גל האומיקרון ששוטף את ישראל והעולם רושם שיאי תחלואה ברמה שלא נראתה מפרוץ המגפה. להדבקה הגבוהה בעקבות הזן החדש, נלוות בעיות ייחודיות שמטרידות בכירים במערכת הבריאות - ובראשן: עומס בבתי החולים בין השאר גם כתוצאה מהדבקה בתוך המחלקות.

מדובר באחוז גבוה של נדבקים עם מחלות רקע שאינן קשורות לקורונה. בין אם החולים נדבקים בקורונה בבית החולים עצמו במהלך טיפול אחר, או בין אם נדבקו לפני, הם צריכים להתאשפז במחלקות הקורונה בבתי חולים, מה שיוצר עומס גדול על המחלקות. בכל אופן, חולי קורונה צריכים להתאשפז במחלקות קורונה ייעודיות, כיוון שאלו מחלקות עם מאפיינים ייחודיים שעשויים לשמור על הבידוד של אותם החולים. אותם החולים יוצרים עומס משמעותי על מחלקות הקורונה.  

חולי קורונה, מחלקת קורונה בהדסה עין כרם (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
חולי קורונה, קורונה בישראל, מחלקת קורונה בהדסה עין כרם|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

חשוב לציין, החולים במחלקות הקורונה מסווגים בהתאם לדרגת הקורונה שלהם ולא לפי מחלות הרקע שעשויות להשפיע על מצבם הרפואי, אך הדבר יוצר בכל אופן עומס כבד על המחלקות הייעודיות.

"אחד הדברים שמאוד בולטים באירוע הזה, זה שיש אנשים שיש להם קורונה אבל הסיבה שהם חולים זה לא בגלל הקורונה אלא בגלל בעיות רפואיות אחרות שיש להם", הסביר פרופ' יורם וייס מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה בירושלים בשיחה עם N12, "הרבה פעמים ניתן להידבק בווירוס, והווירוס לא עושה לי שום דבר אבל אני צריך להגיע לבית חולים כיוון שיש פרוצדורות רפואיות אחרות שקורות כמו התקף לב או לידה, וככה אנחנו רואים חולים שנמצאים במחלקות קורונה אבל הסיבה שהם שם היא בגלל מחלה שיש להם שלא קשורה בכלל לווירוס ומבודדים אותם במחלקת קורונה כדי שלא ידביקו חולים אחרים. זו תופעה רווחת בעוד בתי חולים וזה רק ילך ויהיה יותר ויותר רווח".

הגיעה בגלל שבר ברגל - ואושפזה במחלקת הקורונה: "השלכה קשה על חולים אחרים"

גם ד"ר עמי נויברגר, מנהל מחלקת קורונה ומומחה בכיר למחלות פנימיותה סיפר ל-N12 דברים ברוח דומה: "הזן הזה הוא לגמרי אחר, יש הרבה יותר הדבקות גם בתוך בתי החולים ולכן החולים במצב קשה הם חולים במחלות קשות אחרות שגם ככה היו בבית החולים ונדבקו בקורונה. לדוגמה, יש לנו במחלקת קורונה אישה שיש לה שבר מסובך ברגל ויחד עם זה היא נדבקה באומיקרון והיא לא מרגישה טוב, לכן אושפזה במחלקת קורונה. האומיקרון למעשה לא מסכן אותה רק גורם לה להרגיש רע. המיטות אצלנו ברמב"ם מתמלאות, עוד ימים ספורים נצטרך לפתוח עוד מחלקה וזו השלכה קשה על חולים אחרים, יש עומס".

על פי מומחים איתם שוחחנו, לדבריהם, ישנה תופעה ייחודית נוספת לגל האומיקרון אשר פוגעת קשות בתפקודם של מחלקות הקורונה והיא מכת הבידודים בקרב צוותי הרפואה בבתי החולים.

צוותי רפואה רבים בבידוד: "לא היה בכזו עוצמה בגלים הקודמים"

ד"ר אסנת לבציון קורח, מנכ"לית המרכז הרפואי שמיר אסף הרופא מסרה ל-N12: "יש לנו המון צוותים בבידוד. בעיית הבידודים של הצוותים זה נושא שאנחנו יכולים לאבחן כבעיה של הגל הנוכחי, בוודאי. הצוותים הם חלק מהאוכלוסייה, כולם מחוסנים אבל אנחנו יודעים שהחיסון השלישי כבר פחות יעיל בשלב הזה, גם עם האומיקרון. לכן מה שקורה הוא מאוד צפוי וטבעי ואנחנו פשוט רואים את זה בצורה מאוד דרמטית".

מחלקת קורונה בבית החולים זיו בצפת (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
מחלקת קורונה בבית החולים זיו בצפת|צילום: דוד כהן, פלאש 90

גם פרופ' טריף בדר, מנהל המרכז הרפואי קפלן ובית החולים הרצפלד מקבוצת כללית התייחס למכת הבידודים: "זה נתון שלא ראינו בגלים קודמים בכזאת עוצמה, יש הרבה אנשי צוות מבודדים וחולים, לשמחתי רובם חולים בצורה קלה. אבל הם בכל מקרה מושבתים, הם בבית ולא בבית חולים ולכן זה מוסיף לעומס הקיים".