מלחמת רוסיה-אוקראינה העלימה מעין הציבור את מגפת הקורונה, אך גם בימים אלו ממשיכים להתגלות בישראל אלפי מאומתים חדשים לנגיף מדי יום. אחרי ביטול התו הירוק, בשבוע שעבר הממשלה הסירה כמעט את כל ההגבלות - למעט חובת מסכות במקומות סגורים - וגם ויתרה על הבדיקות במוסדות החינוך, אך בשטח נמשכת ההדבקה.

אתמול (שבת) אותרו קרוב ל-4,000 חיוביים ומקדם ההדבקה מבשר על עלייה קלה - נכון להבוקר הוא עומד על 0.87. המשמעות היא שהמגפה בישראל עדיין נמצאת במגמת התכווצות, אך בחודש האחרון חלה עלייה מזערית בקצב ההדבקה של חולים חדשים. והמצב לא ייחודי רק לישראל.

צומצמה חובת בידוד גם ללא מחוסנים, מתווה "בודקים-לומדים" בבתי הספר בוטל

לאחר הסרת ההגבלות: עלייה משמעותית במקרי ההדבקה באירופה

עם זאת, הנתון המעודד הוא שבבתי החולים בישראל מגמת המאושפזים מצביעה על ירידה חדה: 386 חולים מוגדרים הבוקר במצב קשה, פחות ממחצית מהמטופלים שאושפזו בו זמנית רק לפני חודש. ידיעות מרחבי העולם מצביעות על הרמת ראש מחודשת של הנגיף שמביאה לקורבנות ועומס על בתי החולים.

בסוף השבוע הופצו תמונות מתוך מחלקת קורונה בהונג-קונג ובן נצפו גופות מכוסות שקיות השוכנות ליד חולים חיים. בעקבות זאת רשות בתי החולים בהונג-קונג ביקשה מהציבור לגלות הבנה לאור הקושי שנוצר מהתמותה העודפת מקורונה בשבועות האחרונים. גם בסין מזהים בימים אלו התפרצות נוספת של המגפה עם אלפי מאומתים ביממה, מספר שמתקרב לשיא שנרשם במדינה לפני כשנתיים. יחד עם זאת הנתונים המתקבלים מסין לוקים בחסר מתוך הבנה כי מערך הבדיקות והדיווח ברפובליקה איננו מהימן.

המדינות שחוות עכשיו שיא מדאיג - והגורם האפשרי

בעוד שישראל חוותה את שיא גל האומיקרון לפני כחודשיים, בגרמניה נחצה רף המאומתים היומי בסוף השבוע האחרון עם יותר מרבע מיליון מאומתים לקורונה. לפי אגף שירותי בריאות הציבור הגרמני, 262,752 בני אדם נמצאו חיוביים בטווח של 24 שעות.

גם ארגון הבריאות העולמי מתריע כי מגפת הקורונה רחוקה מלהסתיים. לאחר חודש וחצי של מגמת ירידה בנתוני התחלואה בבריטניה, בימים האחרונים חל היפוך המגמה ונרשמת עלייה קלה במספר הנדבקים המתגלים מדי יום. לפי דיווחים רשמיים בממלכה, העלייה מיוחסת להתפשטות וריאנט BA2 שהוא תת-זן של אומיקרון. בברזיל, מקסיקו וצרפת משקפים הנתונים תמונת מצב של עלייה בתחלואה בקורונה. בעקבות הזינוק החליט ראש הממשלה הצרפתי ז'אן קסטקס, לפתוח במבצע חיסונים של המנה הרביעית עבור קשישים בני שמונים ומעלה.

פרופ' צבי פרידלנדר, מנהל מחלקה פנימית וקורונה בבית החולים הדסה עין-כרם, מסביר: "בשלב זה, העלייה בתחלואה בהונג-קונג איננה מיוחסת לווריאנט חדש שהתגלה. אנו מקווים שאכן לא מדובר בווריאנט סמוי שיתגלה בהמשך. בישראל העלייה במקדם ההדבקה היא לא משמעותית כל עוד המקדם נותר מתחת לאחד, המגפה ממשיכה לדעוך. כראייה לכך בסוף השבוע התקבל אצלנו בבית החולים חולה קורונה קשה אחד בלבד".

האם אכן המגפה מאחורינו או שהאיומים אורבים גם כאן בישראל? ד"ר אורן קובילר, וירולוג מאוניברסיטת תל-אביב וחבר עמותת 'מדעת', טוען: "המגפה לא מאחורינו ומעולם לא הייתה מאחורינו, גם אם הפוליטיקאים בארץ ובעולם משדרים מסר אחר. התחושה הכללית של 'יהיה בסדר' לא הוכיחה עצמה בגל האחרון שהסתיים עם אלפיים מתים מהנגיף. לא נרצה להגיע למספרים כאלו בכל גל שיפגוש אותנו גם בעתיד".

בית החולים הדסה עין כרם בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
רק חולה קשה אחד נקלט בסוף השבוע. בית החולים הדסה עין כרם|צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

עוד מתריע קובילר: "מקדם ההדבקה בישראל עולה ובקצב הנוכחי יש סיכוי שכבר בשבוע הבא המקדם יחצה את 1. אם התרחיש הזה יתממש, מגמת הירידה של המגפה בישראל תיפסק, כפי שנראה כעת במספר מדינות באירופה ובמזרח".


ההנחיות וההגבלות המעודכנות:

  • חובה לעטות מסכה במקומות סגורים - הוארכה עד סוף החודש
  • הכרה בתוצאות בדיקות אנטיגן - הוארכה עד סוף החודש
  • חובת בידוד - רק לאדם שנחשף לחולה קורונה מאומת שגר עימו באותו הבית ובתנאי שהאדם אינו מחוסן או מחלים
  • חובת בידוד למחוסנים ומחלימים - עבור הורים שמבודדים יחד עם קטין מתחת לגיל 12 או חסר ישע חולה ונמצאים איתו במגע הדוק
  • החוזרים מחו"ל עדיין ידרשו בבדיקת קורונה, אך מחלימים טריים לא יצטרכו להיכנס לבידוד עד לקבלת התוצאה