ברקע העלייה בתחלואה בכמה מדינות כמו גרמניה, בריטניה והונג קונג - גם בישראל נרשמה בימים האחרונים עלייה במקדם ההדבקה. בדיונים פנימיים במשרד הבריאות, פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא אמר כי הוא "מוטרד מאוד שבשבוע הבא תתהפך המגמה, ונתחיל לראות עלייה במספר החולים הקשים".

פרופ' זרקא אמר שהעלייה במקדם ההדבקה בימים האחרונים מ-0.65 ל-0.85, מקורה בהתפרצויות בבתי אבות, כי אנשים מקפידים פחות בגלל דעיכת הגל החמישי. הוא הזהיר ש"הווירוס עדיין כאן", ושנעשים מאמצים לבלום את ההתפרצויות בבתי האבות על ידי חלוקת בדיקות אנטיגן ביתיות, ביצוע בדיקות PCR שבועיות, וחקירות אפדימילוגיות.

קורונה בבתי האבות (צילום: רויטרס_)
קורונה בבית אבות, ארכיון|צילום: רויטרס_

הפרויקטור הדגיש בדיונים הללו שאת העלייה בחולים הקשים אנחנו רואים רק כשבוע וחצי - שבועיים אחרי העלייה בהדבקות, ולכן השבוע הבא הוא קריטי בעיניו, כי "אם נתחיל לראות עלייה בחולים הקשים - אז לצערי אנחנו נהיה בשינוי מגמה שצריך לחשוב עליו" - כך על פי הפרויקטור.

איגוד בתי אבות מסרו בתגובה לפרסום כי "המקום היחיד במדינה שנבדק ברציפות וללא הפסקה תוך אחריות ודאגה הם במוסדות מגן אבות. המוסדות הם אינם מקור לעליית התחלואה אלא אינדיקטור לתחלואה בכל המדינה היות ורוב המדינה הפסיקה להיבדק. על פי הנתונים בידינו ישנה מגמת ירידה מובהקת".

אתמול אותרו קרוב ל-4,000 חיוביים ומקדם ההדבקה מבשר על עלייה קלה - נכון להבוקר הוא עומד על 0.87. המשמעות היא שהמגפה בישראל עדיין נמצאת במגמת התכווצות, אך בחודש האחרון חלה עלייה מזערית בקצב ההדבקה של חולים חדשים. והמצב לא ייחודי רק לישראל.

בעוד שישראל חוותה את שיא גל האומיקרון לפני כחודשיים, בגרמניה נחצה רף המאומתים היומי בסוף השבוע האחרון עם יותר מרבע מיליון מאומתים לקורונה. לפי אגף שירותי בריאות הציבור הגרמני, 262,752 בני אדם נמצאו חיוביים בטווח של 24 שעות.

גם ארגון הבריאות העולמי מתריע כי מגפת הקורונה רחוקה מלהסתיים. לאחר חודש וחצי של מגמת ירידה בנתוני התחלואה בבריטניה, בימים האחרונים חל היפוך המגמה ונרשמת עלייה קלה במספר הנדבקים המתגלים מדי יום. לפי דיווחים רשמיים בממלכה, העלייה מיוחסת להתפשטות וריאנט BA2 שהוא תת-זן של אומיקרון. בברזיל, מקסיקו וצרפת משקפים הנתונים תמונת מצב של עלייה בתחלואה בקורונה. בעקבות הזינוק החליט ראש הממשלה הצרפתי ז'אן קסטקס, לפתוח במבצע חיסונים של המנה הרביעית עבור קשישים בני שמונים ומעלה.