עוד צעד במאבק בסרטן: מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי היוקרתי New England Journal Of Medicine עוסק באפשרות לחסוך במקרים מסוימים טיפול כימותרפי לחולי סרטן בעזרת בדיקת דם. בעתיד, כך מקווים בעולם הרפואה, ניתן יהיה להשתמש בטכניקה הזו גם כדי לזהות מוקדם יותר סוגי סרטן שונים.

"תאי הגוף שלנו מתפרקים אחת לכמה זמן ושופכים את תכולתם למחזור הדם", הסביר אמש (ראשון) בריאיון ל"מהדורה המרכזית" פרופ' גבי ברבש, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות. "היות שיש גם תאי סרטן שעושים את אותו התהליך, אז יש היום שיטות מאוד מתוחכמות וחדשות שמאפשרות לאתר גם קטעים קטנים של DNA ולאפשר לנו לזהות אם יש חומר גנטי של סרטן ואפילו להגיד איזה סוג של סרטן זה".

 

כבר היום בעזרת השיטה הזאת נעשה מעקב אחרי חולי סרטן. במחקר החדש הראו שבקרב קבוצה קטנה וייחודית של חולים בסרטן המעי הגס, שימוש בשיטת הגילוי הזאת לאחר ניתוח מאפשר לחסוך למחצית מהקבוצה שנבדקה את הטיפול הכימותרפי.

הטיפול הזה אומנם עשוי להועיל בשלב זה רק לקבוצה מאוד ספציפית ולא לכל חולי הסרטן – אך התקווה היא שבעתיד ניתן יהיה לפתח אותו כדי לאתר מוקדם יותר סוגי סרטן שונים ולסייע לחולים בהם.

"התקווה היא לענות על שתי מחלות מאוד מתסכלות – סרטן הלבלב וסרטן השחלות, שמתגלות בדרך כלל בשלב מאוד מאוחר וקשה מאוד להציל את האנשים", ציין פרופ' ברבש. "בתוך שנתיים-שלוש נראה יותר שימוש בטכנולוגיה הזאת למעקב אחרי חולי סרטן. לגבי גילוי מוקדם, יש כבר חברות שמציעות את זה. ה-NIH (המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב) הולכים להשקיע 75 מיליון דולר בבדיקת הטכנולוגיות. אני מניח שבתוך שנתיים-שלוש נזהה סרטן בשלב מוקדם על ידי בדיקת דם".

גבי ברבש (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"מניח שבתוך שנתיים-שלוש נזהה סרטן בשלב מוקדם על ידי בדיקת דם", פרופ' ברבש|צילום: החדשות 12, החדשות12