איה (שם בדוי), נערה בת 15 מבית חנינא שבמזרח ירושלים, תכננה לחגוג עם בני משפחתה את חג הקורבן. בעודה מסדרת את החיג'אב שעל ראשה, אחזה בין שיניה את סיכת החיג'אב – שיטה נפוצה אך מסוכנת במיוחד. לפתע אחד החפצים שהיה מונח על שידת חדרה נפל, היא  התכופפה להרים אותו ובמקביל שאפה אוויר וסיכת החיג'אב נבלעה הישר לוושט.

כעבור שעה של המתנה בביתה החליטה הנערה לגשת למרפאה הקרובה לביתה, שם נאמר לה "להמתין ליציאה טבעית של הסיכה". במשך יומיים הסתובבה הנערה עם הסיכה בבטנה, אלא שהסיכה החלה לגרום לכאבים שהלכו וגברו עם כל תנועה.

סיכת החיג'אב ננעצה בבטנה של נערה בת 15 (צילום: שערי צדק)
סיכת החיג'אב ננעצה בבטנה של נערה בת 15|צילום: שערי צדק

איה הבינה שהסיכה שם כדי להישאר, וכי דרושה התערבות. בהתייעצות עם רופא המרפאה הופנתה איה למחלקה לרפואה ילדים במרכז הרפואי שערי-צדק, עברה בדיקות וצילום רנטגן שחשף את הסיכה נעוצה בדופן הקיבה. הסיכה הייתה נעוצה לכל אורכה, בעומק 4 סנטימטר בתוך הבטן ויצרה חור בדופן הקיבה, שהחל לפתח זיהום בבטנה.

פרופ' דן טרנר, מנהל המכון לגסטרוכירורגיה ילדים במרכז הרפואי שערי-צדק שטיפל בנערה מסביר כיצד עשו זאת: "בעזרת מכשיר אנדוסקופ מתקדם נחסך הצורך בניתוח. השתמשנו בטכניקה מיוחדת שמגנה על הוושט בעת ההוצאה בעזרת כיסוי גומי, נשלפה הסיכה מקיר הבטן דרך הוושט, ללא נזק לקיבה ולוושט. הנערה במצב טוב תשוחרר לביתה במהלך היום ותוכל לשוב לחגיגות חג הקורבן".

סיכת החיג'אב ננעצה בבטנה של נערה בת 15 (צילום: שערי צדק)
צילום שמראה את הסיכה בבטנה של בת ה-15|צילום: שערי צדק
סיכת החיג'אב ננעצה בבטנה של נערה בת 15 (צילום: שערי צדק)
סיכת החיג'אב ננעצה בבטנה של נערה בת 15|צילום: שערי צדק

על פי נתונים של מכון הגסטרו בשערי-צדק, עד היום הגיעו לבית החולים יותר מ-200 מקרים שבהם נשים שאפו או בלעו את סיכת החיג'אב. ברוב המקרים הסיכה עברה ויצאה באופן טבעי ללא התערבות, במקרים נדירים היא ננעצת באופן ספונטני בעומק הקיבה ומסכנת חיים, מקרים אלה דורשים התערבות. פרופ' טרנר: "יש להימנע מאחיזת הסיכה בשיניים, או כל חפץ זר זעיר שעלול להיבלע פנימה ולגרום נזקים בלתי הפיכים".

הסכנות העיקריות הכרוכות במקרים מסוג זה הם נזק בלתי הפיך לרקמות הרכות ונקב מסכן חיים באיברים חיוניים בגוף. ד"ר דותן יוגב ממכון הגסטרו מוביל בימים אלו מיזם יחד עם בית הספר בצלאל לאמנות וגורמי דת מוסלמים לפיתוח פתרון שיסייע במניעת התופעה המסוכנת.