המשבר במערכת הבריאות: המחסור בקלינאיות וקלינאי תקשורת וזמני ההמתנה הארוכים הן אחת הבעיות הכי מתסכלות במערכת הבריאות הציבורית. במרבית המקרים, גם פנייה למגזר הפרטי לא תועיל ותאלצו לחכות זמן רב. כשמדובר בילדים בתחילת ההתפתחות שלהם – להמתנה יש מחיר.

קלינאיות תקשורת מטפלות בילדים עם בעיות של תקשורת מילולית ולא מילולית, בבעיות של שפה ובעיות של דיבור. חלקם לא מצליחים להבין מה מבקשים מהם ובדיבור מתקשים בשליפת המילים הרלוונטיות ברגע הנכון - לספר מה היה בגן, להסביר מה הם רוצים או שהם פשוט מתקשים בהגייה. עיכוב בטיפול אצל קלינאית תקשורת יקשה על הילד לתקשר עם הסביבה.

קלינאית תקשורת (צילום: החדשות 12)
עיכוב בטיפול אצל קלינאית תקשורת יקשה על הילד לתקשר עם הסביבה|צילום: החדשות 12

ארי בן ה-4 ממתין כמעט שנה וחצי ברשימת ההמתנה לקלינאית תקשורת דרך קופת החולים ועדיין לא קיבל טיפול. "קשה לו לבטא את עצמו, קשה לו להגות את המילים, את האותיות", מספרים הוריו נעמה וחנן חדד.

פרופ' אביבה מימוני בלוך, מנהלת התפתחות הילד לוינשטיין מטעם קופת חולים כללית מספרת על ההשלכות הכבדות שיכולות להיגרם לילדים בגלל המחסור: "ילד שלא מצליח לתקשר יכול לסבול מהפרעות התנהגות, הוא יכול להיות ילד מדוכא, ילד שיימנע מלדבר".

כבר לפני כשנה שידרנו במהדורה המרכזית כתבה על התורים הארוכים לקלינאיות תקשורת, בתקווה שהצפת הנושא תביא לשיפור במצב. בשנה שעברה זמן ההמתנה עמד על שנה – בימים האחרונים גילינו שהמצב החמיר וזמן ההמתנה יכול להגיע קרוב לשנתיים.

"ילדים שיש להם לקות שפה לא מטופלת, אנחנו יודעים שיש להם יותר לקויות למידה, הם מתקשים לתפקד בבית הספר בהתאם לבני הגיל שלהם, אפילו בעיות בתחום הנפשי והפסיכיאטרי", מסבירה פרופ' מימוני בלוך.

חיה בר, אמו של אלרועי בן השנתיים שממתין כבר 8 חודשים לקלינאית תקשורת מספרת על התסכול: "אני רואה את הקושי שלו ביום-יום בגן כשכולם שם מתקשרים ומדברים. זה מרסק לי את הלב, שולחים לי סרטונים שבבוקר כולם אומרים בוקר טוב, הוא לא אומר בוקר טוב... אני רואה אותו מנסה להגות את הצלילים, הוא לא מצליח, זה עצוב לי, זה עצוב לי מאוד".

קלינאית תקשורת (צילום: 123RF‏)
כל שנה מוסמכות כ-34 קלינאיות תקשורת חדשות בלבד בישראל, ארכיון|צילום: 123RF‏

בקופות החולים מודעים לבעיית התורים הארוכים ולכן במקרים רבים, כשההמתנה היא מעל 3 חודשים, הן מאשרות החזר כספי של כ-80% על טיפולים אצל קלינאית תקשורת פרטית. כתוצאה מכך, בקליניקות הפרטיות נוצרו תורים ארוכים  - ובניגוד לקופות החולים, במגזר הפרטי המחיר לכל טיפול הוא בין 250 שקלים ל-300 שקלים כשבדרך כלל סדרת טיפולים היא בין 10 ל-15 מפגשים.

בקופות החולים קלינאיות התקשורת משתכרות בין 35 ל-55 שקלים לשעה בלבד, למרות שמדובר במקצוע קליני מכובד. קלינאית שתעבוד במגזר הפרטי תרוויח בממוצע פי שניים, פי שלושה ואפילו יותר מדי חודש. כל שנה מוסמכות כ-34 קלינאיות תקשורת חדשות בלבד בישראל, זה לא מספיק וזאת אחת הסיבות לתורים הארוכים.

אחד הפתרונות למצוקת התורים בקופות החולים ובמגזר הפרטי הוא גן שפתי. מדובר בגני ילדים של משרד החינוך שמיועדים לילדים בגילי 6-3 עם בעיות של תקשורת מילולית, ובכל סגל של גן ילדים כזה אמורה להיות קלינאית תקשורת - אבל המצוקה מגיעה גם לשם והורים רבים מדווחים על מחסור.

כדי למלא את התקנים החסרים בגני הילדים השפתיים וכדי לקצר את התורים בקופות החולים, מדינת ישראל חייבת לממן יותר תקנים לקלינאיות תקשורת בקופות החולים ולשפר את התנאים שלהן, מה שידרוש תוספת של תקציב למערכת הבריאות הציבורית.