"אחרי 26 שעות – טעויות מתחיל לקרות": בצל המשבר המחריף, שבעקבותיו התפטרו כ-2,300 רופאים, המתמחים שנאלצים לעבוד במשמרת של 26 שעות סיפרו אמש (שלישי) בפרויקט מיוחד במהדורה המרכזית על הרגעים הקשים שבהם כמעט איבדו חולים בעקבות העייפות: "בשעתיים שאני קרסתי - המטופל איבד הכרה".
ד"ר נועה הראל, מתמחה בגניקולוגיה, שיתפה על מה שקורה למתמחים אחרי משמרת כה ארוכה. "זוכרת את היום הזה ממש טוב - הגעתי בבוקר, ומחלקת היריון בסיכון הייתה מפוצצת", סיפרה. "לא עצרתי לדקה, היו המון נשים וכולן במצב קשה או מסובך. בשעה ה-22 או ה-23 לאותה תורנות, בחדר לידה מלא, אני רואה שבאחד החדרים המוניטור מתחיל לגמגם - אני מרגישה שהמוניטור לא טוב, אבל החושים שלי קהים. כדי לקרוא מוניטור טוב צריך להיות חד, ופשוט מצאתי את עצמי נרדמת על השולחן".
"בשלב מסוים מיילדת הזעיקה אותי בצעקות בגלל האטות במוניטור, מה שאומר שהדופק של העובר יורד וזרימת החמצן אליו יורדת - זה מצב מסכן חיים עבור העובר", הוסיפה. "אני מתעוררת בבהלה, כי אני הייתי אמורה לשמור על המוניטור. קראתי לרופא הבכיר ממנו ונכנסו לחדר ניתוח. אם הייתי נרדמת לעוד 4 דקות, אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה. זה היה קטסטרופה. זאת עצבות מכיוון שאני לא מצליחה להיות הרופאה שרציתי".
"אחרי 26 שעות - אני לא רופאה מספיק טובה", סיפרה ד"ר גל דרור, מתמחה ברפואה פנימית. "באחד מהלילות החורף היותר קשים שזכורים לי מההתמחות, הגיע מטופל כבן 40 עם מה שהיה דלקת ריאות מאוד קשה. ראיתי שהוא מאוד מתקשה לנשום ומצבו לא טוב, ושזה מטופל שצריך יותר השגחה. אחרי כל משימה שעשיתי, חזרתי אליו ובדקתי שהוא בסדר וערני".
"בשעה 06:00 הייתי מאוד עייפה ולא חשבתי בצורה בהירה - הלכתי להניח את הראש לשעה לפני המטלות של הבוקר", סיפרה. "כשעה אחר כך הגיע רופא שסיפר שהוא מצא את המטופל מחוסר הכרה, כבר לא נושם, וביצע בו החייאה. בשעתיים האלה שאני קרסתי בעצמי - המטופל איבד הכרה מזה שהוא לא נשם טוב בלילה והגיע לכדי הנשמה. בסופו של דבר המטופל, אחרי תהליך ארוך, חזר אלינו ומצבו השתפר".
ד"ר דרור שיתפה בתחושות הקשות: "כשאני אומרת לעצמי שיכול להיות שכמעט הרגתי מטופל - זה מרגיש כישלון אישי, אבל גם מערכתי. הרבה פעמים יצא לי לבכות אחרי תורנות ולעבור על מקרים בראש, לחשוב מה הייתי צריכה לעשות אחרת או לטפל אחרת".
ההצעה לפתרון המשבר
בפגישה בין נציגי ארגון המתמחים 'מרשם' לבין שר הבריאות ניצן הורוביץ עלתה הצעה של הארגון לפתרון המשבר. על פי ההצעה, יתקיים קיצור תורנויות במרכז הארץ על חשבון קיצור תורנויות בפריפריה. בשלב הראשון של השיטה, קיצור התורנויות יירד מ-26 ל-18 שעות רק ב-10 בתי חולים בפריפריה, והם לא יעשו יותר מ-6 תורנויות כאלה בחודש, בניגוד למצב כיום בו הם עושים 8 ואפילו 9 תורנויות בחודש.
אחר כך, על פי הצעת ארגון 'מרשם', תבוטל המגבלה של רק 5 תורנויות בחודש, ובתקנים שיתפנו מביטול המגבלה – יבוצע קיצור תורנויות גם בבתי החולים במרכז הארץ. בשלב הראשון, רק במחלקות הפנימיות ובחדרי המיון. על פי גורמים שנכחו בפגישה, מתווה כזה גם יקל על המתמחים במרכז הארץ ומהצד השני – המתמחים בפריפריה עדיין יעשו פחות תורנויות מהיום, זה בנוסף לקיצור ל-18 שעות.
עם זאת, גורם בכיר במערכת הבריאות מסר כי "זה אפשרי, אבל מאוד בעייתי: התורנויות אמנם יתקצרו בכל הארץ, אבל מה זה עוזר אם לא תהיה מגבלה על מספר התורנויות? זה צפוי לעורר התנגדות בקרב מתמחים רבים, וזה עלול גם להאריך את משך ההתמחויות".