200 רופאים מתמחים הגישו אתמול (חמישי) מכתבי התפטרות, וזה היה רק הצעד הראשון מתוך מהלך מחאה הדרגתי על העיכוב בקיצור התורנויות. נכון להיום המתמחים נדרשים לעבור בתורניות שאורכן 26 שעות. בחודש אפריל הייתה אמורה להיכנס לתוקף הרפורמה שתקצר באופן הדרגתי את תורנויות המתמחים בכל רחבי הארץ, אך בית הדין לעבודה אישר דחיות חוזרות ונשנות של הרפורמה.
המספר הגבוה ביותר של מכתבי התפטרות הוגשו במחלקות הפנימיות של בית החולים איכילוב בתל אביב, שם חוששים כי לבסוף יישארו ללא רופאים. "מרבית המתמחים באיכילוב הגישו מכתבי התפטרות שייכנסו לתוקף בעוד 30 יום", סיפר ל-N12 ד"ר גיא חושן, רופא בכיר במחלקה פנימית ח' באיכילוב. "אצלי במחלקה – 95% מהמתמחים הגישו מכתבי התפטרות. אם זה קורה בעוד 30 יום אין אף אחד שנשאר ורק הרופאים הבכירים יישארו, שזה שני אנשים. מה נעשה? אני לא יודע".
"אם אפילו עשירית מהאיום ייצא לפועל אי אפשר לתפקד", ציין ד"ר חושן. "כמעט כל המתמחים במיון הגישו מכתבי התפטרות והמשמעות היא שעיר גדולה כמו תל אביב תהיה בלי חדר מיון. זה מטורף. משרד הבריאות חייב להתערב ולעצור את זה, כיוון שאם באמת זה ימומש בית החולים ייעצר".
"זה פשוט אבסורד - צוחקים עלינו בפרצוף"
ד"ר דן מיליקובסקי, רופא מתמחה בנוירולוגיה שהגיש היום מכתב התפטרות, האשים בשיחה עם N12 "גורמים שמונעים מאינטרסים" שפועלים נגד קיצור התורניות. לדבריו, "תורנויות של 26 שעות ברציפות הם דבר בלתי נסבל שצריך לעבור מהעולם. זה מסוכן לרופאים ולמטופלים וחייבים להפסיק אותו בהקדם. התכנית לקיצור התורנויות הייתה צריכה לצאת לפועל ב-1 באפריל ומאז רק ממסמסים אותה ואפילו קוברים אותה. יש גורמים שמונעים מאינטרסים ובאופן מכוער מנסים לפגוע בקיצור התורניות".
"אף אחד לא יודע מי תהיה הממשלה בעוד שנה", הסביר ד"ר מיליקובסקי מה עומד מאחורי ההחלטה על ההתפטרות הכללית. "הגשנו את מכתבי ההתפטרות בידיים רועדות. אנחנו אוהבים את העבודה שלנו וזה כל החיים שלנו. אשתי והבנות שלי לא רואות אותי כי אני בבית חולים. זה חלק בלתי נפרד מהחיים שלי - אבל יש פה עוול שחייבים לתקן".
ד"ר נועה הראל, רופאה מתמחה במחלקת נשים שהגישה היום מכתב התפטרות מספרת: "עם כל הכאב לב שבסיפור וזה מפחיד ועצוב, לא הייתה לי ברירה. כמה בן אדם יכול להרגיש שסוחטים אותו? ראש הממשלה חייב להתערב ולדאוג שהתקציב יעבור כבר עכשיו. אסור לדחות בשנה נוספת את קיצור התורנויות. בית המשפט דוחה כל פעם בכמה חודשים את הקיצור ועכשיו מדברים על דחייה בשנה נוספת. זה פשוט אבסורד - צוחקים עלינו בפרצוף. זו שאלה מאוד קשה מה יעשו בבית החולים כשמכתבי ההתפטרות ייכנסו לתוקף".
"אנשים עוזבים כי רע להם והמחיר הוא כבד מנשוא, המצב בלתי נסבל. יש אפשרויות אחרות שפויות יותר", אמרה ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון "מרשם", במסיבת עיתונאים שערכה עם הגשת מכתבי ההתפטרות. לדבריה, בסך הכול ישנם כ-600 מתמחים וסטאז'רים שחתמו על מכתבי התפטרות, אבל בשלב הראשון הם יבצעו תהליך התפטרות מדורג ורק כ-200 מתמחים התפטרו.
ד"ר ביטון הפנתה אצבע מאשימה למשרד הבריאות: "אתם במו ידיכם מביאים למשבר החמור ביותר של מערכת הבריאות. אנחנו מאוד מקווים שממשלת ישראל תתעורר לפני שנוציא לפועל התפטרויות נוספות. תעבירו עכשיו את הכסף לבתי החולים כדי להוסיף תקנים לרופאים המתמחים ולקצר את התורנויות באורך 26 שעות. עשו את זה עכשיו ולא אחרי הבחירות".