"ראית את היד שזזה? פה זה כנראה הרגע שאתה חוזר לחיים". אלון ויינשטוק, הצלם של קבוצת הכדורסל הפועל תל-אביב, נכנס להיכל שלמה זמן קצר לפני משחק: "אני הולך ופתאום מרגיש סחרחורת איומה, איך שאני מגיע ואני נשען על העמודים, אמרתי אני לא מרגיש טוב, יש לי סחרחורת ובום, נפלתי". ליבו של אלון, רק בן 53 וללא מחלות רקע, מפסיק לפעום ללא שום אזהרה מוקדמת. למזלו, במקום היה צוות כונן של מד"א שהצילו את חייו לאחר כמה מכות חשמל.

בתיעוד ששידרנו אמש ב"מהדורה המרכזית", ניתן לראות כיצד בכוחותיו האחרונים ובסיוע המעקה, מצליח אלון לעמוד במשך 10 שניות לפני שהוא מתמוטט. "פה רואים את הרגע שהייתי אדם מת", אמר כשצפה ברגעים המלחיצים. 5 דקות הן פרק הזמן שבו אפשר להציל אדם שלקה בדום לב בגלל הפרעת קצב, באמצעות מכשיר שנקרא דפיברילטור - מפעם בעברית. ברגעים הדרמטיים באולם ניתן לראות את גל, פרמדיקית רק בת 23, צועדת לכיוונו של אלון לאחר 2 דקות מה שאומר שבעצם - נותרו רק 2 דקות להצילו.

לקה בדום לב במגרש כדורסל וניצל בזכות דפיברילטור (צילום: חדשות 12)
לקה בדום לב במגרש כדורסל וניצל בזכות דפיברילטור|צילום: חדשות 12

אלון ביקש להודות לצוות מד"א והתקשה לעצור את הדמעות כשגל טרומר, הפרמדיקית נכנסה לאולם בו הכל קרה, ופגשה את אלון. "זה היה מטורף לגמרי", תיארה. "אחרי דקה וחצי, זה ממש מתועד במוניטור, הוא ממש התחיל לצעוק – ׳איה, איה, די, תפסיקו׳״. "רק את זה אני זוכר. מדהים", אמר אלון.

לא צריך להיות איש מד"א בשביל להציל חיים: אלפי דפיברילטורים מוצבים במקומות ציבוריים, בין היתר בכ-600 דוכנים של מפעל הפיס. אם מישהו חלילה התמוטט לידכם, במד"א יכוונו אתכם למכשיר הקרוב ביותר, וההפעלה היא פשוטה מאוד – ברגע שמדליקים אותו, המכשיר נותן הוראות בעברית.

מכשיר דפיברילטור (צילום: רויטרס)
טלפון ציבורי שהוסב לדפיברילטור, תל אביב|צילום: רויטרס

הדפיברילטור הוא מכשיר שנותן מכות חשמל, והוא הסיכוי היחיד להינצל במקרים של דום לב על רקע הפרעת קצב. בכל דקה שחולפת, הסיכוי להישאר בחיים פוחת ב-10%, אחרי 5 דקות - הסיכוי לשרוד בלי נזק מוחי משמעותי, הוא אפסי. במקרה ומישהו מתמוטט לידכם חייגו 101 למד"א - הם יכוונו אתכם לדפיברילטור הקרוב ביותר - ואתם תוכלו להציל חיים.