יש ירקות שעדיף לאכול אותם חיים כיוון שהבישול שוטף מהם ויטמינים ומינרלים. עם זאת, ישנם גם מזונות שאסור לאכול אותם נאים מכיוון שהם מכילים רעלים מסוגים שונים וסוכרים קשים לעיכול שעלולים להוביל למחלות גסטרולוגיות. במקרים כאלו גם שטיפה יסודית שמסירה את חומרי הזיהומים לא תועיל. 

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

תפוחי אדמה

תפוחי אדמה לא מבושלים לא רק גרועים בטעמם אלא יכולים גם להוביל לבעיות עיכול. העמילן הלא מבושל של תפוחי האדמה עלול להוביל לנפיחות וגזים. כדי להימנע מכל סוג של בעיה גסטרולוגית, רצוי לאפות, להקפיץ או לבשל את תפוחי האדמה לפני הצריכה. כמו כן, מומלץ להתרחק מתפוחי אדמה ירוקים המכילים כמות גבוהה של סולנין, חומר רעיל שעלול להוביל לכאבי ראש ובחילות.

איך הכי כדאי לאכול תפוחי אדמה?

חציל שרוף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חציל שרוף|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חצילים

חציל מכיל סולנין, תרכובת סטרואידית בעלת טעם מר המגבילה את ספיגת הסידן. הרעלת סולנין עלולה להוביל למספר בעיות נוירולוגיות ובמערכת העיכול כולל בחילות, סחרחורת, הקאות והתכווצויות. הבישול מפחית את רמות הסולנין. בנוסף, מחקר מ- Food Chemistry הראה שלחצילים יכולים להיות יתרונות נוגדי חמצון נוספים כשהם מוקפצים בשמן זית.

שעועית ירוקה

שעועית ירוקה נחשבת לירק בריא מאוד ועשיר בוויטמינים A, C ו-K. אכילת כמה מהם נאים בסלט לא צריכה להיות בעיה, אבל לא מומלץ לצרוך מהם הרבה באופן כזה כיוון שהם מכילים לקטינים, אנטי-נוטריינטים המגבילים את יכולת הגוף לספוג ויטמינים ומינרלים, ועלולים לגרום לבעיות עיכול. בישול מפחית את אלו לכמויות זניחות.

היתרונות הבריאותיים של אכילת שעועית מדי יום

שעועית אדומה

ישנה מחלה הנקראת הרעלת שעועית אדומה, המאופיינת בבחילות קיצוניות, שלשולים וכאבי בטן. המחלה נגרמת על ידי רעלן בשם phytohaemagglutinin, הקיים בריכוז גבוה בשעועית גולמית. חימום לא מספיק יכול להגביר את הרעילות אבל בישול יסודי הופך אותו ללא מזיק.

ברוקולי (צילום: Louis Hansel, unsplash)
תורם גם לחיידקי המעי|צילום: Louis Hansel, unsplash

ברוקולי

אם הברוקולי מבושל כמו שצריך, הוא יכול להגביר תרכובות הנלחמות בסרטן הנקראות גלוקוזינולטים. מחקר בחן את ההשפעה של אידוי ברוקולי לעומת טיגון או רתיחה ומצא כי אידוי שימר או הגביר את הגלוקוזינולטים, בעוד שטיגון והרתחה גרמו לתרכובות להתפרק באופן משמעותי.