לראשונה מתחילת המגפה - שידור חי מדיוני ועדת החיסונים בישראל: עשרות חברי הצוות לטיפול במגפות התכנסו היום (חמישי) לדיון המכריע בנושא אישור חיסוני קורונה לילדים בגילי 11-5. צוות המומחים הישראלי התכנס לאחר שהמרכז האמריקני לבקרת מחלות (CDC) החליט השבוע פה אחד להמליץ על החיסון לילדים, זאת בנוסף להמלצה שניתנה על ידי ועדת המומחים של ה-FDA כבר בשבוע שעבר. N12 העביר את הדיון בשידור חי.
עד היום ערך הצוות לטיפול במגפות (צט"מ) דיונים מקצועיים בפורום סגור אך הפעם, בשל הרגישות, הוחלט לקיים דיון ציבורי פתוח ולהציג את המידע והשיקולים בשקיפות. לאחר הדיון, חברי הצוות צפויים להמליץ בשבוע הבא על החיסון לבני 11-5 וההחלטה תעבור לידיו של מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש.
עדכונים שוטפים - דקה אחרי דקה
19:59 בתום חמש שעות: נגמר הדיון בצוות הטיפול במגפות על חיסון ילדים בני 5 עד 11.
19:30 שאלה: "האם אין סכנה לתופעות לוואי עתידיות שיתגלו שנים לאחר מתן החיסון?" פרופ' רון דגן, מומחה למחלות זיהומיות בילדים מאוניברסיטת בן-גוריון, חבר הצט"מ עונה: "ניתן לומר בדרגת ביטחון לא קטנה שאנחנו לא מצפים לתופעות לוואי חמורות שיתגלו יותר מאוחר, אבל אין לנו שום אפשרות לא בחיסון הזה ולא בשום דבר אחר לנבא כל הפתעה שהיא".
19:22 כעת יוצגו עשר שאלות שהתקבלו מהציבור.
18:59 ד"ר רעיה ליבוביץ', חברת סגל בכיר באוניברסיטת תל-אביב מביעה את התנגדותה: "מחלת הקורונה איננה קשה בגילאים הללו. תופעת ה'לונג קוביד' אינה מסוכנת וחולפת. פחות מ-2% מהילדים סבלו ממנה".
18:54 פרופ' רצף לוי, חבר סגל באוניברסיטת MIT ממועצת החירום הציבורית לקורונה: "לחיסון יש סיכונים ברורים שאינם ידועים עדיין. קורונה בילדים לא מצדיקה שימוש חירום בחיסון שלא נבדק כראוי".
18:50 לראשונה בדיוני ועדת החיסונים, מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה, שידועה בגישה ביקורתית כלפי משרד הבריאות, מציגה את עמדתה על חיסוני ילדים.
17:59 ד"ר מיכל שטיין, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים ב"הלל יפה": "ממחקרים בארץ ובעולם עולה כי הסיכון להתפתחות מחלה קשה בעקבות קורונה גבוה משמעותית מהסיכון לדלקת שריר הלב מהחיסון. צפוי שיתקיים יחס עלות-תועלת זהה גם לגבי ילדים בני 5 עד 11".
17:26 ד"ר אשכנזי-הופנונג: "ההערכה שכ-1% מהילדים שחלו בקורונה חווים תופעות לונג-קוביד היא סבירה".
17:22 ד"ר אשכנזי-הופנונג ממשיכה להציג את ההשלכות של הלונג-קוביד בילדים: "היו מקרים של רגרסיה התפתחותית - ילדים שהלכו חזרו לזחול וילדים שעסקו בפעילות ספורטיבית התקשו לעמוד שוב במאמצים אלו".
17:13 ד"ר ליאת אשכנזי-הופנונג, מומחית למחלות זיהומיות במרכז רפואי שניידר המשתתפת בדיון: "אין עדיין מספיק מידע לגבי לונג-קוביד בילדים. מחקר באיטליה הגיע למסקנה שכ-30% מהילדים מהם יחוו תסמינים לאחר המחלה, אבל המחקרים שנעשו בישראל ובבריטניה שהיו נרחבים יותר מדברים על שיעורים נמוכים באופן משמעותי, של כ-2%-5%".
16:27 משרד הבריאות מעדכן: עד היום 219 ילדים בגילאי 5 עד 11 כבר חוסנו בארץ, אחרי שקיבלו אישור חריג. היו ארבעה מקרים של תופעות קלות כמו חום, חולשה כללית וכאב במקום ההזרקה. בנוסף, היה מקרה אחד של ילד שסבל מפרכוס שמונה ימים לאחר החיסון, אך לא נגרם לו נזק נוירולוגי.
16:24 עד כה התקבלו במשרד הבריאות כ-3,300 דיווחים על שינויים במחזור החודשי לאחר התחסנות. "הנושא נמצא בבדיקה והמשרד עוקב אחר הממצאים", נאמר בדיון. מאחר שהתופעה לא מובילה לאשפוז - אין דרך לדעת את שכיחות התופעה.
16:11 ד"ר אמיליה אניס, ראש המחלקה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, מציגה נתוני מעקב אחר 744 אלף מנות חיסון שניתנו לילדים בגילאי 15-12 בישראל: "בהתבסס על המידע הקיים היום, לא צפוי שתהיינה תופעות לטווח הרחוק".
16:05 כעת מוצגים נתונים על מועילות החיסון אצל בני הנוער. ד"ר אלרעי-פרייס: "ילדים שחוסנו מוגנים פי עשרים מפני הדבקה עם סימפטומים לעומת ילד לא מחוסן".
15:55 ד"ר אלרעי-פרייס מעדכנת: "בסך הכול דווח על 227 מקרים של אשפוזים בעקבות PIMS אצל ילדים חולי קורונה. ישנם 71 מקרים נוספים שנמצאים בהליכי בירור ושני בתי חולים לא העבירו דיווחים למשרד הבריאות, כך שהנתונים לא מלאים. לא היו פטירות בעקבות PIMS בקבוצת הגיל 11-5. הייתה פטירה אחת של חולת קורונה בקבוצת הגיל 15-12 - יש חשד שהסיבה לכך הייתה PIMS, אך זה לא ודאי".
15:50 - ד"ר אלרעי-פרייס הוסיפה כי "לפני שהחל מבצע החיסונים בישראל, חלקם של הילדים בתחלואה עמד על כ-35%, כמו חלקם באוכלוסייה. לאחר חיסון האוכלוסיה הבוגרת - כ-50% מהתחלואה בישראל עברה להיות בילדים. לגבי גילאי 11 ומטה - יותר מ-40% מהתחלואה התרכזה בקבוצת גיל זו. אצל בני 11-5 נפטרו ארבעה ילדים מקורונה, מאז תחילת המגיפה. סך הכל 11 נפטרים עד גיל 18".
15:47 - ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש אגף שירותי בריאות הציבור: "כמו שאנחנו אומרים לאורך כל הדרך - אין כאן ניסיון להכריח או לכפות. נציג את הנתונים וכל הורה יעשה את הבחירה הנכונה עבורו. אנחנו מברכים על קיומו של הדיון הציבורי הזה".
15:37 - הסיכון של דלקת שריר הלב: במצגת פייזר מציינים כי מדובר בסיכון נפוץ ממחלות נגיפיות. הסיכון של אדם לחלות בדלקת שריר הלב מנגיף הקורונה גבוה כמעט פי 16 בהשוואה למי שלא נדבק בנגיף. הם מציינים כי במקרים נדירים אכן נצפתה דלקת שריר הלב בילדים ובני נוער לאחר חיסון - כשהתדירות גבוהה יותר לאחר מנה שנייה.
15:29 - נציגת פייזר מוסיפה כי לא היו מקרים של תגובות אלרגיות חמורות או אירועי מיוקורדיטיס/פריקרדיטיס בקרב קבוצת המחקר של פייזר בבני 11-5. גורטמן הוסיפה כי "לפי המחקר אין תופעות לוואי מדאיגות כתוצאה מחיסון ילדים בגילאי 5 עד 11".
15:24 - התופעות שאותרו במחקר על ילדים בני 11-5 - תגובות מקומיות לאחר החיסון: כאב במקום ההזרקה (74%), עייפות (65%), כאב ראש (60%), כאבי שרירים, אדמומיות, צמרמורת וחום.
15:16 - אלחנדרה גורטמן, נציגת פייזר בדיון, מציגה את תוצאות המחקר על חיסון ילדים בני 11-5: הילדים קיבלו מינון של עשרה מיקרוגרם בשתי מנות. יעילות החיסון של משתתפי המחקר עמדה על כ-90% והוא נמצא בטוח. בשלב הראשון בדקו את החיסון בשלושה מינונים שונים על קבוצה קטנה של 48 ילדים. בשלב השני והשלישי של המחקר - השתתפו 1,500 ילדים שקיבלו את מנות החיסון למול קבוצת השוואה של 750 ילדים שקיבלו פלסבו (חיסון דמה).
15:05 - ד"ר בועז לב: "אחת הסוגיות שעלתה מהציבור היא ניגודי העניינים של מי מחברי הוועדה. המחקר של פייזר לא נערך בארץ ולא היו מעורבים בו חוקרים מישראל. אין מי מחברי הוועדות שנהנה ממנו ישירות או בעקיפין".
15:04 - ד"ר לב בעקבות האיומים על בכירי מערכת הבריאות: "צר לכולנו על הידרדרות הדיון הציבורי למחוזות של הסתה ומייחלים לשיח של הכלה וסובלנות, גם אם הנימוקים לא ישכנעו את כולם".
15:03 - בסוף הדיון שהתקיים היום לא תתקבל החלטה. ייערך דיון נוסף שמועדו עוד לא הוכרע - ובו תתקיים ההצבעה של חברי הצוות.
15:02 - ד"ר בועז לב, יו"ר הצט"מ והצוות המייעץ לחיסוני הקורונה, אמר בפתח הדיון: "מטרת הדיון היא להציג את התשתית המקצועית להמלצה לחסן בני 11-5. העדפנו להמתין לקיום הדיון עד שגופים כמו ה-FDA וה-CDC ימליצו את המלצתם. הם הכריעו ולנו הייתה האפשרות ללמוד מהם".
15:00 - החל הדיון על חיסוני ילדים בני 11-5.
בין חברי הוועדה נמנים מרכז הצוות לטיפול במגפות ד"ר טל ברוש, בכירי משרד הבריאות בהם ד"ר שרון אלרעי-פרייס ומנהלת האגף לאפידמיולוגיה ד"ר אמיליה אניס, רופאי ילדים ומחלות זיהומיות מבתי החולים בכל רחבי הארץ וארבעת נציגי קופות החולים: ד"ר יאן מיסקין (כללית), ד"ר ארנון שחר (מכבי), ד"ר דוד דביר (מאוחדת) וד"ר דורון דושניצקי (לאומית).