לקראת גל שישי? בשבוע האחרון מספר המאומתים לקורונה זינק באופן משמעותי לעומת השבוע הקודם, אך פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן הבהיר אמש (שבת) בריאיון ל"חדשות סוף השבוע" כי הנתונים דווקא מלמדים שלא צפוי לנו גל הדבקה גדול במיוחד. לדבריו, "אין צורך ולא צריך לחשוב כרגע על הגבלות".

על פי הנתונים של פרופ' סגל, השבוע היו 12 אלף מאומתים ליום בממוצע - עלייה משמעותית לעומת השבוע הקודם שבו היו 6,000 מאומתים ביום בממוצע. כמו כן, גם במספר החולים קשה הייתה עלייה של כ-20% עם כ-20 חולים קשה בממוצע ליום.

ההסבר לעלייה בתחלואה, לטענת פרופ' סגל, נובעת ככל הנראה מהתפשטות הווריאנט BA.2 - שהוא 30% יותר מדבק מהאומיקרון, זאת לצד העובדה שהציבור מקפיד פחות על הכללים שמונעים הדבקה.

אך למרות העלייה במספרים – אם בוחנים את הגרף שמשווה בין קצב ההתפשטות של האומיקרון לעומת BA.2, ניתן לראות שיש פער - כך שקצב העלייה במספר הנדבקים ב- BA.2 הוא מתון יותר. "בהחלט ייתכן שנמשיך לראות עלייה מסוימת בתחלואה, אך אם לוקחים בחשבון את קצב העלייה המתון ואת העובדה שיותר מחצי מהאוכלוסייה נדבקה בגל האומיקרון ושהסיכוי להדבקה חוזרת היא יחסית נדירה בפרקי הזמן האלו – אז ניתן להעריך שלא צפוי להגיע לכאן גל הדבקה גדול", טוען פרופ' סגל.

ההערכה של פרופ' סגל שלא צפוי לנו גל תחלואה גדול כמו שהיה עם האומיקרון מתבססת על נתונים שנאספו בישראל ובעולם שמלמדים כי מי שנדבק באומיקרון יש לו סיכוי נמוך להידבק גם ב-BA.2. "יכולה לקרות הדבקה בפרקי זמן של חודשיים-שלושה של מי שנדבק באומיקרון שיידבק ב-BA.2, אך כרגע נראה שהסיכויים לכך הם נמוכים", הוא מסביר. "לכן אם חצי מהמדינה נדבקה בגל האומיקרון זה אומר שלא יכול להיות לנו, או סביר שלא יהיה לנו גל גדול כמו שהיה. בהחלט יכולה להיות עלייה בזמן הקרוב, אך נקווה שהיא תהיה מצומצמת".

האם כדאי להזמין טיסות לפסח – בהתחשב במה שקורה באירופה?

"אני חושב שכרגע כן", אומר פרופ' סגל. "גם משרד הבריאות אומר שאין צורך לחשוב כרגע על הגבלות". לדבריו, "צריך להפנים שהקורונה כאן, היא תישאר כאן ומה שחשוב לעשות זה חיסונים. אנו יודעים שהחיסון הרביעי מונע תחלואה קשה, וגם להתחסן בחיסון השלישי, מי שעדיין לא התחסן".

מתחם בדיקות קורונה במודיעין (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
מתחם בדיקות קורונה במודיעין|צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

בהמשך הוא הוסיף: "העובדה שישראל היא אחת היחידות בעולם המערבי שבודקת בכניסה את כל מי שמגיע זו תשתית טובה, כך שאם יהיו וריאנטים חדשים בעתיד זה יכול לעזור לנו לזהות אותם קצת לפני הזמן, כמו שקרה באומיקרון, ולמדנו שהזמן הזה מאוד חשוב".

על פי נתוני משרד הבריאות ביממה האחרונה, מספר החולים קשה ירד ל-290, לעומת 300 אתמול. מספר המאומתים היומי ממשיך להיות גבוה ועומד על 11,663. גם מקדם ההדבקה ירד קלות ל-1.4 לעומת 1.42 בעדכון הקודם. מספר המתים מהנגיף נותר ללא שינוי – 10,460 בני אדם שמתו מאז פרוץ המגפה.