצה השני של הסקאלה, בקרב ילדים בני 7 נמצא ששיעור הרזון היה גבוה יותר בקרב ילדים ממשפחות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, דבר המרמז על חוסר בטחון תזונתי.
עלייה מתונה: 20% מהישראלים מעשנים
אחד מכל חמישה ישראלים מעשן, כך עולה מהנתונים של קבוצת הגיל 16 עד 74. בשנת 2021 חלה עלייה בשיעור המעשנים שעומד כיום על 20.1%, בהשוואה ל-19.6% לפני שנתיים. ציבור המעשנים מונה כמות גדולה יותר של גברים מנשים, ובמיוחד גברים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך שמעשנים פי שניים יותר בהשוואה לגברים במעמד בינוני-גבוה (35.3% מול 18.1% בהתאמה). אצל נשים לעומת זאת המגמה הפוכה, במעמד סוציואקונומי נמוך נשים מעשנות פחות מאשר במעמד הגבוה (7.6% מול 12.8%).
ברקע הכוונה לבטל את המס על משקאות ממותקים, הדוח מגלה כי אחד מכל עשרה ישראלים סובל ממחלת הסוכרת והשיעורים הגבוהים ביותר נמצאים באוכלוסיות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. 73% מחולים הסוכרת מוגדרים 'מאוזנים' מבחינת טיפול תרופתי ותזונה, לעומת 8.7% מהחולים שאינם מאוזנים. כשליש מחולי הסוכרת סובלים מפגיעה כלייתית, סיכון שהולך וגובר עם העלייה בגיל החולה. בשנת 2021 חלה ירידה קלה בשיעורי הביקורים במרפאות סוכרת לילדים עד גיל 17. שיעור המבקרים במרפאת סוכרת לילדים היה נמוך יותר בילדים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, בהשוואה לבני אותו גיל ממעמד גבוה.
מן הדוח עולים גם ממצאים חיוביים כמו עלייה בביצוע בדיקות ממוגרפיה לאיתור מוקדם של סרטן השד, והעובדה שבשנה החולפת חלה ירידה בשימוש בתרופות הרגעה ושינה בקרב האוכלוסיה המבוגרת. תרופות אלו נחשבות לתרופות ממכרות ובשנת 2021 חלה ירידה של חצי אחוז בשימוש בהן בקרב בני 65 ומעלה.
פרופ' רונית קלדרון-מרגלית מבית הספר לבריאות הציבור של הדסה והאוניברסיטה העברית התייחסה לממצאים: "בשנת 2021 אנו רואים עליה משמעותית בשיעורי ההשמנה וכמויות המעשנים. נתון מדאיג לא פחות הוא העלייה בהשמנה אצל ילדים צעירים בגיל 7. מדובר בשינוי מגמה שטרם נראה בעבר שנובע ככל הנראה ממגיפת הקורונה. השפעה נוספת של שנת הקורונה היא הירידה בביקורים במרפאות בקהילה לצורך בדיקות לחץ דם ומשקל. מנגד, ישנם מדדים בהם אנו רואים חזרה למוטב של האוכלוסיה, כמו ביצוע בדיקות ממוגרפיה, נתון שעלה בשנה האחרונה".