אחרי שהבוקר (ראשון) חשפנו לראשונה כי תינוקת אושפזה לאחר שתחליף החלב שלה הוכן בצורה שגויה באמצעות מכשיר ייעודי, ברשתות החברתיות החלו להתפרסם עדויות של הורים שהשתמשו במכשירים דומים וחוו בעיות גם כן.
"רכשתי את הבר ב-2,000 שקל, השתמשתי בו כמה ימים והרגשתי שמשהו לא תקין", סיפרה אחת האימהות. "התמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) לא הייתה סמיכה כמו בהכנה ידנית והרגשתי שהתינוקת שלי לא שובעת. החלטתי להפסיק את השימוש במכשיר, אבל לא ידעתי שזה יכול לגרום נזק כל כך גדול לתינוקות".
אם נוספת כתבה כתבה ברשת כי למרות שההורים פעלו לפי הוראות היצרן - התברר כי היו תקלות במכשיר שהם קיבלו - ולכן ההזנה של בנם התינוק נפגעה. הורים שונים שחוו בעיות במהלך השימוש במכשיר קראו לשים לה היטב לתוכנית שבה משתמשים ולכמויות הדרושות.
במה בעצם מדובר?
רגע לפני לידה, רשימת הקניות לבן או בת המשפחה החדשים ארוכה מאוד. בשוק שהולך וגדל מדי שנה, ניתן למצוא המון אפשרויות שאמורות להקל על חייהם של ההורים הטריים או המנוסים – שרק רוצים לגנוב עוד כמה דקות שינה ולחסוך.
אחד מהמוצרים שהפך להיות יותר ויותר פופולרי בשנים האחרונות הוא מכשיר טכנולוגי ממשפחת ברי המים המאפשר הכנת פורמולה לתינוק בתוך שניות בודדות בלבד. כל מה שנדרש מההורים זה ללחוץ על כפתור, שיפעיל את תוכנית הכנת הבקבוק שנקבעה במכשיר מראש בהתאם להרכב כפיות הפורמולה וטמפרטורת המים הרצויים. המכשיר אמור להכין בדיוק את אותו הבקבוק בכול פעם, ללא גושים או בועות, ואמור להתאים לכול סוגי הפורמולות בארץ.
אך כמו בכול מכשיר טכנולוגי, גם בבר הזה שאמור להכין את האוכל לתינוק שלכם ולהזין אותו, עלולות להתרחש תקלות לעיתים. מוקדם יותר היום, משרד הבריאות פרסם אף פרסם אזהרה מפני שימוש לא נכון במכשירים האלו בעקבות המקרה של התינוקת שאושפזה בבית החולים. במשרד הבריאות אף ציינו כי קיימים דיווחים על תופעות של חוסר עלייה במשקל אצל תינוקות בעקבות הכנת אוכל במכשירים האלו.
כך תימנעו מטעויות
"זו התקופה הכי חשובה להתפתחות והגדילה שלהם", מציין ד"ר שי ארליך, מנהל המרפאה להפרעות אכילה והאכלה וכשל בשגשוג (FTT) בגיל הרך במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית. "לכן חשוב מאוד שהתינוקות יגיעו למקסימום קלוריות והתקדמות לאכילה נכונה", מוסיף ד"ר ארליך ומציין שחשיבות הדברים מתחדדת עוד יותר כשמדבר בתינוקות קטנים שמוזנים בלעדית עם פורמולה.
"מה שחשוב לשים לב בארוחות, זה שבבקבוק יש את הכמות הנכונה וכמות הקלוריות הנכונה של הפורמולה", מסביר ד"ר ארליך. "מבחינת התמהיל, חשוב להבין שיש הרבה סוגים של חברות ושל פורמולות עם ריכוזים שונים של בקבוקים כדי להכין את אותה כמות קלוריות. בחברה א' ינחו לשים 60 מ"מ מים לכפית אחת של פורמולה, ובחברה ב' 30 מ"מ לכפית פורמולה אחת".
כלומר, חשוב מאוד לקרוא את הוראות היצרן, להבין אותן היטב ולבדוק את כמות הקלוריות הדרושה לתינוק. "ראיתי מקרים שהורים הכינו לא נכון את הפורמולה והילד קיבל חצי מכמות הקלוריות שהוא צריך", מספר ד"ר ארליך. "יש כאלו שמקבלים יותר וזה גם לא טוב – אכילת יתר יכולה להביא את התינוק לאי שקט, לבעיות במערכת העיכול ולהקאות".
למה עוד חשוב לשים לב?
ד"ר ארליך מציין כי יש עוד דברים שחשוב להקפיד עליהם: "מעבר לכמויות הניתנות, חשוב לשים לב לניקיון הבקבוקים ולוודא שלא נשארו בהם שאריות של חלב שהיה אתמול. לשים לב לטריות של הפורמולה, ולא לשים במקרר במשך יומיים אחרי שהילד שתה חצי מהבקבוק למשל או שהה בחוץ במשך שעה. יש לשים לב שהמים עצמם צריכים להיות מורתחים, ולא להכניס מים קרים לתוך הבקבוק כדי לקרר אותו – אלא לקרר את הבקבוק מבחוץ עם הברז, או לחכות שהבקבוק יתקרר. כמו כן יש לוודא שהסוג הפורמולה מתאים לילד גם מבחינת המספר כי יש שלבים שונים לכל פורמולה".
כמו כן, חשוב לוודא שהילד עולה במשקל באופן תקין, שהוא לא נראה רעב מידי ושההתפתחות שלו תקינה – במיוחד בחודשים הראשונים שבהם הוא תלוי בפורומולה. "בעולם הרפואה אנחנו עוד לא יודעים אם המכשירים האלה טובים בדיוק כמו הכנה ידנית של הבקבוק", מציין ד"ר ארליך. "לכן חשוב במיוחד לשים לב לכל הפרמטרים שצויינו".
בעקבות המקרה שנחשף הבוקר, במשרד הבריאות קראו גם כן להורים לבדוק את הוראות היצרן על גבי הקופסה של תרכובת המזון ולוודא זאת שוב בכול מקרה שבו מחליפים את סוג התרכבות. עוד הוסיפו במשרד הבריאות כי יש להשתמש בכף המדידה שבקופסה ולא להחליפה בכף מדידה אחרת, ולהכין את התחליף בתנאי תברואה נכונים.