חשש בעולם מהתפשטות תת-הווריאנט החדש: גרסה מידבקת במיוחד של וריאנט האומיקרון זוהתה עד כה בלפחות 57 מדינות ברחבי העולם, כך טוענים בארגון הבריאות העולמי. בעדכון האפידמיולוגי השבועי שלה, ציינה סוכנות הבריאות של האו"ם כי במדינות מסוימות הפכה תת-הגרסה של הווריאנט החדש ליותר ממחצית מכלל מקרי האומיקרון בסך הכול.
בקצרה: מה אנחנו יודעים על הווריאנט החדש?
* זוהה ב-57 מדינות לפחות
* קיים חשש שהוא מדבק יותר
* אין הוכחות שהוא אלים יותר
* בישראל זוהו כמה מאות נדבקים
* נראה שהוא אינו מדביק את מי שנדבק באומיקרון
בדיווחים האחרונים מבהירים כי עדיין לא ידוע מספיק על ההבדל בין הווריאנטים השונים, אך כמה וכמה מחקרים העלו כי תת-הווריאנט החדש, 2.BA, המכונה גם "הווריאנט המתגנב", היה מידבק יותר מהגרסה המקורית. מריה ואן קרכוב, אפידמיולוגית בכירה בארגון, אמרה כי נתונים ראשוניים הצביעו כי ה-2.BA מראה "עלייה קלה בקצב הצמיחה בהשוואה ל-1.BA". יחד עם זאת היא הבהירה כי בשלב זה אין כל אינדיקציה לכך שמדובר בגרסה אלימה יותר של האומיקרון.
בארגון הבריאות העולמי מביעים דאגה בשל העובדה שלאחרונה נאספו עדויות לכמה וכמה גרסאות שהתפתחו לווריאנט אומיקרון. כיום אחראי האומיקרון ליותר מ-93% מכלל מקרי ההידבקות בקורונה ברחבי העולם. בין היתר זוהו וריאנטים 1.BA, 1.1.BA, 2.BA ו-3.BA. עם זאת, בשלב זה אחראיות הגרסאות הראשוניות של הווריאנט לכמעט 100% מהמקרים.
לאחרונה זוהה כי אחת הגרסאות החדשות מופיעה יותר ויותר במדינות באירופה ובאסיה, אך בשלב זה מספר הנדבקים בה עדיין נמוך באופן יחסי, ומסתכם בכמה אלפים בלבד. יחד עם זאת, מדובר במגמת עלייה מתמדת, כך מציינים בארגון הבריאות העולמי.
מאיים גם על מחוסנים
גם בדנמרק מעריכים כי תת-הווריאנט החדש מתפשט בקצב מהיר יותר לעומת הווריאנט המוכר. נתון מעניין מצא כי למחוסנים באופן מלא קיים סיכוי גדול יותר להידבק בתת-הווריאנט החדש, לעומת הווריאנט הקודם – זאת למרות שגם הוא הצליח להדביק מחוסנים רבים. יחד עם כן, עולה כי הסיכוי של מחוסנים מלאים להדביק אחרים בתת-הווריאנט נמוך משמעותית מאלו שאינם מחוסנים.
"אנחנו די בטוחים שה-2.BA יהיה מידבק ברמה מסוימת", אומרה ד"ר קמילה הולטן מולר. "החדשות הטובות הן שאנו כן רואים השפעה של החיסון". חוקרים נוספים מבהירים כי סביר שתת-הווריאנט החדש הוא הגרסה המידבקת ביותר של נגיף הקורונה שהופיעה עד עתה.
גם בישראל עוקבים אחר התפשטות הגרסה החדשה של האומיקרון, וראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס עדכנה כי עד כה לא זוהו מקרי הדבקה חוזרת של מחלימים מאומיקרון בתת-הווריאנט. היא הסבירה ש"כדי שמחלים טרי יידבק בווירוס דומה יחסית, הוא צריך להיות מספיק שונה כדי שהנוגדנים שנוצרו לו בגוף ועזרו לו להחלים, לא יגנו עליו. כרגע אנחנו לא יודעים שזה קורה".