אחרי הדיווח על מקרה ראשון של אבעבועות הקוף בישראל, משרד הבריאות הודיע שהאבחנה אושרה. הצוות לטיפול במגפות של משרד הבריאות התכנס אמש (שבת) לדיון דחוף. "אנחנו יודעים על חשד למקרה אחד של אבעבועות הקופים בישראל, כאשר בעולם כבר יש כמה וכמה מקרים שהתגלו בעיקר במדינות אירופה", אמר ד"ר ארנון שחר, ראש אגף מידע ובריאות דיגיטלית במכבי שירותי בריאות וחבר בצוות לטיפול במגיפות של משרד הבריאות. "בשלב זה לא קיים חשש למגפה בסדר גודל של הקורונה, אך עלינו לפעול באופן ממוקד וזהיר".

בהודעת הצוות לטיפול במגפות וועדת החיסונים, שפורסמה לאחר כינוס הדיון בנושא, נכתב כי "על פי הדיווחים מאירופה, נראה כי חולים רבים הינם גברים הומוסקסואלים שנדבקו במספר מסיבות במערב אירופה". בהודעה הודגש כי על אף הדיווחים "זו בשום פנים ואופן לא מחלה הקשורה להעדפה מינית או שהינה ייחודית לאוכלוסיה הזו".

עוד הוסיפו חברי הצוות וחברי הוועדה כי המחלה היא מחלה קלה בדרך כלל ומעטים מאוד המקרים בהם היא מתפתחת למחלה קשה ומוות - יחד עם זאת חשוב לאבחן אותה ולמנוע חשיפה של הסביבה הקרובה של החולה. משרד הבריאות בוחן כעת את ההצטיידות בחיסונים ותרופות רלבנטיות ונערך להסדרת האיבחון ככל שיעלה מספר הנדבקים בישראל.

אבעבועות הקוף בישראל: כל מה שידוע לנו על המחלה

"לעומת הקורונה, את המחלה הזאת אנחנו מכירים ויודעים כיצד להתמודד איתה", הוסיף ד"ר שחר. "בדומה למחלות ויראליות אחרות. צפוי שמקרים כאלו ודומים יקבלו תשומת  לב ציבורית לאור השנתיים האחרונות - אך מקרים כאלו היו גם לפני ויהיו גם בעתיד, זהו חלק מההתמודדות הקבועה של המדע ומערכות הבריאות. על אנשים ששבו מחו"ל ופיתחו מחלת חום ופריחה, להיבדק ע"י רופא. מבחינת הציבור הרחב אין בשלב זה צורך בשינוי הרגלים".

כאמור, גבר בשנות ה-30 לחייו הגיע שלשום לבית החולים איכילוב עם תסמיני המחלה ואושפז בבידוד. הגבר חזר מטיול במערב אירופה והגיע לחדר המיון של בית החולים עם נגעים חשודים. מצבו קל והוא הוכנס לבידוד לצורך הערכה והשגחה.

אבעבועות הקוף (צילום: רויטרס)
אבעבועות הקוף|צילום: רויטרס

פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקה פנימית בבית החולים הדסה עין כרם, אמר בריאיון ל"סדר עולמי" כי אין מקום לבהלה בעקבות התפרצות אבעבועות הקוף, אלא למעקב. לדבריו, יש תרופה שמאושרת בימים אלו לטיפול, לצד חיסון נגד המחלה. "לא צריך לנקוט באמצעים מיוחדים כי דרך ההתפשטות שלו היא פחות מהירה, נמוכה ולא אמורה להגיע לפנדמיה", ציין.

בשבועות האחרונים זוהו כמה מקרים של מחלת אבעבועות הקוף במערב אירופה ובצפון אמריקה. תחילה התגלתה המחלה בבריטניה ובימים האחרונים גם בספרד, קנדה, ארצות הברית, פורטוגל ושוודיה. פיזור התחלואה בכמה מדינות מעורר דאגה בגופי בריאות עולמיים בשל החשש כי הנגיף יתחיל להתפשט באוכלוסייה גם מחוץ לאזור התפוצה הרגיל שלו, במרכז אפריקה.

מספר החולים שזוהה עד כה נמוך מאוד - רק כמה עשרות מאומתים או אנשים שיש חשש כי נדבקו. סביר להניח כי כעת, מרגע שהחלו בניטור פעיל של המחלה, יתגלו נדבקים נוספים. לפי אחת ההשערות, עיתוי ההתפרצות קשור להתחדשות תנועת התיירים בעולם בעקבות הסרת הגבלות הקורונה ברוב המדינות. בכל מקרה, קיים חיסון יעיל נגד אבעבועות הקוף, אותו חיסון שהכחיד את מחלת האבעבועות השחורות בסוף שנות השבעים. בבריטניה כבר החלו לחסן בו אנשים שנחשפו לחולים.

על פי ההערכות, נראה כי אין פוטנציאל לתחלואה המונית של אבעבועות הקוף בישראל. מבין 100 הנדבקים שאותרו ברחבי העולם עד עתה - רק אחד אותר בארץ. למרות שהמחלה עוברת במגע, כולל מגע מיני - היא איננה מחלת מין, והיא לא מידבקת כמו קורונה או חצבת. עם זאת, מה שמטריד את בכירי המומחים בעולם הוא ההתפרצויות האחרונות והחריגות מחוץ לאפריקה.

טל בוש, מזכיר הצוות לטיפול במגפות, התייחס בשיחה ל-N12 להתפרצות החדשה: "אני לא חושב שאנחנו כרגע צריכים להיות בחרדה ממגפה של אבעבועות הקוף בישראל. זה לא מסוג הווירוסים שגרמו עד היום להתפרצויות רחבות היקף בשום מקום בעולם". עם זאת, הוא הדגיש כי "אנחנו צריכים להיות ערניים, כי מדובר במחלה רצינית שיכולה להסתבך במקרים מסוימים ואפילו להביא לתמותה".