סערת הנחש והעכבר בשעועית: חברת סנפרוסט הודיעה על ריקול של שעועית ירוקה חתוכה קפואה, זאת לאחר שהסתירה מהצרכנים על מקרה שבו נמצא חלק מנחש בתוך מוצר של החברה. השערורייה הנוכחית מצטרפת למקרה נוסף שבו התגלה חצי עכבר בתוך שקית שעועית ירוקה של סנפרוסט, מה שעורר את החשד לשורת ליקויים שאינה מקרית.

דפנה, לקוחה ששוחחה עם N12 מספרת שגם היא מצאה בעבר ממצאים זרים בתוך מוצרי המזון הקפואים: "מצאתי אותו כבר בתוך הסיר, אחרי ששפכתי את האפונה פנימה. פניתי לסנפרוסט והם שלחו לי פיצוי. אחרי מה שקרה לי החלטנו לא לקנות מהם יותר". היא מוסיפה כי "אם רק לנו זה קרה פעמיים, אני בטוחה שיש עוד הרבה שזה קרה גם להם ואנחנו פשוט לא יודעים".

חלקי נחש בתוך שעועית סנפרוסט
חלק מנחש שאותר בשקית שעועית, ביום שישי

זה לא המקרה היחיד שבו דפנה נתקלה בליקוי תברואתי בחברת סנפרוסט. "בחודש אוגוסט לפני שנה מצאתי חתיכה של כפפת לטקס בחבילת 'חגיגה ירוקה' של החברה", היא מספרת. "כתבתי תלונה והם שלחו פיצוי, אבל לא עשו שום ריקול. לפני שלושה חודשים מצאתי שבלול בחבילת אפונה של החברה".

"הרעלת קיבה, סלמונלה ותחלואה קשה"

כיצד מתרחשות תופעות כאלו ועד כמה זה מסוכן? פרופ' רם רייפן מבית הספר לתזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית מסביר: "בטיחות במזון קשורה בשמירה על תקינות כבר בשלבי הייצור. מצופה מחברה להתחיל במיון נכון של המוצר ולוודא שאין עובש, פטריות או חיידקים".

"בעלי חיים כמו נחש ועכבר הם נשאים של מזהמים", הוסיף פרופ' רייפן. "הימצאות שלהם במזון עלולה להביא להדבקה של בני אדם במזהם שאותו הם נשאו. שפעת העופות, הקורונה ואבעבועות הקוף הן מחלות שהגיעו לבני אדם במקור במעבר ממזהמים באמצעות חיות".

עכבר בשעועית קפואה של סנפרוסט (צילום: פייסבוק)
העכבר שאותר במוצרי החברה, בשבוע שעבר|צילום: פייסבוק

פרופ' רייפן הבהיר כי "הסכנה בראש ובראשונה היא זיהום שעלול להוביל להרעלת מזון, שמתבטאת בשלשול והקאה. סכנה נוספת היא סלמונלה או דיזנטריה, ובמקרים חריגים זה עלול להוביל גם לתחלואה קשה". הוא הוסיף כי "המניעה תיעשה באמצעות בקרת איכות גבוהה. במקרה הזה כנראה שכבר בשלב המיון של המוצר לא בוצעה בקרה מספקת". 

שבלול בתוך שעועית ירוקה של סנפרוסט
השבלול שנמצא בתוך שקית השעועית

מחברת סנפרוסט נמסר בתגובה: "סנפרוסט רואה חשיבות עליונה בבטיחות המוצר ומשקיעה רבות הן בתהליכי הייצור והן בתהליכי הבקרה. לאור המקרה האחרון החליטה החברה לעצור בשבוע הקרוב את שיווק כל מוצרי השעועית שטרם יצאו לשיווק ולבצע מיון מחדש של כל האריזות".

"במקביל החברה מבצעת בחינת כל תהליכי הבקרה הקיימים בקו השעועית במפעל, הכוללים מיון ובקרה אלקטרונית וכן תהליכי מיון ובקרה ידניים, תוך הבאת מומחה חיצוני מחו"ל בתחום אבטחת האיכות שילווה אותה בתהליך".